Pesto ili točnije pesto genovese talijanski je umak od začinskog bilja, orašastih plodova, maslinova ulja, češnjaka i sira. Izvrsno se sljubljuje s tjesteninom, a može se poslužiti i na brusketi, pizzi ili sličnom proizvodu.

Postoje i razne druge varijante pesta, a mi vam donosimo recept za onaj lagani ljetni umak u koji ne ide ni kap ulja. Umjesto toga poslužite se tahinijem, odnosno pastom od sezama zbog koje će umak biti kremast i vrlo bogatog okusa.

Tjestenina Hrana i piće Ljetno savršenstvo: Recept za pesto od limuna zbog kojeg bismo po cijele dane jeli tjesteninu

Tahini možete pripremiti mljevenjem sezamovih sjemenki u pastu. Ako pri ruci nemate sjemenke sezama, zamijenite tu namirnicu svježim avokadom.

Sastojci za pesto
2 tikvice
50 grama svježih listića bosiljka
2-3 češnja češnjaka
2 žlice tahinija
sol i papar po želji

Priprema:
1. Narežite tikvice na kolutiće debljine oko 2 centimetara pa ih termički obradite na pari oko jedne do dvije minute dok lagano ne omekšaju.

Lisnate rolice s pestom i sirom Hrana i piće Bye-bye, pekara: Recept za najfinije rolice od lisnatog tijesta i sira

2. Prebacite tako pripremljene tikvice u sjeckalicu za povrće i miksajte zajedno sa svježim bosiljkom, očišćenim češnjakom i tahinijem.

3. Miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.

4. Probajte smjesu te dodajte sol i papar po želji.

5. Prelijte pesto od tikvica preko tjestenina, pizze ili kruha. Dobar tek!