Olive ascolane ili Olive all'Ascolana specijalitet su talijanske regije La Marche, a često se služe i kao predjelo u rimskim pizzerijama - savršene su za grickanje dok čekate da vam na stol stigne pizza.
Olive ascolane su zapravo pohane masline punjene mesom, panirane s jajima, brašnom i krušnim mrvicama te ispržene u ulju.
U talijanskim trgovinama mogu se kupiti već gotovi proizvodi, ili smrznute panirane i punjene masline koje samo treba ispeći u pećnici.
Ako imate nešto vremena, napraviti ih možete i kod kuće - iziskuju nešto dodatnog truda i strpljenja, ali rezultati se itekako isplate.
Pohane masline punjene s mesom - sastojci:
- 500 g zelenih maslina bez koštica
- 200 g brašna
- 200 g krušnih mrvica
- 150 g mljevene svinjetine
- 150 g mljevene junetine
- 150 g mljevene piletine
- 75 g naribanog parmezana
- 50 g pancete
- 7 jaja
- 1 manji luk
- 1 manja mrkva
- 1 stapka celera
- prstohvat mljevenih klinčića
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- bijelo vino za deglaziranje tave
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Pohane masline punjene s mesom - priprema:
- Napravite nadjev za masline: prepirjajte nasjeckanu pancentu na tavi. Na masnoći od pancete prepirjajte luk, mrkvu i celer. Posolite i popaparite. Dodajte mljeveno meso, sve dobro promiješajte i nastavite pirjati dok meso dok se termički ne obradi. Podlijte tavu bijelim vinom i sastružite zapečene ostatke na tavi. Kada je meso dobilo lijepu zlatno-smeđu boju, uklonite ga sa štednjaka.
- Pustite da se nadjev za masline ohladi do kraja. Potom ga prebacite u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pomiješajte s parmezanom, jednim jajetom i 50 grama krušnih mrvica. Dodajte još soli i papra po želji, te prstohvat klinčića i muškatnog oraščića. Usitnite smjesu – ona bi trebala biti mekana i kompaktna. Ako je smjesa prerijetka dodajte još krušnih mrvica. Stavite smjesu u hladnjak na oko pola sata.
- Napunite masline ohlađenom mesnom smjesom - zarežite masline bez koštica uzdužno, ali ne do kraja kako vam nadjev ne bi iscurio.
- Panirajte masline: umočite ih u preostala razmućena jaja, brašno, pa krušne mrvice. Ponavljajte postupak dok ne panirate sve masline.
- Ispržite punjene masline u vrućem dubokom ulja - pržite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoće te poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Zlato Mediterana: 5 činjenica o maslinovom ulju zbog kojih ćete ga voljeti još više

