''Ljudi se obično dijele na one koji stvarno ne jedu gljive i skidaju ih s pizze i one koji ih vole. Stvarno volim sve vrste gljiva i htjela sam da ovaj recept nije nužno baziran na mesu i da je vrlo jednostavan i ukusan'', rekla je Lana, koja voli eksperimentirati u kuhinji, pa makar nekad ''eksperiment'' ne uspije, i dodala kako u njezinu domu kuhati voli i njezina četrnaestogodišnja kći.

Dominacija žena osjeti se i u filmovima u kojima Lana glumi, kao što su ''Tereza 37'' i njezin posljednji kratkometražni, ''Snjeguljica'', u kojem glavna protagonistica odlazi iz urbane sredine u onu ruralnu i tamo vozi ralicu. Lani je bitno glumiti u filmovima s neobičnim i ponekad ne tako ugodnim scenarijima koji imaju velik značaj za položaj žene u društvu ili njezin napredak.

Lana Barić: Punjene portabello gljive - 7 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 7 (Foto: Punkufer)

Sa svojim poslom putovala je na mnoga mjesta i uvijek joj je drago vani vidjeti dašak nečeg ''domaćeg''.

''Kako puno putujem, stvarno, u koji god dućan vani uđem, nađem Vegetu i uvijek je kupim iako je mogu kupiti doma, ali mi je nekako zanimljivo i uvijek se fotkam s Vegetom gdje god da jesam'', rekla je Lana Barić, koju uz Podravku vežu i mnoge reklame koje je za nju snimila. U jednima glumi lukavu mladu mamu koja je došla na ideju da iskoristi Podravkine proizvode kao svoju domaću zimnicu – ''zimnicu s kojom si uvijek na sigurnom'', dok u drugima Lana ima ''dobar izgovor koji zlata vrijedi'' i promovira razne omiljene Podravkine brendove i proizvode Čokolino Fit, Passata istarsku rajčicu, Podravka bogatu juhu s 5 žitarica i Zlato polje valjane široke rezance.

''Divno nam je bilo. Dalibor Matanić, koji većinom režira reklame za Podravku, uvijek napravi dobru atmosferu na setu, tako da nam je bilo fenomenalno snimati i ove'', kaže Lana Barić, koja glumi u stalnom postavu HNK-a, ali se u svojoj filmskoj karijeri okušala i kao scenaristica i redateljica.

Lana Barić: Punjene portabello gljive - 8 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 8 (Foto: Punkufer)

U svojoj prehrani pak, kaže, minimalizirala je u posljednjih nekoliko godina gluten i ugljikohidrate jer je primijetila da su s godinama došle i promjene u kilaži.
''Počela sam aktivnije vježbati, shvatila sam da dolazi to vrijeme perimenopauze, menopauze, da se mijenjaju stvari, a da te nitko na njih nije upozorio. Izbacila sam te neke stvari jer se tako bolje osjećam. To je moj izbor, nemam ceklijakiju'', objasnila je Lana.

Želite li isprobati ovaj lagani i jednostavni ručak ili večeru po prijedlogu Lane Barić, koji je skuhao Podravkin chef Mišel Tokić u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'', donosimo vam recept u cijelosti.

Lana Barić: Punjene portabello gljive - 15 Lana Barić: Punjene portabello gljive - 15 (Foto: Punkufer)

PUNJENE PORTOBELLO GLJIVE
(za 2 osobe)

Priprema:

  1. Pažljivo četkicom za povrće ili krpom nježno očistite svu prljavštinu s gljiva. Nemojte ih prati jer će se napiti vode.
  2. Peteljke uklonite, a zatim prednji i stražnji dio svake gljive premažite dvjema žličicama maslinova ulja. Gljive stavite na pripremljeni lim za pečenje i lagano ih posolite.
  3. Peteljke očistite i narežite.
  4. Na dvije žlice zagrijanog maslinova ulja stavite narezani mladi luk i narezanu pancetu. Kratko popecite uz miješanje, dodajte peteljke gljiva, nasjeckani češnjak i kratko pirjajte.
  5. Pospite Vegetom BIO i popaprite. Zatim maknite s vatre, dodajte krem sir i izmiješajte.
  6. Smjesom nadjenite gljive, a po vrhu pospite naribani parmezan.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta.
  8. Za to vrijeme na nauljenoj tavi popecite ploške tikvica.
  9. Tople punjene gljive poslužite ukrašene ploškama tikvica.

Savjet: Umjesto ricotte i parmezana možete upotrijebiti smjesu od raznih sireva (koje imate u hladnjaku) i začiniti sve Vegeta Maestro mljevenim chilijem.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju