• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Iznenađenje! Konoba u kojoj se jede najbolja pizza u Istri

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati...

Nika Borovac 22.10.2020 15:57 komentari
viber Created with Sketch.
Aquarius
Aquarius (Foto:Nika Borovac)

Galerija Mlin 19 Aquarius - 3 19 Filip Savić 19 Aquarius - 5 19

U trendu Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Kad si u Istri – ponašaj se kao Istrijan i bez sumnje ćeš fino jesti. Nakon što nam je blogerica, stručnjakinja za digitalni marketing i hedonistica – Istrijanka Andrea Pančur prišapnula da se u Bujama jede najbolja pizza u Istri nismo previše oklijevali to i provjeriti. Možda bi skeptici pomislili nešto u stilu: „Ma ne'š ti pizze, sve su više-manje iste…“, ali ono što se jede u Bujama posve je drukčije od uspomena koje (mi tridesetikusurgodišnjaci) imamo na „socke“ koje su se jele kad smo bili klinci, ili pak neke od diskutabilnih pizzerija razasute po Lijepoj Našoj.

Radi pizze u Aquariusu Istrijanima nije problem potegnut na desetke kilometra, ili namjerno otići dužim putem samo da bi mogli zastati i dobro se izguštati. I to ne nužno samo u pizzi. Kod Josipa Vorića, kojeg prijatelji zovu Bepo i njegove supruge Karmen hodočasti se na ozbiljne komade mesa koji odležavaju unedogled, finu tjesteninu, Monalisa krumpire o kojima bi neke dušice lako mogle napisati stih ili dva, a ostavi se mjesta i za deserte koji su sve samo ne predvidljivi.

Svojim primjerom Bepo i Karmen pokazuju koliko je važno birati ljude kojima se okružujemo, a kad je riječ o onima koji ih opskrbljuju namirnicama, tu nema dileme – prolazi samo vrhunsko. Bez izvrsnog sira, kao i povrća, darova mora i šume nema prođe kod onih koji pizzi u tanjuru pristupaju s poštovanjem.

Priča o tijestu za pizzu ne počinje u kuhinji Aquariusa, nego nešto dalje - na Santa Luciji gdje rastu njihove žitarice, te u Vižinadi, gdje živi i radi Marino Fattori, gospodin koji je ondje prije 20 godina otvorio mlin. U njegov Klas produkt dolaze kuhari, vlasnici agroturizama, kao i svi oni koji izbirljivo traže što će kupiti i staviti u smočnicu. Marino voli popričati s kupcima, poslušati dojmove i udijeliti pokoji savjet, ako ga netko traži. Kako živi u Sloveniji, svaki dan putuje u Vižinadu, gdje u svom mlinu melje i do dvije tone brašna na dan.

Marino Fattori Marino Fattori (Foto: Rene Karaman)

„Pšenicu koju koristi otkupljuje samo iz Istre jer zna kakvu kvalitetu dobiva. Zna da je zemlja škrta pa su prinosi manji, ali ista ta zemlja daje bolji proizvod od prosjeka. I sve to zbog kombinacije četiri istarske zemlje“, naglašava Andrea i dodaje kako Marino ima ukupno sedam mlinova, kao i mlin koji melje na kamen što se koristi za sve popularnije pirovo brašno koje je zdravije i lakše se probavlja od pšeničnog. To je i svojevrsni povratak trenda zdravog brašna koje se nekoć više koristilo u Istri nego pšenično, a danas, kako sve više ljudi pomno bira namirnice vraćaju se stare navike.

Bepo je redovit Marinov gost koji kod njega u mlinu melje svoje, pirovo i pšenično brašno. A njegovo blago nalaze se na jednoj od najboljih vinskih pozicija u Istri - Santa Luciji. Vorićeva misija upravo je izvući najviše i najbolje iz brašna. Žitarice koje sami uzgajaju ne špricaju, a aditivima u tijestu pristup je zabranjen. Iako je izrada tijesta od pirovog brašna zahtjevnija, ne odustaju od zdravog pristupa i jela s manje glutena. Znanje i iskustvo Vorići su marljivo skupljali na brojnim radionicama, natjecanjima i sajmovima, a s učenjem ne misle stati.

Druženje u Aquariusu se otvorilo odličnim pjenušcem Clai Brut Nature, što je bio i logičan izbor u hedonističkoj priči koja stavlja prirodu, ali i „umrežavanje“ s vrhunskim proizvođačima i majstorima zanata u prvi plan.

Kod Claija proizvodnja se oduvijek temeljila na ekološkom uzgoju, bez kemijskih proizvoda, herbicida ili insekticida. A gnojidba se obavlja povremeno u minimalnim količinama, pri čemu se koriste samo organska i prirodna gnojiva. Nešto više o pjenušcu, Vorićevim vinima, ali i porečkom pivu Bura Brew koje se pije u Aquariusu, s gostima je podijelio poznati hrvatski sommelier Filip Savić.

