Galerija Broom 44 - 4 4 Broom 44 - 2 4 Broom 44 - 3 4 Broom 44 - 1 4

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

U trbuhu grada, na 44 stepenice od glavnog zagrebačkog trga nedavno je otvoren bistro i bar u kojem ni vegetarijanci ni vegani neće ostati gladni. Broom 44 nazivom oživljava tradiciju starog Zagreba - metlom podsjećajući na Gričku vješticu Marije Jurić Zagorke koja je nekoć živjela upravo na Dolcu 8, gdje se danas mirisi iz kuhinje šire od ranih jutarnjih sati.

Broom 44 radi u ritmu tržnice na kojoj i živi. Pa tako već od pola sedam ujutro ili nedjeljom od osam možete navratiti na speciality kavu (s biljnim mlijekom ili pak kravljim koje stiže s malog istarskog OPG-a), hladno prešane sokove od breskve, lubenice, mrkve dinje… te drugog voća po koje se „u berbu“ ide na obližnje štandove, kao i plant-based doručke ili brunch.

Glavni „krivac“ za vrhunsku kavu je vlasnik i barist Vedran Peurača koji je radio u Prologu, jednom od najboljih barova i pržionici u Kopenhagenu - poznatom po specialty kavama.
Oduševljen danskim pristupom, Vedran je odlučio zrnca kave i mudrosti donijeti na Dolac, gdje se za sada može uživati u aromatičnim kavama iz Meksika, Kolumbije i Brazila s Prologovim potpisom, a uskoro se očekuje i kava iz Etiopije i Kenije. U Broomu kavu možete kupiti za doma, a pakiranje od 250 g platit ćete 95 kuna. Espresso koji ćete ondje popiti košta 13 kuna.

Vedranu se u Broomu pridružio chef Igor Gudac kako bi se pomno pozabavio jelovnikom. Uigranu ekipu čini i chef Luka Oblizalo koji je svoje umijeće demonstrirao i u fine dining restoranu De Canavellis na korčulanskim zidinama, U timu su i Iva Savić te Ivana Čuljak, kod koje se po vrhunske slastice ide u slastičarnicu Neka jedu kolače.

Zero-waste koncept u kojem se količina otpada smanjuje na minimum, recikliranje i osviješteno korištenje ambalaže poslovna je filozofija novog bara na Dolcu. U razgovoru s Vedranom Peuračom doznali smo i da je jedan od brojnih planova za budućnost iskoristiti soc od kave za kompostiranje, ali za sada se ide korak po korak, koliko administracija dopušta.

Da ekipa s Dolca ima oko za detalje ogleda se u minimalističkom interijeru koji bojama i detaljima vizualno otvara prostor prema ideji Ivana Levaka iz Levak Designa, šalicama i tanjurima koje izrađuje akademski kipar Mak Melcher, kao i majicama te kapama koje će se moći kupiti.

Jelovnik na kojem glavnu ulogu imaju svježi i domaći sastojci za sada nudi doručak, a do bruncha se broji sitno. Neka od jela u aktualnoj ponudi su bruschette u vegetarijanskoj i veganskoj verziji, granola s domaćim jogurtom, pekmezom od borovnica i voćem te tost s avokadom i drugim dodacima.

Kako nam priča Vedran, ponuda se i dalje nadograđuje tako da uskoro možemo očekivati nova jela. Odvede li vas put na Dolac u pićima i zalogajima Brooma možete uživati na terasi s koje puca pogled na šušur i šarenilo tržnice ili se pak smjestiti u prostrani interijer. U svakom slučaju, nazdravite kakvim pićem i za Zagorku.