Provjerena kombinacija sastojaka, jednostavna priprema i savršeno ukusan konačni rezultat razlozi su zbog kojih obožavamo ove gurmanske njoke.

Fina pržena kobasica, umak od rajčica i puno mediteranskih začina osnova su ovog izdašnog jela kojemu je teško odoljeti. Ukusnu ali pomalo tešku kombinaciju okusa odlično će razblažiti - i nadopuniti - tek malo ricotte obogaćene svježim notama limuna i začinskog bilja.

Količina sastojaka navedena u receptu dovoljna je za 6 obilnih porcija, a na pripremu ovog jela potrošit ćete oko jedan sat i 15 minuta. I neće vam biti žao.

 

Gurmanski njoki - sastojci:

  • 450 g svinjske kobasice za kuhanje i pečenje, usitnjene
  • 1-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • 800 g pelata iz konzerve, zdrobljenih
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • sol, po ukusu
  • mljevena ljuta paprika, po ukusu
  • 900 g njoka, kuhanih

Za začinjenu ricottu

  • 200 g ricotta sira
  • 1 češanj češnjaka, naribani
  • korica i sok od 1 limuna
  • sol, po ukusu
  • začinsko bilje po ukusu (vlasac, peršin, majčina dušica)

Gurmanski njoki - priprema:

  1. Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Dodajte kobasicu i kuhačom je usitnjavajte dok se prži. Kada komadiću budu pečeni sa svih strana, izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  2. Smanjite vatru i dodajte maslinovo ulje, luk i češnjak pa pirjajte nekoliko minuta, uz miješanje, na laganoj do srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte rajčice i origano. Vratite kobasicu i pirjajte na laganoj vatri 30-45 minuta. Posolite i po želji začinite ljutom paprikom.
  3. Dok se umak kuha, pomiješajte sastojke za ricottu u odvojenoj posudi. Dodajte začinsko bilje i začine po vlastitom ukusu i dobro promiješajte.
  4. Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju.
  5. U tavu s umakom umiješajte kuhane njoke. Kuhajte dok umak ne proključa pa ugasite vatru.
  6. Vruće njoke poslužite prelivene s malo začinjene ricotte.

Tražite li još recepata, potražite ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Bolja od samoborske? Recept za prefinu bledsku kremšnitu koja drrrhti dok stiže na stol Bledska kremšnita - 8 Bledska kremšnita - 7 Bledska kremšnita - 6 +4 Bledska kremšnita - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju