Krema od mascarponea idealan je dodatak ljetnim poslasticama – bilo palačinkama ili u kombinaciji sa sezonskim voćem. Isprobajte je u društvu tamnih palačinki od kakaa uz dodatak višanja iz kompota. Umjesto palačinki, uz slasnu kremu u još bržoj verziji ljetnog deserta poslužit će i keksi ili piškote.
Sastojci za crne palačinke s kremom od mascarponea:
Krema od mascarponea:
- 250 g mascarponea
- 250 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- korica 1/2 limuna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Palačinke:
- 150 ml mlijeka
- 2 velika jaja
- 300 g brašna
- 400 ml mineralne vode
- 50 g kakaa
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- višnje iz kompota
Priprema crnih palačinki s kremom od mascarponea:
- Vrhnje za šlag ostavite u zamrzivaču 10 minuta prije pripreme. Miksajte ga sa šećerom dok ne dobijete šlag. Mascarpone kratko izmiksajte s ekstraktom vanilije i naribanom koricom limuna pa pomiješajte s tučenim vrhnjem i prebacite u hladnjak.
- Jaja posolite i izmiješajte pa im postupno dodajte mlijeko, kakao, brašno i mineralnu vodu sve dok ne dobijete smjesu za palačinke bez grudica.
- Zagrijte ulje na tavi pa od smjese ispecite palačinke. Kada se ohlade, napunite ih smjesom od mascarponea i višnjama iz kompota pa poslužite.
Luška popara: Specijalitet koji čuva mirise i okuse tradicije Crnog otoka +17