Piletina u kremastom umaku s povrćem pravo je "domaće" jelo, odlično za okrjepu i obnovu zalihe vitamina i proteina.
Vrijeme pripreme skratit ćete ako na primjer sjeckate poriluk dok se meso peče, ili ako zamijenite bob graškom ili bijelim grahom i ne trošite vrijeme na guljenje gorke kožice. Možete i nakuhati veću količinu i zamrznuti prije nego zgusnete umak.
Na vama je da odaberete dio ili dijelove pileta, a možete jednostavno kupiti cijelo pile i trančirati ga. Ovo fino jelo u umaku odlično će se slagati s pire-krumpirom i jednostavnom zelenom salatom. Dobar tek!
Piletina u kremastom umaku s povrćem - sastojci:
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1,5 kg piletine (cijelo pile narezano na 10 komada ili samo prsa ili zabatci)
- 1 veliki poriluk, očišćen, prepolovljen po dužini i narezan na sitno
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 185 ml bijelog vina
- 185 ml pilećeg temeljca
- korica limuna, 4 trakice duge oko 5 cm
- 500 g zrelih rajčica ili pelata, grubo nasjeckanih
- 150 g smrznutog boba, bez kožice
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Piletina u kremastom umaku s povrćem - priprema:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i pržite 4-5 minuta ili dok ne dobije boju. Okrenite meso samo jednom, nemojte ga stalno prevrtati. Prebacite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Ponovite s drugom polovicom mesa.
- Odlijte višak masnoće, smanjite vatru i pržite poriluk i češnjak uz često miješanje otprilike 6 minuta ili dok poriluk ne omekša. Pojačajte vatru, dodajte vino i kuhajte 2-3 minute ili dok se vino ne reducira za pola. Dodajte temeljac i pustite da zakuha.
- Vratite piletinu u tavu i dodajte limunovu koricu. Kada opet počne kuhati, smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i ostavite da se kuha 40 minuta. Umiješajte rajčicu i bob. Kuhajte poklopljeno još 10 minuta pa posolite i popaprite.
- U zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i vrhnje za kuhanje i polako ukuhajte u umak s piletinom. Kuhajte, miješajući, još oko 2 minute ili dok se umak malo ne zgusne. Na kraju umiješajte peršin.
- Poslužite toplo s pireom od krumpira.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Vino uz žlicu: Dobar razlog za druženje Pri Nami uz domaća jela i birana pića