Procijeniti savršenu zrelost avokada i otvoriti ga u idealnom trenutku nije jednostavna stvar. Zarežete li u njega samo jedan dan prekasno ovo sočno voće može se pretvoriti neuglednu kašu. No nema razloga za bacanje u smeće. Prezreli mekani avokado i dalje možete upotrijebiti, po mogućnosti u receptima u kojima je važna kremasta tekstura.

1. Napravite dresing za salatu

Avokado je izvrsna namirnica za pripremu dresinga za salatu. Ne samo da pruža kremastu teksturu, već i obilje zdravih masnoća, vitamine E te ponešto proteina. Smiksajte ga s nešto limuna, jogurta, sitno nasjeckanog češnjaka, maslinova ulja, soli, papra i začinskog bilja po želji i dobit ćete vrlo fin preljev za salatu. Ljubitelji ljutih stvari mogu dodati i nešto čilija u prahu.

Puding Hrana i piće Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

2. Stavite ga u kolače

Jeste li ikada probali staviti avokado u brawnieje od čokolade? Okus tamnog kakaa ili naribane čokolade maskirat će prezreli i premekani avokado. Upotrijebite ovo voće kao zamjenu za ulje ili maslac i uživajte u prefinim kolačima.

3. Smutite smoothie

Dosadili su vam smoothieji na bazi banana? Podjednako kremasto piće dobit ćete i ako u svoje blendane kombinacije uključite avokado. U južnoj Americi popularni su smoothieji od avokada, jogurta od vanilije i malo meda.

Slika nije dostupna Hrana i piće Trik za pripremu kremastog pesta od tikvica u koji ne ide ni kap ulja

4. Napravite mousse

Mekani prezreli avokado savršeni je sastojak za pripremu moussa od čokolade. Gorki kakao pomiješajte sa izmiksanim avokadom u glatku smjesu, dodajte nešto kokosova mlijeka, sladilo i prstohvat cimeta i uživajte u svakom zalogaju.

5. Složite cheesecake s avokadom

Kremasta tekstura avokada idealna je i za pripremu cheesecakea. Pomiješajte jedan mekani avokado s kremastim sirom, šećerom i nešto iscijeđene limete i dobit ćete vrlo osvježavajuću kremu za cheesecake bez pečenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju