Limunska trava važan je sastojak vijetnamske kuhinje – ona jelu daje jedinstveni citrusni okus i aromu koji se ne može zamijeniti drugim začinima.
Kada se limunska trava spoji s ribljim umakom dobiva se vrlo slojevit okusni profil koji je prepoznatljiv za vijetnamsku kuhinju.
Začinite pileći zabatak limunskom travom, ribljim umakom, ali i drugim prepoznatljivim azijskim začinima poput umaka od soje, čili papričicama i soka limete te stvorite jelo za pamćenje.
Sastojci:
- 8 otkoštenih pilećih zabataka
- 3 žlice meda
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlice soka limete
- 2 čajne žličice limunske trave u prahu
- 2 žlice ribljeg umaka
- 2 žlice umaka od soje
- 1 komadić đumbira veličine 2,5 centimetara
- 1 crvena čili papričica
- biljno ulje po želji
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte riblji umak, limunsku travu u prahu, med, umak od soje, sok limete, nasjeckani češnjak, naribani đumbir i nasjeckanu čili papričicu.
- Dodajte otkoštene pileće zabatke u pripremljenu marinadu.
- Prekrijte zdjelu plastičnom folijom, stavite u hladnjak na barem dva sata, a idealno bi bilo preko noći.
- Kada ste spremni za pečenje ugrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Izvadite piletinu iz marinade.
- Zagrijte nešto biljnog ulja u tavi i zapecite piletinu sa svake strane oko tri do pet minuta, dok ne dobije lijepu zlaćanu boju.
- Prebacite piletinu u posudu za pečenje i završite termičku obradu u pećnici. Pecite piletinu oko 20-ak minuta dok unutrašnjost mesa ne dosegne temperaturu od 74 Celzijevih stupnjeva.
- Pustite da se piletina „odmori“ pet minuta, prije nego što je poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!