U bajkovitom istarskom mjestu Draguću, koje prema posljednjem popisu broji 56 stanovnika, dok će mještani kazati kako ih je i manje, smjestila se konoba – pizzerija zbog koje vrijedi skrenuti s puta.

Nije samo hrana ta zbog koje se isplati doći u Draguć, već su to i pogled, mir, tišina i ljubazni stanovnici tog istarskog bisera, koji će vam pokazati što je pravo gostoprimstvo, naravno, ako ih uspijete pronaći na pustim ulicama…

Naime, Draguć je mjesto koje na prvu izgleda potpuno prazno, ali ako krenete u istraživanje kala, susrest ćete zanimljive stanovnike, koji će rado s vama podijeliti svoju priču, a i više vas naučiti o svojem čarobnom mjestu.

Jedini ugostiteljski objekt u gradiću, koji zbog brojnih filmova koji su tu snimani nazivaju istarskim Hollywoodom, upravo je konoba-pizzerija iz ove priče – Ladonja. To je ujedno i galerija jer zidovima prostora dominiraju umjetnička djela vlasnice Olene Svalukhine, koja je ovdje pronašla sreću zajedno sa svojim suprugom Alexsanderom Pribilom.

Ništa u Draguću nije obično, pa tako nije obična ni njihova priča. Kako se šale, oni su izbjeglice iz Njemačke koji su u potrazi za mirnijim životom odabrali mjesto koje živi nekim svojim posebnim, usporenim ritmom.

Draguć - 3 Putovanja Istarski Hollywood: Predivno mjestašce koje bez problema može odglumiti čarobnu Firenzu  

Vlasnici Ladonje prije otprilike tri godine na internetu su pronašli oglas za staru napuštenu kuću i tu je počela priča koja je ipak malo razbudila uspavani Draguć.

Oglas nije imao fotografija, samo jednu savršenog pogleda koji puca s platoa na kojem se danas nalazi restoran. Olenin osjećaj da je to ono što traže ponukao je Alexsandera da se ''zaleti'' do Draguća i pogleda nekretninu koja se nudi. Iskustvo građevinara pomoglo mu je da brzo u glavi složi sliku kako bi Ladonja i njihov život u budućnosti mogao izgledati i odluka je brzo pala.

Kat je obnovljen za život tog bračnog para, a prizemlje je postalo restoran u koji dolaze vjerojatno svi koji posjete Draguć, jer osim što su jedini ugostiteljski objekt u mjestu, ni stara česma na trgu nije u funkciji, pa brojni hodači i biciklisti koji istražuju ljepote Istre navrate barem na čašu vode.

Alexsander, koji je inače podrijetlom iz Hercegovine, ujedno je i lovac, pa se na jelovniku tog šarmantnog restorana, ovisno o sezoni, zna naći čak i gulaš od vepra. Standardna ponuda, o kojoj se u kuhinji brine Olena, koja je u Draguć okolnim putem došla čak iz Ukrajine, uključuje pizze, tjestenine, plate domaćih istarskih proizvoda, domaće kobasice i pire, salate

Ladonja Draguć - 2 Ladonja Draguć - 2 (Foto: Srđan Brajković)

Za desert će vam rado preporučiti tiramisu, a u ponudi je još i štrudla od jabuke sa sladoledom od vanilije. Vlasnici su posebno ponosni na domaće vino koje služe te, naravno, istarske rakije, od kojih prednost daju biski i teraninu. Cijene za odličnu hranu i mir u srcu prekrasne prirode te ugođaj glavnog trga pitoresknog Draguća i više su nego korektne.

Tako ćete za jako ukusnu pizzu, kojoj su glavni aduti tanko tijesto i količina nadjeva koja je taman, platiti od 6,70 do 10,90 eura. Tjestenina bolognese je 9,30, a špageti aglio oglio 7,60 eura. Za decilitar bijelog vina morat ćete izdvojiti 1,20 eura, a za domaće rakije euro više. Kava je 1,20, a kava s mlijekom i cappuccino 1,80. Da se zasladite, trebat će vam 3 eura i 80 centi, koliko dođu oba deserta u ponudi.

Veliki plus za Ladonju je što su vlasnici prihvatili ritam Draguća i nikamo im se ne žuri, pa se tako već osam mjeseci uhodavaju u posao i pitaju goste što im se sviđa, a što bi izbacili s menija.

Napravljena je odlična baza, koja se nadopunjuje prema sezoni, a Olena i Alexsander čine se kao ljudi koji Ladonju nisu otvorili kako bi zaradili za život, već kako bi im taj restoran bio dio svakodnevice i sastavni dio kvalitetnog druženja, ugošćavanja putnika i života.

Bilo to točno ili ne, na tom se mjestu, u svakom slučaju, rodila priča i pizza dostojna istarskog Hollywooda!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju