Koliko je kuhara, toliko je i recepata za musaku. Grci je rade od janjetine i patlidžana, kod nas je često na stolu varijanta od krumpira i junetine. No omiljeni složenac ukusan je i u kombinaciji mljevene junetine i svinjetine, s omiljenom tjesteninom i bešamelom.

Iako se može koristiti tjestenina po volji, dobro je iskoristiti onu koja lijepo skuplja umak, poput pužića, mašnica, cjevčica ili federa. Želite li da bude još zanimljivija, iskoristiti možete i punjenu tjesteninu s povrćem ili sirom, poput tortellina ili raviola.

Sastojci za musaku s tjesteninom:

350 g mljevene junetine
150 g mljevene svinjetine
400 g tjestenine
400 g passate
1 glavica luka
1 žlica koncentrata od rajčice
sol, papar
parmezan

Za umak bešamel:

60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

1. Tjesteninu stavite kuhati i izvadite minutu do dvije prije nego što omekša.

2. Popržite sjeckani luk i dodajte mljeveno meso pa posolite i popaprite. Nakon desetak minuta dodajte koncentrat rajčice i passatu pa pirjajte još 20 minuta.

3. Otopite u posudi maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte toplo mlijeko miješajući pjenjačom, sol i papar te muškatni oraščić i ostavite da se hladi.

4. Posudu za pečenje premažite uljem pa složite prvi red tjestenine, dodajte mljevenog mesa, pa nekoliko žlica bešamela i ponovite postupak tako da završite s tjesteninom. Prelijte bešamelom i pospite parmezanom.

6. Pecite na 200 °C oko 30 minuta i ostavite 15 minuta da se hladi prije posluživanja.

5 kulinarskih zakona za savršeno pečen krumpir Krumpir Krumpir Krumpir - 3 +3 12. Krumpir

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju