Pogaču s ricottom, pršutom i kruškama vrlo je jednostavno napraviti, a rezultat je fantastičan. Ako sami mijesite tijesto, možete odabrati ono za bilo koju pogaču - domaću, francuski galette, talijansku foccacciu… A ako niste vješti u izradi tijesta, jednako će dobro poslužiti i kupovno lisnato tijesto.
Tajna ovog jela je u vrhunskim sastojcima čiji se okusi savršeno nadopunjuju: ricotta, kruške, pršut, ružmarin, med, maslac i indijski oraščići (koje po želji možete zamijeniti orasima ili bademima). Slatko i slano na neutralnoj podlozi od ricotta sira, zajedno s hrskavim tijestom, stvaraju čudo ne samo od okusa i kombinacije okusa, nego i od teksture.
Ako radite s gotovim tijestom, za pripremu će vam trebati desetak minuta, a pogača se peče pola sata. Slaganje sastojaka ravno je slaganju sendviča: razmažete ricottu, na nju posložite kriške kruške, malo pečete pa prelijete savršenim preljevom od meda i maslaca, još malo pečete, dodate pršut i orahe ili oraščiće. Onda uživate pa ponovite.
Sastojci za pogaču s ricottom, pršutom i kruškama:
- 1 list lisnatog tijesta
- 250 g ricotta sira
- 1 veća kruška, narezana na tanke ploške
- 1 žumanjak
- 1 žlica vrhnja (ili mlijeka)
- 4 žlice maslaca
- 4 žlice meda
- 8 tankih kriški pršuta
- sol
- crni papar, svježe mljeven
- maslinovo ulje
- šaka nasjeckanih indijskih oraščića
- grančica svježeg ružmarina
Priprema pogače s ricottom, pršutom i kruškama:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje.
- Lisnato tijesto razvijte u pravokutnik. Ravnomjerno rasporedite ricotta sir na tijesto, ostavljajući rub širok dva prsta prazan. Posolite i popaprite.
- Na ricottu posložite narezane kruške. Pokapajte maslinovim uljem i ponovno začinite. Presavijte rubove tijesta prema unutra i spojite kutove. Umutite žumanjak i vrhnje u maloj posudi. Premažite smjesom rubove tijesta. Pecite pogaču 30 minuta.
- U međuvremenu otopite maslac na srednje jakoj vatri u lončiću. Dodajte grančicu ružmarina. Smanjite vatru i nastavite kuhati dok maslac ne počne dobivati boju, a ružmarin ne postane hrskav. Izvadite ali sačuvajte ružmarin. Ugasite vatru i umiješajte med u maslac.
- Izvadite pogaču iz pećnice i pokapajte je s 2 žlice mješavine meda. Pecite još 10 minuta.
- Umiješajte orašaste plodove u preostalu smjesu meda i maslaca.
- Izvadite pogaču iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Poslažite pršut, posipajte pogaču orasima (ili oraščićima ili bademima) s medom i maslacom i ukrasite prženim listićima ružmarina.
- Narežite na komade i odmah poslužite.
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia: Recept za ukusnu i jednostavnu pogaču koja ide uz sve +25