• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #masterchef

Samo za napredne: MasterChef recept za karamelo pastry chefa Luke Pavića

Pastry chef Luka Pavić kandidatima MasterChefa pokazao je nekoliko slastičarskih trikova i podijelio recept za karamelo koji i vi možete isprobati kod kuće...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.11.2022 15:33 komentari
viber Created with Sketch.
Karamelo
Karamelo (Foto:Nova TV)

Galerija MasterChef - 2 10 MasterChef - 3 10 MasterChef - 4 10 MasterChef - 5 10

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

Pastry chef Luka Pavić bio je gost kuhar u MasterChefu, u kojem je kandidatima pokazao nekoliko trikova za pripremu slastica. ''U slastičarstvu, ako ne znate osnove, nema mjesta napretku'', napomenuo je Luka znatiželjnim natjecateljima u kuhinji MasterChefa. Korisne savjete pokazao im je tijekom pripreme finih slatkih kuglica, čiji recept donosimo u nastavku:

Karamelo

Dacquoise (biskvit)

  • 150 g bjelanjaka
  • 120 g šećera
  • 200 g sitno mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica kakaa u prahu
  1. Izradite snijeg od bjelanjaka (francuski meringue) zajedno s šećerom (dodavati u tri navrata).
  2. U meringue lagano umiješajte sitno mljevene lješnjake i kakao. Pecite na 160 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta.

Namelaka od karamelizirane bijele čokolade:

  • 200 g mlijeka
  • 4 g želatine (omjer želatine u prahu i hladne vode 1:4)
  • 380 g karamelizirane bijele čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja 33-36 % mm
  1. Ugrijte mlijeko i u njemu rastopite želatinu. Prelijte preko čokolade (napola rastopljene) i izblendajte. Blendajući dodajte u tankom mlazu hladno slatko vrhnje.
  2. Stavite u hladnjak minimalno šest sati, najbolje preko noći. Karameliziranu bijelu čokoladu možete slobodno zamijeniti i običnom bijelom ili mliječnom čokoladom.

Hrskava podloga

  • 50 g bijele čokolade
  • 80 g paste ili maslaca od lješnjaka
  • 80 g feuilletine (hrskave pahuljice)
  1. Otopite bijelu čokoladu s pastom od lješnjaka i umiješajte feuilletine.
  2. Porcionirajte i oblikujte.

Slana karamela

  • 70 g šećera
  • 70 g glukoze
  • 110 g vrhnja
  • 2 g soli
  • 35 g maslaca sobne temperature
  1. Od šećera i glukoze napravite karamel. Deglazirajte vrućim vrhnjem, maknite s vatre i dodajte maslac sobne temperature i sol.
  2. Nastavite reducirati na slaboj vatri 3-5 minuta.

Florentine keks

  • 20 g mlijeka
  • 10 g slatkog vrhnja
  • 25 g glukoze
  • 55 g maslaca
  • 75 g šećera + 2 g pectina NH
  • 75 g sezama / listića badema
  1. Ugrijte mlijeko, vrhnje, glukozu i dio šećera. Drugi dio šećera pomiješajte s pectinom i dodajte ga kada je prethodna smjesa dosegla oko 40 Celzijevih stupnjeva.
  2. Kuhajte do 106 Celzijevih stupnjeva pa dodajte vrući sezam i umiješajte. Između dva papira za pečenje razvucite smjesu valjkom što tanje.
  3. Pecite na 170 Celzijevih stupnjeva do zlatno žute boje.

Mousse od karamelizirane bijele čokolade

  • 110 g mlijeka
  • 5 g paste od vanilije
  • 4 g želatine (pripremiti prema uputama na pakiranju)
  • 250 g karamelizirane bijele čokolade
  • 250 g tučenog slatkog vrhnja
  1. Ugrijte mlijeko s vanilijom, no ne smije zakuhati. Dodajte pripremljenu želatinu i prelijte preko napola otopljene čokolade.
  2. U smjesu laganim pokretima špatulom umiješajte tučeno vrhnje. Punite silikonske kalupe ili kalup za torte i zamrznite.

Glazura

  • 50 g slatkog vrhnja
  • 100 g paste od lješnjaka (100 %)
  • 150 g neutralne glazure
  • 15 g vode
  • 5 g želatine (omjer želatine u prahu i hladne vode 1:4)
  1. Sve sastojke osim želatine ugrijte do 80 Celzijevih stupnjeva i dodajte želatinu.
  2. Ostavite u hladnjaku minimalno 8 sati.
  3. Otopite na pari i koristite ga kada glazura dosegne 60 Celzijevih stupnjeva.
  4. Glazirajte zaleđeni desert.

Chef Melkior Bašić otkriva jednu pogrešku u karijeri zbog koje žali - i zašto ga gost ne može izbaciti iz takta MasterChef MasterChef - 4 MasterChef - 2 +0 Melkior Bašić

  • #masterchef
  • #Luka Pavić
  • #karamelo
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Vidi se iz svemira
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Thompson poručio Tomaševiću: "Pozivam ga na razum, inače ćemo povući puno radikalnije poteze"
"neće mu se svidjeti"
Thompson sazvao izvanrednu presicu i zaprijetio Tomaševiću: "U protivnom ćemo povući puno radikalnije poteze"
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
show
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
sport
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
VIDEO Što to radiš, Sane?! Neprimjeren potez pred djecom šokirao gledatelje Lige prvaka
kakav primitivac
VIDEO Što to radiš, Sane?! Neprimjeren potez pred djecom šokirao gledatelje Lige prvaka
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Cacio e Pepe Hrana i piće
    Korak po korak

    Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka

  • Čokoladna torta s tajnim sastojkom Hrana i piće
    Najbolji recepti

    5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close