Izreka o vinu ima gotovo koliko i njegovih ljubitelja, a uz onu najpoznatiju, da je u vinu istina, gledajući ove poznate iločke proizvođače vina – u njemu je i budućnost. Bolje rečeno, u košticama grožđa koje, nakon što se vino proizvede, u vinariji Trs kreću na novo putovanje na kojem nastaju – ekstrakt, hladno prešano ulje i brašno. Dosadašnji se otpad pretvara u novitete izuzetnih nutricionističkih, medicinskih i kozmetičkih vrijednosti, a novac omogućava buduća ulaganja u istraživanja i razvoj. Cilj je pozicionirati se visoko na ljestvici proizvodnje vina te proizvoda od grožđa.

Kroz EU projekt "Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa" nastala su 3 nova proizvoda

Trenutni kapacitet iločke vinarije Trs je 450.000 litara vina godišnje, a od samih početaka ulažu se značajna sredstva i napori u osmišljavanje i provedbu projekata za povećanje konkurentnosti na tržištu. Iz tog je razloga Poljoprivredna zadruga TRS, prva na širem području Slavonije, Srijema i Baranje, 2018. godine potpisala ugovor o bespovratnim sredstvima u okviru operativnog programa konkurentnost i kohezija (2014.-2020.), a u sklopu natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja za projekt Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa.

Rezultat su 3 nova, vrhunska proizvoda koja već osvajaju hrvatsko, a uskoro i svjetsko tržište, razvijena prema strogim laboratorijskim pravilima i u suradnji s Institutom.

• Ulje od sjemenki grožđa: Postupkom hladnog prešanja se iz raznih sorti osušenih koštica grožđa proizvodi hladno prešano ulje namijenjeno gurmanima i ljubiteljima zdrave prehrane u čijim će se kuhinjama zasigurno uklopiti kao salatni preljev ili kao dodatak brojnim slanim i slatkim specijalitetima. Također, dokazano je kako se konzumacijom ulja koštica grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti za 41-55%. Ulje se može koristiti i u kozmetičkoj industriji - za masažu, tretiranje nježne kože ispod očiju ili njegu vlasišta i kose, pri čemu je dovoljno ukapati 10 do 15 kapi ulja u šampon ili direktno na kosu.

pr pr (Foto: Profimedia)

• Brašno od koštica grožđa: Pogača je vrijedan nusproizvod hladnog prešanja koštica grožđa, a njenim mljevenjem nastaje brašno koje zbog visoke nutritivne vrijednosti ima primjenu u prehrambenoj industriji. Njegova lagana orašasta aroma bit će sjajan dodatak kremama i kolačima, klasičnom brašnu za peciva i kruh pružit će sjajnu aromu i teksturu, a s obzirom na to da najsnažnije djelovanje ima ako se konzumira termički neobrađeno, preporučuje se žlicu ili dvije brašna dodati u omiljeni namaz, kašu ili smoothie.

pr pr (Foto: PR)

• Ekstrakt koštica grožđa: Raznim postupcima ekstrakcije koštica grožđa i brašna dobivenog iz pogače nastaje ekstrakt bogat bioaktivnim tvarima (polifenolima, flavonoidima i slično) koji blagotvorno djeluju na organizam, smanjuju oksidacijski stress te neutraliziraju slobodne radikale. Njihovo snažno antioksidativno djelovanje pomaže kod tretiranja brojnih kardiovaskularnih bolesti i tegoba, a ekstrakt koštica grožđa pomaže kod povišenog kolesterola te loše cirkulacije.

Može li koštica grožđa biti zrno promjene? Ako pitate vinariju Trs odgovor je jasan

Može i mora! Odgovornost je svakog proizvođača, pa tako i vinarije Trs, da svojim aktivnostima i inovacijama doprinese razvoju lokalne zajednice, ali i očuvanju okoliša za buduće generacije. S obzirom na to da materijal, trop ili komovina, koji se u pravilu baca, čini više od 20% vinarske proizvodnje, potencijalno predstavlja i ogroman rizik za okoliš. To će se promijeniti spomenutim projektom kroz koji se koštice grožđa, umjesto da se bace, prerađuje u nove visokovrijedne proizvode. Osim njihovog razvoja, u minuloj je godini dovršena i izgradnja moderne vinarije, u sklopu koje se nalaze laboratorij i kušaonica proizvoda. Novoizgrađena vinarija se nalazi također u Iloku, prostire na ukupno 1.500 m2 , a opremljena je najsuvremenijom opremom za vinarstvo.

Najbolje priče su osobne priče. One nastale iz ljubavi, koje stvaraju dodanu vrijednost i daju ono što čini razliku. Upravo takva je i ova inovativna priča vinarije Trs. Nazdravimo joj zajedno!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost PZ TRS.

pr pr (Foto: PR)

pr pr (Foto: PR)

pr pr (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju