Rijetka kolekcija Hanyu Ichiro skupocjenih viskija prodala se u Hong Kongu za rekordnih 9,5 milijuna kuna. Godinu za godinom, viskiji su sve više na cijeni, a kriza je rezervirana samo za one koji novaca nemaju.

„Špil“ od 54 boce rijetkog japanskog viskija ponudila je aukcijska kuća Bonhmans, a nešto manja, ali jednako luda cifra (5,8 milijuna kuna) potrošena je i prošle godine u Hong Kongu na Ichirov set od 54 boce.

Onima koji prate aukcije alkoholnih pića to nije iznenađenje jer je u svijetu dovoljno strastvenih kolekcionara koji će na alkohol spaliti mnogima nezamisliv novac, a cijenjene žestice, baš kao i vina postižu sve veće cijene. 

Kako kaže Daniel Lam, Bonhamsovov čelni čovjek za alkoholna pića, na aukcijama sve više sudjeluju mlađi od 40 godina, a naočigled raste potražnja za dobrim viskijem.

Serija prodanih viskija na aukciju je došla iz japanskog bara specijaliziranog za rijetke japanske i škotske viskije Club Qinga. Svaka boca predstavlja kartu u špilu destilerije Hanyu koju je 1941. osnovao Isouji Akuto. Destilerija se zatvorila prije 20 godina, a Isoujiev unuk Ichiro preuzeo je 400 bačava, u kojima se čuvao i viski za skupocjenu seriju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju