Piletina u kremastom umaku s povrćem pravo je "domaće" jelo, odlično za okrjepu i obnovu zalihe vitamina i proteina. 

U trendu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

Vrijeme pripreme skratit ćete ako na primjer sjeckate poriluk dok se meso peče, ili ako zamijenite bob graškom ili bijelim grahom i ne trošite vrijeme na guljenje gorke kožice. Možete i nakuhati veću količinu i zamrznuti prije nego zgusnete umak.

Na vama je da odaberete dio ili dijelove pileta, a možete jednostavno kupiti cijelo pile i trančirati ga. Ovo fino jelo u umaku odlično će se slagati s pire-krumpirom i jednostavnom zelenom salatom. Dobar tek!

Piletina u kremastom umaku s povrćem - sastojci:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1,5 kg piletine (cijelo pile narezano na 10 komada ili samo prsa ili zabatci)
  • 1 veliki poriluk, očišćen, prepolovljen po dužini i narezan na sitno
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 185 ml bijelog vina
  • 185 ml pilećeg temeljca
  • korica limuna, 4 trakice duge oko 5 cm
  • 500 g zrelih rajčica ili pelata, grubo nasjeckanih
  • 150 g smrznutog boba, bez kožice
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Piletina u kremastom umaku s povrćem - priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i pržite 4-5 minuta ili dok ne dobije boju. Okrenite meso samo jednom, nemojte ga stalno prevrtati. Prebacite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Ponovite s drugom polovicom mesa.
  2. Odlijte višak masnoće, smanjite vatru i pržite poriluk i češnjak uz često miješanje otprilike 6 minuta ili dok poriluk ne omekša. Pojačajte vatru, dodajte vino i kuhajte 2-3 minute ili dok se vino ne reducira za pola. Dodajte temeljac i pustite da zakuha.
  3. Vratite piletinu u tavu i dodajte limunovu koricu. Kada opet počne kuhati, smanjite vatru na srednje jaku, poklopite i ostavite da se kuha 40 minuta. Umiješajte rajčicu i bob. Kuhajte poklopljeno još 10 minuta pa posolite i popaprite.
  4. U zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i vrhnje za kuhanje i polako ukuhajte u umak s piletinom. Kuhajte, miješajući, još oko 2 minute ili dok se umak malo ne zgusne. Na kraju umiješajte peršin.
  5. Poslužite toplo s pireom od krumpira.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Vino uz žlicu: Dobar razlog za druženje Pri Nami uz domaća jela i birana pića Pri Nami - 1 Pri Nami - 11 Pri Nami - 10 +8 Pri Nami - 9