Piletina u balzamičnoj marinadi vrlo je ukusno glavno jelo gotovo za pola sata, a tajna je u redukciji balzamičnog ocata, koja obogaćena začinima i zaslađena s malo meda postaje raskošni, sirupasti umak koji ćete poželjeti pokupiti žlicom… ili prstom.
Kako napraviti marinadu?
Možete koristiti i kupovnu balzamičnu glazuru, a možete je vrlo jednostavno napraviti i sami. Zahuhajte šalicu balzamičnog octa i 2 žlice smeđeg šećera u loncu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Povremeno promiješajte. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi – i ovom će se koraku redukcija zgusnuti i dobiti svoju prepoznatljivu viskoznost.
Umjesto zabataka, ako želite, prema ovom receptu možete spremiti i pileća prsa. Pazite da su komadi podjednako debeli, a prvih desetak minuta pečenja pokrijte ih alu-folijom. Pilećim će prsima trebati 18 do 20 minuta da budu potpuno pečena.
Piletinu u balzamičnoj poslužite uz pečeno povrće, grilane tikvice, kus-kus ili rižu. Za pripremu ove sočne piletine trebat će vam manje od 10 minuta, a s pečenjem, gotov će obrok biti na vašem stolu za otprilike pola sata. Količina namirnica uz recepata dovoljna je za šest porcija.
Sastojci za piletinu u balzamičnoj marinadi:
Za marinadu
- 60 ml maslinovog ulja
- 3 žlice balzamične glazure (može i kupovne)
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 čajna žličica meda
- sok od 1 limuna
- 4 do 5 velikih režnjeva češnjaka, nasjeckanih
- 1 žlica svježe majčine dušice
- 1 čajna žličica sušenog origana
- ½ čajne žličice slatke paprike
Za piletinu
- 8 pilećih zabataka bez kostiju i kože
- sol
- crni papar
Priprema piletine u balzamičnoj marinadi:
- U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, glazuru od balzamičnog octa, pastu od rajčice, med i limunov sok. Dodajte češnjak, majčinu dušicu, origano i slatku papriku i dobro promiješajte.
- Osušite piletinu kuhinjskim papirom i obilno je posolite i popaprite s obje strane.
- Prebacite piletinu u zdjelu s marinadom i promiješajte da je obloži sa svih strana. Ostavite u marinadi barem kratko dok se nakratko sa strane na nekoliko minuta dok pećnica ne zagrije ili, zagrijete ako imate vremena, poklopite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.
- Poslažite zabatke u lim za pečenje ili vatrostalnu posudu pa pecite 25 do 30 minuta.