• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Iznenađenje! Konoba u kojoj se jede najbolja pizza u Istri

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati...

Nika Borovac 22.10.2020 15:57 komentari
viber Created with Sketch.
Aquarius
Aquarius (Foto:Nika Borovac)

Galerija Mlin 19 Aquarius - 3 19 Filip Savić 19 Aquarius - 5 19

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Groblje električnih automobila u ruralnom dijelu Kine - 5 Nestvarni prizor Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča

Kad si u Istri – ponašaj se kao Istrijan i bez sumnje ćeš fino jesti. Nakon što nam je blogerica, stručnjakinja za digitalni marketing i hedonistica – Istrijanka Andrea Pančur prišapnula da se u Bujama jede najbolja pizza u Istri nismo previše oklijevali to i provjeriti. Možda bi skeptici pomislili nešto u stilu: „Ma ne'š ti pizze, sve su više-manje iste…“, ali ono što se jede u Bujama posve je drukčije od uspomena koje (mi tridesetikusurgodišnjaci) imamo na „socke“ koje su se jele kad smo bili klinci, ili pak neke od diskutabilnih pizzerija razasute po Lijepoj Našoj.

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati. I to ne nužno samo u pizzi. Kod Josipa Vorića, kojeg prijatelji zovu Bepo i njegove supruge Karmen hodočasti se na ozbiljne komade mesa koji odležavaju unedogled, finu tjesteninu, Monalisa krumpire o kojima bi neke dušice lako mogle napisati stih ili dva, a ostavi se mjesta i za deserte koji su sve samo ne predvidljivi.

Svojim primjerom Bepo i Karmen pokazuju koliko je važno birati ljude kojima se okružujemo, a kad je riječ o onima koji ih opskrbljuju namirnicama, tu nema dileme – prolazi samo vrhunsko. Bez izvrsnog sira, kao i povrća, darova mora i šume nema prođe kod onih koji pizzi u tanjuru pristupaju s poštovanjem.

Priča o tijestu za pizzu ne počinje u kuhinji Aquariusa, nego nešto dalje - na Santa Luciji gdje rastu njihove žitarice, te u Vižinadi, gdje živi i radi Marino Fattori, gospodin koji je ondje prije 20 godina otvorio mlin. U njegov Klas produkt dolaze kuhari, vlasnici agroturizama, kao i svi oni koji izbirljivo traže što će kupiti i staviti u smočnicu. Marino voli popričati s kupcima, poslušati dojmove i udijeliti pokoji savjet, ako ga netko traži. Kako živi u Sloveniji, svaki dan putuje u Vižinadu, gdje u svom mlinu melje i do dvije tone brašna na dan.

Marino Fattori Marino Fattori (Foto: Rene Karaman)

„Pšenicu koju koristi otkupljuje samo iz Istre jer zna kakvu kvalitetu dobiva. Zna da je zemlja škrta pa su prinosi manji, ali ista ta zemlja daje bolji proizvod od prosjeka. I sve to zbog kombinacije četiri istarske zemlje“, naglašava Andrea i dodaje kako Marino ima ukupno sedam mlinova, kao i mlin koji melje na kamen što se koristi za sve popularnije pirovo brašno koje je zdravije i lakše se probavlja od pšeničnog. To je i svojevrsni povratak trenda zdravog brašna koje se nekoć više koristilo u Istri nego pšenično, a danas, kako sve više ljudi pomno bira namirnice vraćaju se stare navike.

Bepo je redovit Marinov gost koji kod njega u mlinu melje svoje, pirovo i pšenično brašno. A njegovo blago nalaze se na jednoj od najboljih vinskih pozicija u Istri - Santa Luciji. Vorićeva misija upravo je izvući najviše i najbolje iz brašna. Žitarice koje sami uzgajaju ne špricaju, a aditivima u tijestu pristup je zabranjen. Iako je izrada tijesta od pirovog brašna zahtjevnija, ne odustaju od zdravog pristupa i jela s manje glutena. Znanje i iskustvo Vorići su marljivo skupljali na brojnim radionicama, natjecanjima i sajmovima, a s učenjem ne misle stati.

Druženje u Aquariusu se otvorilo odličnim pjenušcem Clai Brut Nature, što je bio i logičan izbor u hedonističkoj priči koja stavlja prirodu, ali i „umrežavanje“ s vrhunskim proizvođačima i majstorima zanata u prvi plan.

Kod Claija proizvodnja se oduvijek temeljila na ekološkom uzgoju, bez kemijskih proizvoda, herbicida ili insekticida. A gnojidba se obavlja povremeno u minimalnim količinama, pri čemu se koriste samo organska i prirodna gnojiva. Nešto više o pjenušcu, Vorićevim vinima, ali i porečkom pivu Bura Brew koje se pije u Aquariusu, s gostima je podijelio poznati hrvatski sommelier Filip Savić.

Mogli biste se pitati kako to da se vino našlo u društvu pizze, ali ako pričamo o vrhunskom tijestu kao podlozi za najbolju istarsku mozzarellu koja dolazi iz mljekare Latus, i drugim sastojcima koji se pomno biraju, odabir je posve logičan.

„Kao kod većine istarskih obitelji i u našoj obitelji "loza" je bila svetinja. Tu ljubav i poštovanje dan danas njegujemo i mi. Vinogradi nam se prostiru na oko 6 ha površine i to na najljepšim položajima u okolici Buja i Vižinade. Od bijelih sorti imamo malvaziju istarsku i chardonnay,te crne sorte teran i cabernet sauvignon“, potvrđuju Vorići.

Osim klasičnog tijesta za koje koriste brašno vlastite pšenice i prirodni kvas (sourdough), imaju i integralno tijesto od pira. Nakon takvih pizza nema ciglice u želucu, tek osjećaj zadovoljstva. Pirovo brašno koriste i za mala peciva od pirovog brašna koja poslužuju sa sušenim biftekom i prženom rukolom koja su za svaku preporuku.

Aquarius - 2 Aquarius - 2 (Foto: Nika Borovac)

Uz puna usta okusa i arome koje se isprepliću između zalogaja s gutljajima vina lako je isključiti se iz vanjskog svijeta i prepustiti se trenutku: pizza Mediterranea što spaja oradu, kanaštrele i tikvice ili pak Regina s vrhunskom istarskom mozzarellom i kremom od maslina, s čipsom od rukole, mortadelom od vepra i ovčjim sirom, samo su neke od fantazija koje se poslužuju u Aquariusu. U Jesenskoj čaroliji ćete pak naići na kremu od buče, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku i boškarina, a Rustica nosi domaću kobasicu te crveni radič. 

Ništa manje ne treba očekivati niti od domaće tjestenine, poput primjerice raviola sa sirom u umaku od ljekovitog, gorkastog radiča ili pak njoka od pirovog brašna s boškarinom, pljukanaca s vrganjima...

Mesna jela također čine zaokruženu priču: ribeye i T-bone zriju danima prije nego što se nađu na stolu restorana, posluženi uz sočan i pun okusa, Monalisa krumpir.

Za ribeye steak koji je odležavao 100 dana ili pak mišić dijafragme posebnog okusa gurmani imaju samo komplimente, a zanimanje bude i deserti poput kolača od buče i bijele čokolade ili pak osam mjeseci odležani sir u bačvama obloženim sijenom, poslužen uz odležanu malvaziju Anima vinarije Vorić. Za sreću dosta!

  • #gdje sjesti
  • #pizza
  • #Aquarius
  • #buje
  • #mlin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Što vidjeti u gradu Laško u Sloveniji?
Prekrasna priroda
Gradić poznat po pivu u srcu Slovenije sjajna je ideja za izlet ili vikend-odmor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Devet osoba je poginulo u Odesi zbog nevremena, uključujući jedno dijete
KATASTROFA U UKRAJINI
Spasioci krenuli ispumpavati podrum, pa pronašli užasan prizor: Tamo je stradala cijela peteročlana obitelj
Zatreslo se tlo u susjedstvu: Potres pogodio 50 kilometara od Zagreba
objavio emsc
Zatreslo se tlo u susjedstvu: Potres pogodio 50 kilometara od Zagreba
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
Užasni detalji
Hrvatica (20) optužena za ubojstvo novorođenčeta: Nalaz obdukcije otkrio stravičnu istinu
show
Joško Gvardiol ima novi imidž
Što kažete?
Žene, Joško Gvardiol više ne izgleda ovako! Promjena će vas iznenaditi
Hana Huljić Grašo pokazala kćer Albu na slikama s plaže
"koja žena"
Grašina Hana iznenadila fotkama u kupaćem, no pažnju je ukrala kći Alba!
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
zdravlje
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
zabava
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
Čovječe...
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Novi Zuckerbergov potez neće se svidjeti korisnicima Facebooka, Instagrama i WhatsAppa
Kaže da su transparentni
Novi Zuckerbergov potez neće se svidjeti korisnicima Facebooka, Instagrama i WhatsAppa
sport
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Istra 1961 pobijedila Varaždin 1:0 u 9. kolu SuperSport HNL-a
Ovo nema opravdanja
VIDEO Incident u Puli: Utakmica prekinuta zbog sramotnog vrijeđanja
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
KUMOVI
Kumovi: Ovo je divlji zapad, a on je šerif!
putovanja
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ksenija Pajić u maloj crnoj haljini na proslavi 25. rođendana Nove TV
Elegantna i prekrasna
Ksenija Pajić nosi nepogrešivu mini haljinu u kojoj žene uvijek izgledaju fantastično
sve
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Istra 1961 pobijedila Varaždin 1:0 u 9. kolu SuperSport HNL-a
Ovo nema opravdanja
VIDEO Incident u Puli: Utakmica prekinuta zbog sramotnog vrijeđanja
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Antica - 3
Prava talijanska...

Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

U Antici ćete pronaći lagane pizze nakon kojih nećete zaspati, a ipak ćete kući otići siti. Nježne su za želudac, ali i za novčanik - odlučite li se za klasike poput margherite, marinare ili miješane, pizze u Ogulinu predstavljaju dobru vrijednost za novac... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Antica - 3 Hrana i piće
    Prava talijanska...

    Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

  • Pizza Re - 2 Hrana i piće
    Pizza Re

    Omiljena kvartovska pizzerija: Mjesto u Zagrebu na kojem ćete naći izvrsne napoletane, ali i carbonaru

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close