Focaccia je jednostavna prozračna pogača koja će se obavezno naći na stolu svakog Talijana u vrijeme posebnih prilika. Nezaobilazna je na svakom većem druženju jer se relativno jednostavno priprema i nitko joj ne može odoljeti. Kao prilog paše uz gotovo sva jela.
Tradicionalno se ova pogača priprema sa cherry rajčicama i maslinama, ali što god u nju dodali, nećete pogriješiti. Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Italije odlučili smo se pripremiti tradicionalnu verziju focaccie koja za tren nestaje sa stola.
RECEPT - TRADICIONALNA TALIJANSKA FOCACCIA
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- svježi kvasac
- žličica šećera
- žličica krupne soli
- 250 mililitara tople vode
- maslinovo ulje
- sol, papar, ružmarin
- cherry rajčice
- masline
Priprema:
1. U manjoj posudi razmrvite svježi kvasac i dodajte malo šećera. U posudu ulijte toplu vodu i pričekajte da se kvasac otopi. Odložite ga 5 - 10 minuta kako bi nabubrio. Poželjno je staviti ga na toplo.
2. Dok čekate da kvasac proradii, u drugu posudu kroz sito prosijajte brašno i dodajte sol. Zatim u sredini napravite malu rupicu i polako ulijevajte kvasac koji je nabubrio u posudu s brašnom. Miješajte tako između 5 i 10 minuta dok tijesto ne poprimi oblik glatke kugle.
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 18 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
3. Tijesto možete izvaditi iz posude i na pobrašnjenoj ga podlozi kratko nastaviti mijesiti.
4. Vratite tijesto natrag u posudu, pokrijte ga prozirnom folijom i odložite je na toplo da se tijesto udvostruči. Pričekajte sat do sat i pol da se tijesto digne.
5. Kada se tijesto diglo, u posudu dodajte maslinovo ulje i nastavite ga mijesiti. Tijesto focaccie specifično je po tome što će vam sitni mjehurići pod prstima reći da je kvasac odradio svoj posao, pa će focaccia iznutra biti mekana i rupičasta.
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 26 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
6. Posudu u kojoj želite peći focacciu obavezno dobro nauljite i prebacite u nju tijesto. Nakon što ste ga rasporedili po želji, prstima utiskujte tijesto stvarajući malene rupice.
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
7. U rupice dodajte narezane cherry rajčice i masline. Dodajte papar, sol krupnog zrna i na kraju svježi ružmarin. Focacciu još malo polijte maslinovim uljem radi hrskave korice koja će se topiti u ustima.
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
8. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecite focacciu oko 30 minuta ili dok se rubovi ne zarumene.
9. Nakon što je focaccia gotova, izvadite je iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi. Izrežite je i polijte maslinovim uljem po želji. Uz svježu pogaču savršeno će se sljubiti pršut, a zbog mirisa koji se širi domom teško je ne pomisliti da smo na Mediteranu. Uživajte kao pravi Talijani i dobar tek!
Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 7
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Iako možda tako skoro nećemo otputovati u zemlju dobrog vina i ukusnih jela kojima je teško odoljeti, sve namirnice za ukusnu focacciu možete potražiti u obližnjem Lidlu i dovesti Italiju ravno u svoj dom. U tjednu okusa Italije od 4. do 10. srpnja posjetite Lidl i počastite svoje nepce vrhunskim delicijama u kojima Talijani besramno svakodnevno uživaju.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.