Među omiljenih blagdanskim specijalitetima koji će se naći na stolu koji obiluje raznim delicijama, bakalar zauzima počasno mjesto i sa sigurnošću možemo reći kako ovu ribu ništa ne može skinuti s trona. Unatoč tome što je slana i sušena, ova riba neizostavan je dio svečanih obroka koji se tradicionalno pripremaju za Božić.
Iako bakalar zahtijeva malo posebniji tretman jer se mora natopiti i kuhati kako bi postao sočan i ukusan, u ovom procesu pripreme, koji često počinje danima prije Božića, uživat će svi oni koji znaju kako na kraju ovog zahtjevnijeg, ali itekako vrijednog putovanja stoji gozba u kojoj će cijela ekipa dobro omastiti brk.
Kako odabrati pravi komad bakalara?
U Hrvatsku bakalar najčešće dolazi u sušenom obliku iz sjevernih zemalja poput Norveške, Islanda ili Aljaske. Tamo se suši na ledenom zraku (na oko 5 Celzijevih stupnjeva) pa bi trebao imati aromatičan miris. Kupujte li bakalar u sušenom obliku, on bi trebao biti tvrd poput kosti. Riba bi trebala biti dugačka barem 60 centimetara s perajama okrenutima prema gore, bez ljuski na vratu i trbuhu. Koža bi trebala biti hrapava, uz leđnu peraju žućkaste boje te mjestimično posuta tamnim pjegama.
Znalci tvrde da je pri kupovini bakalara važno osloniti se na miris koji mora biti intenzivan, čitati deklaraciju, ali i dobro promotriti izgled ribe od glave do repa.
Bakalar je moguće kupiti i u obliku smrznutih fileta, koji vam omogućavaju nešto širu primjenu. Osim pripreme na bijelo i na crveno, s ovakvim bakalarom možete i eksperimentirati.
Priprema bakalara vrijedna je svake sekunde uloženog truda
Nemojte se bojati tvrdog bakalara. Namočite ga u vodi barem 24 sata prije pripreme i redovito mijenjajte vodu čime ćete ga omekšati i povećati mu volumen barem za pola. Što ga dulje namačete, to će riba biti mekša i veća. Sušenu ribu možete istući batom, a možete ju namakati čak i u mlijeku.
Nakon što je dovoljno namočen, kuhajte ga u velikoj posudi s dovoljno vode. Bakalar je gotov kada se može lako razdvajati vilicom, a meso postane mekano.
Čišćenje bakalara
Kada se bakalar skuha, uklanjaju se koža, kosti i svi drugi nejestivi dijelovi. Meso se razdvaja na male komade.
Posluživanje
Ovisno o receptu, bakalar se može poslužiti na razne načine. Primjerice, u Dalmaciji se često priprema na bijelo, s krumpirom, maslinovim uljem i češnjakom. U nekim regijama dodaje se i blitva, a u drugima pak rajčica ili crvena paprika.
Bez obzira na recept za koji se odlučite, oboružajte se strpljenjem u pripremi bakalara i ne odustajte od kuhanja ove delicije zbog koje će vam okusni pupoljci doživjeti pravu renesansu. Za savršeni komad ove sušene ribe, koja je s razlogom pravi simbol božićnih blagdana, istražite raznoliku i bogatu ponudu u obližnjem Lidlu. Osim bakalara, u Lidlu možete pronaći i druge vrste ribe koja će dom na Badnjak ispuniti sočnim mirisima.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.