Kad Janjolinka peče krafne, na njih se čeka u redovima. Tako je  bilo prošle godine, kada su zagriženi ljubitelji krafni Janje Benić vježbali strpljenje iščekujući svoje sourdough primjerke, punjene finim nadjevima na nekoliko lokacija u gradu.

Neki od njih su nazvali da će malo zakasniti na posao, drugima su ljubimci pričekali više nego inače na šetnju – dok im su vlasnici strpljivo stajali pred Broomom 44 na Dolcu, pili kavu i žvakali u Express baru u Petrinjskoj ili krenuli nešto ranije prema Kavkazu. Krajem siječnja i u veljači, unutarnji sat sam odluči da se krene u lov na mirise i okuse iz djetinjstva – a ove godine se po jedne od najtraženijih krafni u Zagrebu ide u Proof 33.

Viski i papar 

Osim stalne adrese Janjolinkinih krafni, Ilica 33 je i mjesto gdje nastaju street-food jela gastro kreativaca: Tomislava Markovića i Kristine Halužan, višestruko nagrađivana hrvatske pizzaiole. O Proofu 33 više pročitajte ovdje, a ako volite krafne, mogla bi vam se svidjeti vijest da Proof 33 ima nove okuse: kombinaciju vanilije, limuna i papra, kao i alkoholnu, 18+, Jack Daniel’s krafnu s jabukom.

Krafne iz Proofa 33 - 2 Krafne iz Proofa 33 - 2 (Foto: Tibor Marochini/punkufer.hr)

Obje je osmislio Tomislav Marković, kojeg ste mogli gledati u MasterChefu prije koju godinu. Da bismo provjerili novu ponudu krenuli smo rano, ali krafnu za punoljetne nismo upecali. Trebalo je čekati da je dovrše u kuhinji, a vremena nismo imali. Umjesto toga, u kutiji su se našle tri druge: limun, vanilija i papar (2,70 eura), bijela čokolada (2,20 eura) i cheesecake (2,60 eura) koje su za koji kilometar, do redakcije završile na testu.

Proof 33 krafne na testu 

"Od čega je ova bijela? Od vanilije? Baš je blaga“, kolegica znatiželjno isprobava krafnu od bijele čokolade. Nježno, nenametljivo punjenje decentno je popunilo mirisno tijesto posuto šećerom.

"Tijesto baš lijepo miriše i ima se što za žvakati. Nije flafasto kao što zna biti, nego konkretnije, ali opet ne previše zbijeno“, pao je i idući komentar, pa odmah iza njega i oduševljenje: „Probaj cheesecake, predobar je, višnja rastura!“.

"Nije mi. Slatki sir nije moj đir, ali sviđa mi se što nije presladak. Zapravo, jednako je kiselkast kao limun“, stigne odgovor.

"Meni baš paše da nema puno file, krafne nisu pretrpane kao što znaju biti. Ne cure na sve strane i sviđa mi se ravnoteža okusa. A gdje je papar?“

"Pa upravo ga jedeš. Ja ga nisam osjetila, valjda je bio samo na vrhu. Papar za nježne duše, šteta jer kombinacija s limunom jako dobro zvuči“.

Nakon žustre rasprave, masnih prstiju bacili smo se na glasanje, ali  pobjednika jednoglasno nismo proglasili. Cheesecake i limun s paprom osvojili su više obožavatelja krafni, a bijela čokolada, iako skroz na mjestu, nije izazvala ovacije.

Dijelu "žirija" se svidjelo što krafne nisu masne niti previše teške, ali drugi se ne bi bunili da ima malo više punjenja, a i šećera. U svakom slučaju je koliko krafni, toliko je i ukusa, ali složili smo se da će se Proofove svidjeti onima koji izbjegavaju masnije i teže krafne s puno slatkog punjenja.

Iako su ove krafne našle put do publike nama u redakciji su ipak bolje one koje se pripremaju između Vlaške i Petrove ulice u slastičarnici Neka jedu kolače. Materijala imate, najbolje da prosudite sami.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju