''Ljeti najviše volim kreirati sezonski, odnosno birati namirnice koje su dostupne u to doba godine. Ljeti se držim živih boja i lagane hrane, da na ovu vrućinu jelo ne sjedne teško'', otkrio nam je mladi chef Stipan. S nama je podijelio svoj recept za brancin s porilukom i keljem u kremastom umaku s pancetom, koji je toliko jednostavan da uvijek uspijeva, a i brzo je gotov, pa s njim ne možete pogriješiti.

''Ovaj recept volim jer je kombinacija zdravih i zelenih namirnica koje se upotpunjuju s dimljenom pancetom u finom, kremastom umaku. Neobičan spoj ribe, pancete i vrhnja, ali nevjerojatno odgovaraju jedno s drugim.''

Stipan se ljeti drži živih boja i lagane hrane Stipan se ljeti drži živih boja i lagane hrane (Foto: Nova Studio)

RECEPT: File brancina, kelj i poriluk s pancetom uz umak od ribljih kostiju i vrhnja za kuhanje

Recept za dvije osobe:

450 g bijele ribe (brancin)
100 g poriluka
100 g kelja
20 ml maslinova ulja
20 g dimljene pancete
200 ml vrhnja za kuhanje 'z bregov
80 g maslaca
6 – 7 listića svježeg bosiljka
sol
1 dl suhog bijelog vina
1 dl umaka demi glace

Priprema:

Ribu filetiramo i povadimo sitne male kosti. Pečemo je na maslinovu ulju te pred kraj dodamo maslac i sviježi bosiljak pa aromatiziramo ribu polijevajući je maslacem u kojem je bosiljak otpustio svoju aromu.

Dimljenu pancetu opustimo na tavi kako bi pustila masnoću na kojoj ćemo prepržiti poriluk i kelj. Dodamo začine i podlijemo sve bijelim vinom. Na kraju dodamo riblji demi glace, odnosno reducirani temeljac koji se radi od ribljih kostiju i korjenastog povrća te se kratko kuha na jakoj vatri dok se ne dobije gusta tekućina. Uz njega dodajemo i 'z bregov vrhnje za kuhanje usavršene formule za optimalnu gustoću i još kremastiji umak.

Chef Stipan Iličić ukrasio je jelo konfitiranim rajčicama i umakom od šafrana kako bi mu osim uzbudljivih okusa dodao i malo ljetnog šarenila.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindija po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju