Imate li zelenu curry pastu, tek vas nešto malo truda dijeli od tajlandskog jela koje pršti okusima. Zeleni curry je mirisan, pikantan, osvježavajuć, slatkast i kremast umak koji se poslužuje s rižom kuhanom na pari – i neki će reći da zbog mješavine arome i prefinih okusa stvara „ovisnost“. Zeleni curry umak na Tajlandu je izrazito ljut, ali može se ublažiti tako da odaberete pastu koja nije jako pikantna, ili je napravite sami. Zelenu boju pasta duguje zelenom čiliju, a od ostalih sastojaka tu su i bosiljak, korijander, limunska trava itd.

Na popisu sastojaka za zeleni curry je i piletina, ili neki drugi protein poput rakova, svinjetine ili junetine. Meso možete i izostaviti te prema želji dodati gljive. Ne zaboravite kokosovo mlijeko koje daje prepoznatljivi, privlačni okus. Odaberite punomasno kako bi se oslobodilo što više okusa, a ako želite možete odabrati i kokosovo vrhnje.

Za zeleni curry se koristi azijski patlidžan koji je manji od europskog, ali slobodno koristite onaj koji možete naći. Ne volite li patlidžan, poslužit će i tikvice. Što se tiče egzotičnih sastojaka, u curry možete staviti i mahune kineskog graška koje ćete naći pod nazivom snow peas. Ako uspijete naći lišće kaffir limete, odlično – ako ne, zamijenite ga stabljikama limunske trave ili koricom limete koju izvadite nakon kuhanja. Tajlandski bosiljak ima okus poput našeg, ali je herbalniji no slobodno ga možete zamijeniti dostupnom verzijom. Osim patlidžana, u zeleni curry možete dodati i mahune, pa i brokulu, cvjetaču, šparoge, bundevu i najrazličitije vrste gljiva koje će upiti umak poput spužve.

Recept za zeleni curry:

  • 4 – 6 žlica tajlandske zelene curry paste
  • 2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žličice svježeg đumbira, sitno naribanog
  • 1 žlica paste od limunske trave ili 2 žličice sjeckane limunske trave
  • 250 ml pileće ili povrtne juhe
  • 400 g kokosovo gmlijeka, punomasnog
  • 1 žličica ribljeg umaka
  • 1 žličica šećera
  • 1/8 žličice soli
  • 6 listova kaffir limete ili korica limete ili stabljika limunske trave 
  • 350 g piletine bez kože i kostiju
  • 1 mali patlidžan ili pola većeg
  • 16 listova tajlandskog bosiljka (ili obični)
  • sok od 1/2 limete, po ukusu
  • jasmin riža

Priprema zelenog curryja:

  1. Stavite rižu neka se kuha na pari ili poklopljeno, u malo vode.
  2. Zagrijte ulje u tavi ili loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte curry pastu, sjeckani češnjak, usitnjeni đumbir i limunsku travu pa pržite 2 do 3 minute.
  3. Dodajte pileću juhu i kokosovo mlijeko, pomiješajte da se pasta otopi.
  4. Dodajte žličicu ribljeg umaka, žličicu šećera i listove kaffir limete. Promiješajte pa pustite da se kuha.  
  5. Dodajte na kockice narezanu piletinu, promiješajte, a zatim smanjite temperaturu na srednju tako da lagano kuha 7 minuta.
  6. Dodajte patlidžane narezane na kockice, kuhajte 5 minuta ili dok ne omekšaju.
  7. Kušajte umak pa ako nije dovoljno slan dodajte riblji umak ili sol te prema želji šećera.
  8. Umiješajte tajlandski bosiljak i sok od limete. 
  9. Poslužite curry s kuhanom jasmin rižom.

Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu Njoki od bundeve Tiramisu s bundevom Rižoto od tikve, pancete i kestena +1 Salata od špinata, pečene tikve i oraha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju