Piletina u balzamičnoj marinadi vrlo je ukusno glavno jelo gotovo za pola sata, a tajna je u redukciji balzamičnog ocata, koja obogaćena začinima i zaslađena s malo meda postaje raskošni, sirupasti umak koji ćete poželjeti pokupiti žlicom… ili prstom.

Kako napraviti marinadu? 

Možete koristiti i kupovnu balzamičnu glazuru, a možete je vrlo jednostavno napraviti i sami. Zahuhajte šalicu balzamičnog octa i 2 žlice smeđeg šećera u loncu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Povremeno promiješajte. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi – i ovom će se koraku redukcija zgusnuti i dobiti svoju prepoznatljivu viskoznost.

Umjesto zabataka, ako želite, prema ovom receptu možete spremiti i pileća prsa. Pazite da su komadi podjednako debeli, a prvih desetak minuta pečenja pokrijte ih alu-folijom. Pilećim će prsima trebati 18 do 20 minuta da budu potpuno pečena.

Piletinu u balzamičnoj poslužite uz pečeno povrće, grilane tikvice, kus-kus ili rižu. Za pripremu ove sočne piletine trebat će vam manje od 10 minuta, a s pečenjem, gotov će obrok biti na vašem stolu za otprilike pola sata. Količina namirnica uz recepata dovoljna je za šest porcija.

Sastojci za piletinu u balzamičnoj marinadi:

Za marinadu

  • 60 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice balzamične glazure (može i kupovne)
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 1 čajna žličica meda
  • sok od 1 limuna
  • 4 do 5 velikih režnjeva češnjaka, nasjeckanih
  • 1 žlica svježe majčine dušice
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • ½ čajne žličice slatke paprike

Za piletinu

  • 8 pilećih zabataka bez kostiju i kože
  • sol
  • crni papar

Priprema piletine u balzamičnoj marinadi:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, glazuru od balzamičnog octa, pastu od rajčice, med i limunov sok. Dodajte češnjak, majčinu dušicu, origano i slatku papriku i dobro promiješajte.
  2. Osušite piletinu kuhinjskim papirom i obilno je posolite i popaprite s obje strane.
  3. Prebacite piletinu u zdjelu s marinadom i promiješajte da je obloži sa svih strana. Ostavite u marinadi barem kratko dok se nakratko sa strane na nekoliko minuta dok pećnica ne zagrije ili, zagrijete ako imate vremena, poklopite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
  4. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.
  5. Poslažite zabatke u lim za pečenje ili vatrostalnu posudu pa pecite 25 do 30 minuta.

Hrana koju najzdraviji ljudi na svijetu nikad ne jedu Jedu manje količine kvalitetnijeg mesa Riža i crni grah omiljeni su izbor za doručak u Nicoyi u Kostariki U salatu će radije staviti organski uzgojenu i cjelovitu piletinu nego procesirane popečke iz trgovina +0 Vino

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju