Iako ga se može jesti tijekom cijele godine, brunkål se uglavnom poslužuje za Božić u Švedskoj. Riječ je o pirjanom kupusu koji se najčešće servira uz meso ili povrtne alternative, a koji je popularan i ostatku Skandinavije.

U prijevodu sa švedskog, brunkål označava smeđi kupus po boji ovoga povrća nakon produljene termičke obrade. Šveđani, naime, kupus pirjaju i po nekoliko sati u maslacu, pilećem temeljcu i začinima kako bi postigli maksimalnu slasnost.

Umjesto maslaca poslužiti se možete i svinjskom mašću. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, maslac / mast možete zamijeniti s uljem, a pileći temeljac za onaj povrtni.

Postoji razne verzije ovoga recepta, začina koji se stavljaju u njega, ali i načina pripreme. Neki ga pripremaju i po tri sata u pećnici na nižim temperaturama, a drugi će ga napraviti na štednjaku u dva sata.

Sastojci:

  • 1 kg svježeg kupusa
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 60 g maslaca
  • 60 ml meda
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica vinskog octa
  • 1 čajna žličica pimenta
  • 1 čajna žličica bijelog papra

Priprema:

  1. Kupus očistite, odstranite mu korijen, a listove narežite na manje komade.
  2. U velikom loncu rastopite maslac, pa na njemu prepirjajte nasjeckani kupus oko pet minuta uz često miješanje.
  3. U lonac dodajte i ostale sastojke: pileći temeljac, med, lovorov list, ocat, piment i papar.
  4. Poklopite lonac i pirjajte kupus na laganoj temperaturi oko 60 minuta.
  5. Dignite poklopac i nastavite pirjati kupus na laganoj temperaturi još oko sat vremena, dok se kupus ne karamelizira, a višak tekućine ne ispari.
  6. Ovako pirjani kupus poslužite s mesom i pireom od krumpira. Dobar tek!

Korica kao pločica karamela i meso koje pada s kosti: Tajne najbolje prasetine s ražnja na svijetu Lechon - 4 Lechon - 3 Lechon - 2 +4 Lechon - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju