Obožavamo vrijeme karnevala koje miriše na vruće ulje, limunovu koricu i rum, koje miriše na najslasniju i najmekšu slasticu kojoj se uvijek iznova veselimo – krafne ili pokladice. Bilo da su prazne i samo posute šećerom u prahu ili punjene finim domaćim pekmezima, džemovima ili marmeladama, ili pak trendovski glazirane topljenom čokoladom i posute šarenim mrvicama, krafne su jedan od najboljih zalogaja kojima slavimo radost i veselje, kojima polako ispraćamo zimu (iako se na prvu tako ne čini) i kojima ne možemo i ne želimo odoljeti. A i zašto bismo? Ispecimo ih zajedno, dobro ih "poštaubajmo" i uživajmo u najmirisnijim krafnama sezone.

Krafne (Foto: Getty Images)

Čim ispratimo siječanj, počinjemo s pripremama za najluđe doba u godini i tragamo za 3 najtraženija recepta za najslađe maškare; krafne, fritule i kroštule – imamo ih sve!

Ako vam se ovi recepti čine preizazovnima, imamo mi recept bez puno komplikacije, i to od samo 5 sastojaka od kojih umijesite i ispecite i domaće krafne i "poderane gaće“, jeste kliknuli?

Sastojci:

500 g glatkog brašna
4 žumanjka
100 g maslaca
300 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
30 g šećera
2 vanilin šećera
2 žlice ruma
malo svježe ribane limunove korice
½ žličice soli

Dodatno:
ulje za prženje
džem, marmelada ili pekmez za punjenje

Priprema:

1. U posudu stavite izmrvljeni svježi kvasac, 30 g šećera, vanilin šećer i 1 žlicu brašna pa zalijte s 300 ml mlakog mlijeka, promiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

2. U drugu posudu prosijte brašno pomiješano s pola žličice soli, dodajte 4 žumanjka, limunovu koricu, otopljeni maslac, rum i aktivirani kvasac pa umijesite meko, podatno tijesto. Tijesto dobro istucite kuhačom ili pjenjačom. Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom te pustite da se tijesto diže 60 – 90 minuta, odnosno dok se ne udvostruči.

3. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u kvadrat debljine 1,5 – 2 cm.

4. Okruglim izrezivačem ili čašom promjera 8 cm izrezujte krafne, složite ih na pobrašnjenu dasku ili pleh za pečenje, pokrijte ih krpom pa pustite da se dižu još 15-20 minuta.

5. Zagrijte ulje za prženje (ulje je spremno kad uronite dršku od kuhače, a oko nje se stvaraju mjehurići) pa spuštajte po nekoliko krafni u vruće ulje. Pržite po 2-3 minute sa svake strane, dok krafne ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prvo ih pržite poklopljene, a kad ih okrenete, pržite bez poklopca.

6. Šupljikavom žlicom izvadite krafne iz ulja, složite ih na pladanj koji ste prekrili papirnatim ubrusima (da upiju višak masnoće), pustite ih da se ohlade nekoliko minuta pa ih uz pomoć slastičarske šprice napunite omiljenim džemom, marmeladom ili pekmezom.

7. Pospite obilato šećerom u prahu.