Pogaču s ricottom, pršutom i kruškama vrlo je jednostavno napraviti, a rezultat je fantastičan. Ako sami mijesite tijesto, možete odabrati ono za bilo koju pogaču - domaću, francuski galette, talijansku foccacciu… A ako niste vješti u izradi tijesta, jednako će dobro poslužiti i kupovno lisnato tijesto.

Tajna ovog jela je u vrhunskim sastojcima čiji se okusi savršeno nadopunjuju: ricotta, kruške, pršut, ružmarin, med, maslac i indijski oraščići (koje po želji možete zamijeniti orasima ili bademima). Slatko i slano na neutralnoj podlozi od ricotta sira, zajedno s hrskavim tijestom, stvaraju čudo ne samo od okusa i kombinacije okusa, nego i od teksture.

Ako radite s gotovim tijestom, za pripremu će vam trebati desetak minuta, a pogača se peče pola sata. Slaganje sastojaka ravno je slaganju sendviča: razmažete ricottu, na nju posložite kriške kruške, malo pečete pa prelijete savršenim preljevom od meda i maslaca, još malo pečete, dodate pršut i orahe ili oraščiće. Onda uživate pa ponovite.

Sastojci za pogaču s ricottom, pršutom i kruškama:

  • 1 list lisnatog tijesta
  • 250 g ricotta sira
  • 1 veća kruška, narezana na tanke ploške
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vrhnja (ili mlijeka)
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice meda
  • 8 tankih kriški pršuta
  • sol
  • crni papar, svježe mljeven
  • maslinovo ulje
  • šaka nasjeckanih indijskih oraščića
  • grančica svježeg ružmarina

Priprema pogače s ricottom, pršutom i kruškama:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje.

  1. Lisnato tijesto razvijte u pravokutnik. Ravnomjerno rasporedite ricotta sir na tijesto, ostavljajući rub širok dva prsta prazan. Posolite i popaprite.
  2. Na ricottu posložite narezane kruške. Pokapajte maslinovim uljem i ponovno začinite. Presavijte rubove tijesta prema unutra i spojite kutove. Umutite žumanjak i vrhnje u maloj posudi. Premažite smjesom rubove tijesta. Pecite pogaču 30 minuta.
  3. U međuvremenu otopite maslac na srednje jakoj vatri u lončiću. Dodajte grančicu ružmarina. Smanjite vatru i nastavite kuhati dok maslac ne počne dobivati boju, a ružmarin ne postane hrskav. Izvadite ali sačuvajte ružmarin. Ugasite vatru i umiješajte med u maslac.
  4. Izvadite pogaču iz pećnice i pokapajte je s 2 žlice mješavine meda. Pecite još 10 minuta.
  5. Umiješajte orašaste plodove u preostalu smjesu meda i maslaca.
  6. Izvadite pogaču iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Poslažite pršut, posipajte pogaču orasima (ili oraščićima ili bademima) s medom i maslacom i ukrasite prženim listićima ružmarina.
  7. Narežite na komade i odmah poslužite.

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia: Recept za ukusnu i jednostavnu pogaču koja ide uz sve Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 22 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 17 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 14 +25 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju