Iako se može jesti tijekom cijele godine, brunkål se uglavnom poslužuje za Božić u Švedskoj. Riječ je o pirjanom kupusu koji se najčešće servira uz meso ili povrtne alternative, a koji je popularan i u ostatku Skandinavije.
U prijevodu sa švedskog brunkål označava smeđi kupus, po boji toga povrća nakon produljene termičke obrade. Šveđani, naime, kupus pirjaju i po nekoliko sati u maslacu, pilećem temeljcu i začinima kako bi postigli maksimalnu slasnost.
Umjesto maslaca poslužiti se možete i svinjskom mašću. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, maslac ili mast možete zamijeniti uljem, a pileći temeljac povrtnim.
Postoji razne verzije recepta, začina koji se stavljaju u njega, ali i načina pripreme. Neki ga pripremaju i po tri sata u pećnici na nižim temperaturama, a drugi će ga napraviti na štednjaku u dva sata.
Pirjani kupus - sastojci
- 1 kg svježeg kupusa
- 250 ml pilećeg temeljca
- 60 g maslaca
- 60 ml meda
- 2 lovorova lista
- 1 žlica vinskog octa
- 1 čajna žličica pimenta
- 1 čajna žličica bijelog papra
Pirjani kupus - priprema
- Kupus očistite, odstranite mu korijen, a listove narežite na manje komade. U velikom loncu rastopite maslac, pa na njemu prepirjajte nasjeckani kupus oko pet minuta uz često miješanje. U lonac dodajte i ostale sastojke: pileći temeljac, med, lovorov list, ocat, piment i papar.
- Poklopite lonac i pirjajte kupus na laganoj temperaturi oko 60 minuta. Dignite poklopac i nastavite pirjati kupus na laganoj temperaturi još oko sat vremena, dok se kupus ne karamelizira, a višak tekućine ne ispari. Ovako pirjani kupus poslužite s mesom i pireom od krumpira. Dobar tek!
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine +1