Iako ga se može jesti tijekom cijele godine, brunkål se uglavnom poslužuje za Božić u Švedskoj. Riječ je o pirjanom kupusu koji se najčešće servira uz meso ili povrtne alternative, a koji je popularan i ostatku Skandinavije.
U prijevodu sa švedskog, brunkål označava smeđi kupus po boji ovoga povrća nakon produljene termičke obrade. Šveđani, naime, kupus pirjaju i po nekoliko sati u maslacu, pilećem temeljcu i začinima kako bi postigli maksimalnu slasnost.
Umjesto maslaca poslužiti se možete i svinjskom mašću. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, maslac / mast možete zamijeniti s uljem, a pileći temeljac za onaj povrtni.
Postoji razne verzije ovoga recepta, začina koji se stavljaju u njega, ali i načina pripreme. Neki ga pripremaju i po tri sata u pećnici na nižim temperaturama, a drugi će ga napraviti na štednjaku u dva sata.
Sastojci:
- 1 kg svježeg kupusa
- 250 ml pilećeg temeljca
- 60 g maslaca
- 60 ml meda
- 2 lovorova lista
- 1 žlica vinskog octa
- 1 čajna žličica pimenta
- 1 čajna žličica bijelog papra
Priprema:
- Kupus očistite, odstranite mu korijen, a listove narežite na manje komade.
- U velikom loncu rastopite maslac, pa na njemu prepirjajte nasjeckani kupus oko pet minuta uz često miješanje.
- U lonac dodajte i ostale sastojke: pileći temeljac, med, lovorov list, ocat, piment i papar.
- Poklopite lonac i pirjajte kupus na laganoj temperaturi oko 60 minuta.
- Dignite poklopac i nastavite pirjati kupus na laganoj temperaturi još oko sat vremena, dok se kupus ne karamelizira, a višak tekućine ne ispari.
- Ovako pirjani kupus poslužite s mesom i pireom od krumpira. Dobar tek!
Korica kao pločica karamela i meso koje pada s kosti: Tajne najbolje prasetine s ražnja na svijetu +4