Hrskava izvana, sočna iznutra definicija je slasne pohane piletine, koju uz prave trikove nije problem pripremiti. Posluženo uz omiljeni prilog, poput primjerice pirea od krumpira ili slasne salate, pileće meso postaje senzacija.
Sol i voda
Da bi piletina bila sočna, prethodno je marinirajte. Kao baza može poslužiti slana vodena otopina: na litru vode dodajte 60 grama soli. Dok piletina odmara u salamuri, sol otapa proteine u mišićnoj strukturi mesa, opušta ih i daje im više sočnosti.
Također, možete isprobati i druge vrste marinada, poput onih koje sadrže mlaćenicu, jogurt, pivo ili pak vodu od kiselih krastavaca, ali ne zaboravite sol i prema želji, začine za bolju aromu.
Pohana piletina - 3 (Foto: Shutterstock)
Votka ili rakija
Dodavanjem votke u marinadu piletina će popiti manje ulja i biti hrskavija. Votka, koja je hlapljivija od vode, odnosno brže isparava ubrzava sušenje kožice tijekom pohanja, a rezultat je odličan.
Za jako hrskavu koricu dodajte dvije žlice votke na 250 ml tekućine u marinadi. Osim votke možete dodati i neutralnu rakiju ili pak viski, burbon…
Trik s grudicama
Jeste li ikada primijetili da kod pohanja velike količine piletine komadi koje ste panirali i pržili na kraju ispadaju hrskaviji? Razlog tome su grudice koje se tijekom paniranja skupljaju u tanjuru s brašnom jer marinada kaplje s mesa i lijepe za komade piletine.
Kako se piletina prži, grudice dehidriraju, postaju smeđe i hrskave, a to pruža okus i hrskavost. Upravo zato možete u tanjur s brašnom za paniranje dodati i koju žlicu marinade i promiješati sve prstima ili pjenjačom.
Dvostruko prženje
Prženje izvlači vlagu iz korice koja postaje hrskavija, ali meso se za to vrijeme suši. Kako biste okrenuli stvari u svoju korist, poslužite se dovitljivom idejom: dva puta ispržite meso. Sve što trebate jest pružiti mesu šansu da se ohladi, odnosno da mu temperatura padne. Ispecite piletinu kao i obično, a zatim je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata pa ponovno ispržite.
Možete čak i ohladiti pohanu piletinu u hladnjaku preko noći i ispeći je drugi put neposredno prije jela. To je ujedno i odličan način da pripremite brzinski ručak.
Dobra ušteda: Sastojak koji najčešće bacamo, a može nam poslužiti za prefine juhe, umake, rižote... +4