Focaccia je jednostavna prozračna pogača koja će se obavezno naći na stolu svakog Talijana u vrijeme posebnih prilika. Nezaobilazna je na svakom većem druženju jer se relativno jednostavno priprema i nitko joj ne može odoljeti. Kao prilog paše uz gotovo sva jela. 

Tradicionalno se ova pogača priprema sa cherry rajčicama i maslinama, ali što god u nju dodali, nećete pogriješiti. Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Italije odlučili smo se pripremiti tradicionalnu verziju focaccie koja za tren nestaje sa stola. 

RECEPT - TRADICIONALNA TALIJANSKA FOCACCIA

Sastojci: 

  • 500 g mekog brašna
  • svježi kvasac
  • žličica šećera
  • žličica krupne soli 
  • 250 mililitara tople vode 
  • maslinovo ulje 
  • sol, papar, ružmarin 
  • cherry rajčice
  • masline 

Priprema: 

1. U manjoj posudi razmrvite svježi kvasac i dodajte malo šećera. U posudu ulijte toplu vodu i pričekajte da se kvasac otopi. Odložite ga 5 - 10 minuta kako bi nabubrio. Poželjno je staviti ga na toplo. 

2. Dok čekate da kvasac proradii, u drugu posudu kroz sito prosijajte brašno i dodajte sol. Zatim u sredini napravite malu rupicu i polako ulijevajte kvasac koji je nabubrio u posudu s brašnom. Miješajte tako između 5 i 10 minuta dok tijesto ne poprimi oblik glatke kugle. 

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 18 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 18 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

3. Tijesto možete izvaditi iz posude i na pobrašnjenoj ga podlozi kratko nastaviti mijesiti.

4. Vratite tijesto natrag u posudu, pokrijte ga prozirnom folijom i odložite je na toplo da se tijesto udvostruči.  Pričekajte sat do sat i pol da se tijesto digne. 

5. Kada se tijesto diglo, u posudu dodajte maslinovo ulje i nastavite ga mijesiti. Tijesto focaccie specifično je po tome što će vam sitni mjehurići pod prstima reći da je kvasac odradio svoj posao, pa će focaccia iznutra biti mekana i rupičasta. 

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 26 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 26 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

6. Posudu u kojoj želite peći focacciu obavezno dobro nauljite i prebacite u nju tijesto. Nakon što ste ga rasporedili po želji, prstima utiskujte tijesto stvarajući malene rupice. 

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 4 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

7. U rupice dodajte narezane cherry rajčice i masline. Dodajte papar, sol krupnog zrna i na kraju svježi ružmarin. Focacciu još malo polijte maslinovim uljem radi hrskave korice koja će se topiti u ustima. 

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 14 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

8. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecite focacciu oko 30 minuta ili dok se rubovi ne zarumene. 

9. Nakon što je focaccia gotova, izvadite je iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi. Izrežite je i polijte maslinovim uljem po želji. Uz svježu pogaču savršeno će se sljubiti pršut, a zbog mirisa koji se širi domom teško je ne pomisliti da smo na Mediteranu. Uživajte kao pravi Talijani i dobar tek! 

Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 7 Fantazija talijanske kuhinje zvana focaccia - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
 

Iako možda tako skoro nećemo otputovati u zemlju dobrog vina i ukusnih jela kojima je teško odoljeti, sve namirnice za ukusnu focacciu možete potražiti u obližnjem Lidlu i dovesti Italiju ravno u svoj dom. U tjednu okusa Italije od 4. do 10. srpnja posjetite Lidl i počastite svoje nepce vrhunskim delicijama u kojima Talijani besramno svakodnevno uživaju. 

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju