U trbuhu grada, na 44 stepenice od glavnog zagrebačkog trga nedavno je otvoren bistro i bar u kojem ni vegetarijanci ni vegani neće ostati gladni. Broom 44 nazivom oživljava tradiciju starog Zagreba - metlom podsjećajući na Gričku vješticu Marije Jurić Zagorke koja je nekoć živjela upravo na Dolcu 8, gdje se danas mirisi iz kuhinje šire od ranih jutarnjih sati.

Broom 44 radi u ritmu tržnice na kojoj i živi. Pa tako već od pola sedam ujutro ili nedjeljom od osam možete navratiti na speciality kavu (s biljnim mlijekom ili pak kravljim koje stiže s malog istarskog OPG-a), hladno prešane sokove od breskve, lubenice, mrkve dinje… te drugog voća po koje se „u berbu“ ide na obližnje štandove, kao i plant-based doručke ili brunch.

Glavni „krivac“ za vrhunsku kavu je vlasnik i barist Vedran Peurača koji je radio u Prologu, jednom od najboljih barova i pržionici u Kopenhagenu - poznatom po specialty kavama.
Oduševljen danskim pristupom, Vedran je odlučio zrnca kave i mudrosti donijeti na Dolac, gdje se za sada može uživati u aromatičnim kavama iz Meksika, Kolumbije i Brazila s Prologovim potpisom, a uskoro se očekuje i kava iz Etiopije i Kenije. U Broomu kavu možete kupiti za doma, a pakiranje od 250 g platit ćete 95 kuna. Espresso koji ćete ondje popiti košta 13 kuna.

Vedranu se u Broomu pridružio chef Igor Gudac kako bi se pomno pozabavio jelovnikom. Uigranu ekipu čini i chef Luka Oblizalo koji je svoje umijeće demonstrirao i u fine dining restoranu De Canavellis na korčulanskim zidinama, U timu su i Iva Savić te Ivana Čuljak, kod koje se po vrhunske slastice ide u slastičarnicu Neka jedu kolače.

Zero-waste koncept u kojem se količina otpada smanjuje na minimum, recikliranje i osviješteno korištenje ambalaže poslovna je filozofija novog bara na Dolcu. U razgovoru s Vedranom Peuračom doznali smo i da je jedan od brojnih planova za budućnost iskoristiti soc od kave za kompostiranje, ali za sada se ide korak po korak, koliko administracija dopušta.

Da ekipa s Dolca ima oko za detalje ogleda se u minimalističkom interijeru koji bojama i detaljima vizualno otvara prostor prema ideji Ivana Levaka iz Levak Designa, šalicama i tanjurima koje izrađuje akademski kipar Mak Melcher, kao i majicama te kapama koje će se moći kupiti.

Jelovnik na kojem glavnu ulogu imaju svježi i domaći sastojci za sada nudi doručak, a do bruncha se broji sitno. Neka od jela u aktualnoj ponudi su bruschette u vegetarijanskoj i veganskoj verziji, granola s domaćim jogurtom, pekmezom od borovnica i voćem te tost s avokadom i drugim dodacima.

Kako nam priča Vedran, ponuda se i dalje nadograđuje tako da uskoro možemo očekivati nova jela. Odvede li vas put na Dolac u pićima i zalogajima Brooma možete uživati na terasi s koje puca pogled na šušur i šarenilo tržnice ili se pak smjestiti u prostrani interijer. U svakom slučaju, nazdravite kakvim pićem i za Zagorku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju