Među omiljenih blagdanskim specijalitetima koji će se naći na stolu koji obiluje raznim delicijama, bakalar zauzima počasno mjesto i sa sigurnošću možemo reći kako ovu ribu ništa ne može skinuti s trona. Unatoč tome što je slana i sušena, ova riba neizostavan je dio svečanih obroka koji se tradicionalno pripremaju za Božić.
Iako bakalar zahtijeva malo posebniji tretman jer se mora natopiti i kuhati kako bi postao sočan i ukusan, u ovom procesu pripreme, koji često počinje danima prije Božića, uživat će svi oni koji znaju kako na kraju ovog zahtjevnijeg, ali itekako vrijednog putovanja stoji gozba u kojoj će cijela ekipa dobro omastiti brk.
Bakalar (Foto: Getty Images)
Kako odabrati pravi komad bakalara?
U Hrvatsku bakalar najčešće dolazi u sušenom obliku iz sjevernih zemalja poput Norveške, Islanda ili Aljaske. Tamo se suši na ledenom zraku (na oko 5 Celzijevih stupnjeva) pa bi trebao imati aromatičan miris. Kupujte li bakalar u sušenom obliku, on bi trebao biti tvrd poput kosti. Riba bi trebala biti dugačka barem 60 centimetara s perajama okrenutima prema gore, bez ljuski na vratu i trbuhu. Koža bi trebala biti hrapava, uz leđnu peraju žućkaste boje te mjestimično posuta tamnim pjegama.
Bakalar (Foto: Getty Images)
Znalci tvrde da je pri kupovini bakalara važno osloniti se na miris koji mora biti intenzivan, čitati deklaraciju, ali i dobro promotriti izgled ribe od glave do repa.
Bakalar je moguće kupiti i u obliku smrznutih fileta, koji vam omogućavaju nešto širu primjenu. Osim pripreme na bijelo i na crveno, s ovakvim bakalarom možete i eksperimentirati.
Priprema bakalara vrijedna je svake sekunde uloženog truda
Nemojte se bojati tvrdog bakalara. Namočite ga u vodi barem 24 sata prije pripreme i redovito mijenjajte vodu čime ćete ga omekšati i povećati mu volumen barem za pola. Što ga dulje namačete, to će riba biti mekša i veća. Sušenu ribu možete istući batom, a možete ju namakati čak i u mlijeku.
Nakon što je dovoljno namočen, kuhajte ga u velikoj posudi s dovoljno vode. Bakalar je gotov kada se može lako razdvajati vilicom, a meso postane mekano.
Čišćenje bakalara
Kada se bakalar skuha, uklanjaju se koža, kosti i svi drugi nejestivi dijelovi. Meso se razdvaja na male komade.
Pašteta od bakalara (Foto: Getty Images)
Posluživanje
Ovisno o receptu, bakalar se može poslužiti na razne načine. Primjerice, u Dalmaciji se često priprema na bijelo, s krumpirom, maslinovim uljem i češnjakom. U nekim regijama dodaje se i blitva, a u drugima pak rajčica ili crvena paprika.
Bez obzira na recept za koji se odlučite, oboružajte se strpljenjem u pripremi bakalara i ne odustajte od kuhanja ove delicije zbog koje će vam okusni pupoljci doživjeti pravu renesansu. Za savršeni komad ove sušene ribe, koja je s razlogom pravi simbol božićnih blagdana, istražite raznoliku i bogatu ponudu u obližnjem Lidlu. Osim bakalara, u Lidlu možete pronaći i druge vrste ribe koja će dom na Badnjak ispuniti sočnim mirisima.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.