Ta-daaa! Sezona krafni je tu, pa stavljamo sve (zdrave) novogodišnje odluke u drugi plan. Krafnomanija trese Hrvatsku već nekoliko godina – u craft pekarnicama i slastičarnicama testiraju se novi recepti, a u punjenjima sreću nove i zanimljive kombinacije sastojaka, koje ponekad i prešišaju dobre stare klasike. Slasne debeljuce od marmelade i čokolade vrijeme neće nikada prožvakati, ali nije naodmet povremeno proširiti horizonte.

Najtraženije krafne u Zagrebu?

Neke od krafni koje su se iščekivale s velikim uzbuđenjem stižu iz Neka jedu kolače, slastičarnice koja je odnedavno na adresi Kamaufova 22, između Vlaške i Petrove, a potpisuje ih pastry majstorica Ivana Čuljak sa svojim timom.

Osim klasika, kao što su Nutella, slastičarska krema i džem od šljiva, ove godine u ponudi imaju i omiljene pistacije, Raffaello i jabuku u kombinaciji sa slanom karamelom. Krafne su u Neka jedu kolače, složili smo se, poput kolača.

Naizgled male, u ruci teške bucke prepune su punjenja, ali ne i preslatke, što smo otkrili koji trenutak nakon što smo ih izvadili iz šarenih kutija. Po tri u pakiranju, praktične su za nošenje pa nema straha da će se dekoracija razbježati – osim u slučaju naglog kočenja u automobilu, ali to je neka druga priča. Okupili smo mali tim kušača različitih ukusa i bacili se punih usta na debatu:

"Je li moguće da Nutella ima previše Nutelle? Brdo je punjenja, ali najsličnija je klasičnim krafnama."

"Meni je Nutella preslatka, mislim okej za one koji je vole. Šljiva mi je bolja. Slatka je, ali ne preslatka."

"Šljiva mi je najbolja od svih šest. Miriše predivno! Ne bih rekla da je kao bakina, više je ušminkana šljiva.

"Jeste li probali pistaciju? Dakle, vrh! Krema je savršena, nije previše slatka, a pistacija se baš lijepo osjeti. Možda najbolja krafna s kremom od pistacija koju sam ikada probala!"

Neka jedu kolače - 2 Neka jedu kolače - 2 (Foto: Pavao Bobinac/punkufer.hr)

"A gdje je nestala karamela? Jabuka je fino osvježavajuća i slatka, ali očekivala sam slanu karamelu."

"Da, karamela je samo na vrhu, šteta, bilo bi dobro i da je ima više. A i da je malo slanija."

"Da moram reći koja mi se najmanje sviđa, rekla bih kokos, kakav je vama?"

"Meni kokos nije napet, voljela bih da je krema glađa, ne sviđa mi se tekstura. Punjenje mi je kao Lino lada od kokosa."

"Slastičarska krema jako mi je dobra, baš kao i pistacija, nije preslatka." 

A koja ti je najbolja krafna? 

Jednoglasno smo se složili da nam se tijesto sviđa jer lijepo drži nadjev, a nije zbijeno ni teško. Pobjednica bi bila pistacija, koja je usko povela iza šljive i slastičarske kreme. S druge strane ljestvice je kokos, a za jabuku u kombinaciji sa slanom karamelom složili smo se da takvo nešto nikad nismo probali i da je ideja za kombinaciju pun pogodak. 

Kako do krafni?

Za krafne nećete morati stajati u redu, ali potrebno ih je naručiti – javiti se porukom na Whatsapp ili Instagram i navesti svoje podatke, kao što smo i mi napravili. Upute smo pronašli na Instagramu slastičarnice. Krafne nisu jeftine, ali nisu ni sastojci pa ćete tako Chefs box platiti 8,40 eura, a Classic box 6,80 eura.

U kutiji su po tri krafne, a pojedinačne cijene su: Nutella 2,20 eura, Slastičarska krema 2,30 eura i Šljiva 2,30 eura u klasičnoj kutiji, dok je u chefovskoj: Rafaelo 2,60 eura, Jabuka i slana karamela 2,80 eura, a pistacija 3 eura. I da, neka vas izgled ne zavara, jer krafne su itekako zasitne. Ponovilo se!

Velike porcije, prijateljske cijene: Restoran pod Sljemenom u koji se ide na bečki odrezak i tafelspitz Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 12 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 11 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 3 +11 Restoran Wirtshaus u Zagrebu - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju