Provjerena kombinacija sastojaka, jednostavna priprema i savršeno ukusan konačni rezultat razlozi su zbog kojih obožavamo ove gurmanske njoke.
Fina pržena kobasica, umak od rajčica i puno mediteranskih začina osnova su ovog izdašnog jela kojemu je teško odoljeti. Ukusnu ali pomalo tešku kombinaciju okusa odlično će razblažiti - i nadopuniti - tek malo ricotte obogaćene svježim notama limuna i začinskog bilja.
Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za 6 obilnih porcija, a na pripremu ovog jela potrošit ćete oko jedan sat i 15 minuta. I neće vam biti žao.
Gurmanski njoki - sastojci:
- 450 g svinjske kobasice za kuhanje i pečenje, usitnjene
- 1-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
- 800 g pelata iz konzerve, zdrobljenih
- 1 čajna žličica sušenog origana
- sol, po ukusu
- mljevena ljuta paprika, po ukusu
- 900 g njoka, kuhanih
Za začinjenu ricottu
- 200 g ricotta sira
- 1 češanj češnjaka, naribani
- korica i sok od 1 limuna
- sol, po ukusu
- začinsko bilje po ukusu (vlasac, peršin, majčina dušica)
Gurmanski njoki - priprema:
- Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhačom je usitnjavajte dok se prži. Kada komadiću budu pečeni sa svih strana, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
- Smanjite vatru i dodajte maslinovo ulje, luk i češnjak pa pirjajte nekoliko minuta, uz miješanje, na laganoj do srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte rajčice i origano. Vratite kobasicu i pirjajte na laganoj vatri 30-45 minuta. Posolite i po želji začinite ljutom paprikom.
- Dok se umak kuha, pomiješajte sastojke za ricottu u odvojenoj posudi. Dodajte začinsko bilje i začine po vlastitom ukusu i dobro promiješajte.
- Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.
- U tavu s umakom umiješajte kuhane njoke. Kuhajte dok umak ne proključa pa ugasite vatru.
- Vruće njoke poslužite prelivene s malo začinjene ricotte.
Tražite li još recepata, potražite ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Bolja od samoborske? Recept za prefinu bledsku kremšnitu koja drrrhti dok stiže na stol +4