Piletina u kremastom umaku s povrćem pravo je "domaće" jelo, odlično za okrjepu i obnovu zalihe vitamina i proteina. 

Vrijeme pripreme skratit ćete ako na primjer sjeckate poriluk dok se meso peče, ili ako zamijenite bob graškom ili bijelim grahom i ne trošite vrijeme na guljenje gorke kožice. Možete i nakuhati veću količinu i zamrznuti prije nego zgusnete umak.

Na vama je da odaberete dio ili dijelove pileta, a možete jednostavno kupiti cijelo pile i trančirati ga. Ovo fino jelo u umaku odlično će se slagati s pire-krumpirom i jednostavnom zelenom salatom. Dobar tek!

Piletina u kremastom umaku s povrćem - sastojci:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1,5 kg piletine (cijelo pile narezano na 10 komada ili samo prsa ili zabatci)
  • 1 veliki poriluk, očišćen, prepolovljen po dužini i narezan na sitno
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 185 ml bijelog vina
  • 185 ml pilećeg temeljca
  • korica limuna, 4 trakice duge oko 5 cm
  • 500 g zrelih rajčica ili pelata, grubo nasjeckanih
  • 150 g smrznutog boba, bez kožice
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Piletina u kremastom umaku s povrćem - priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i pržite 4-5 minuta ili dok ne dobije boju. Okrenite meso samo jednom, nemojte ga stalno prevrtati. Prebacite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Ponovite s drugom polovicom mesa.
  2. Odlijte višak masnoće, smanjite vatru i pržite poriluk i češnjak uz često miješanje otprilike 6 minuta ili dok poriluk ne omekša. Pojačajte vatru, dodajte vino i kuhajte 2-3 minute ili dok se vino ne reducira za pola. Dodajte temeljac i pustite da zakuha.
  3. Vratite piletinu u tavu i dodajte limunovu koricu. Kada opet počne kuhati, smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i ostavite da se kuha 40 minuta. Umiješajte rajčicu i bob. Kuhajte poklopljeno još 10 minuta pa posolite i popaprite.
  4. U zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i vrhnje za kuhanje i polako ukuhajte u umak s piletinom. Kuhajte, miješajući, još oko 2 minute ili dok se umak malo ne zgusne. Na kraju umiješajte peršin.
  5. Poslužite toplo s pireom od krumpira.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Vino uz žlicu: Dobar razlog za druženje Pri Nami uz domaća jela i birana pića Pri Nami - 1 Pri Nami - 11 Pri Nami - 10 +8 Pri Nami - 9