Mogli biste se pitati kako to da se vino našlo u društvu pizze, ali ako pričamo o vrhunskom tijestu kao podlozi za najbolju istarsku mozzarellu koja dolazi iz mljekare Latus, i drugim sastojcima koji se pomno biraju, odabir je posve logičan.

„Kao kod većine istarskih obitelji i u našoj obitelji "loza" je bila svetinja. Tu ljubav i poštovanje dan danas njegujemo i mi. Vinogradi nam se prostiru na oko 6 ha površine i to na najljepšim položajima u okolici Buja i Vižinade. Od bijelih sorti imamo malvaziju istarsku i chardonnay,te crne sorte teran i cabernet sauvignon“, potvrđuju Vorići.

Osim klasičnog tijesta za koje koriste brašno vlastite pšenice i prirodni kvas (sourdough), imaju i integralno tijesto od pira. Nakon takvih pizza nema ciglice u želucu, tek osjećaj zadovoljstva. Pirovo brašno koriste i za mala peciva od pirovog brašna koja poslužuju sa sušenim biftekom i prženom rukolom koja su za svaku preporuku.

Aquarius - 2 Aquarius - 2 (Foto: Nika Borovac)

Uz puna usta okusa i arome koje se isprepliću između zalogaja s gutljajima vina lako je isključiti se iz vanjskog svijeta i prepustiti se trenutku: pizza Mediterranea što spaja oradu, kanaštrele i tikvice ili pak Regina s vrhunskom istarskom mozzarellom i kremom od maslina, s čipsom od rukole, mortadelom od vepra i ovčjim sirom, samo su neke od fantazija koje se poslužuju u Aquariusu. U Jesenskoj čaroliji ćete pak naići na kremu od buče, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku i boškarina, a Rustica nosi domaću kobasicu te crveni radič. 

Ništa manje ne treba očekivati niti od domaće tjestenine, poput primjerice raviola sa sirom u umaku od ljekovitog, gorkastog radiča ili pak njoka od pirovog brašna s boškarinom, pljukanaca s vrganjima...

Mesna jela također čine zaokruženu priču: ribeye i T-bone zriju danima prije nego što se nađu na stolu restorana, posluženi uz sočan i pun okusa, Monalisa krumpir.

Za ribeye steak koji je odležavao 100 dana ili pak mišić dijafragme posebnog okusa gurmani imaju samo komplimente, a zanimanje bude i deserti poput kolača od buče i bijele čokolade ili pak osam mjeseci odležani sir u bačvama obloženim sijenom, poslužen uz odležanu malvaziju Anima vinarije Vorić. Za sreću dosta!

  • #gdje sjesti
  • #pizza
  • #Aquarius
  • #buje
  • #mlin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju svega 45 tisuća eura
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
Idealni zimski napitak
Ovakvu vruću čokoladu još niste probali! Ako imate mikser, napravit ćete je za 5 minuta
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje
Djelo u procesu
The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici
Advent u Grazu: Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih adventa u regiji
Advent u Grazu
Isplati se! Detaljan vodič kroz jedan od ugodnijih i podcijenjenih Advenata u regiji
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Djevojčica iz Engleske preminula zbog opasnog online trenda
Roditelji upozoravaju
Tragedija u obiteljskoj kući: 13-godišnjakinja preminula zbog opasnog trenda
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Nije mi bilo na kraju pameti da će to napraviti"
putovanje u Hrvatskoj
Beograđanku šokirao potez žene u Zagrebu, evo što se dogodilo na kolodvoru: "Ni na kraj pameti mi nije bilo da će to napraviti"
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gopca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
Novo istraživanje
Ne ignorirajte svoj gluteus: Oblik stražnjice može vas upozoriti na ozbiljne probleme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Kamera vidi sve: Pogledajte što sve ljudi izvode kad misle da ih nitko ne vidi
Jao…
Kamera vidi sve: Pogledajte što sve ljudi izvode kad misle da ih nitko ne vidi
tech
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
sport
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
VELIKA VIJEST
Hajduk krenuo po ofenzivca koji je hit SHNL-a?
Interes za Luku Vuškovića ne prestaje rasti, ali Spursi imaju plan za mladog Hrvata
Dragulj našeg nogometa
Velikani stali u red za Luku Vuškovića, ali poruka iz Londona je jasna
tv
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
MasterChef: Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
SVAKA ČAST!
Najveće iznenađenje večeri! Maestralan desert koji je zaslužio pljesak!
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da su svi krivi osim nje?
putovanja
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Milan Nedeljković bit će novi predsjednik Uprave BMW-a
vjeran kompaniji
Srbin postaje šef BMW-a
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
sve
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Klara
Vrijedi probati

Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Radi Klare vrijedi prijeći Savu i pronaći put do neodoljnivih napoletana napuhnutih rubova i pomno biranim sastojcima... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Antica - 3 Hrana i piće
    Prava talijanska...

    Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

  • Plantea - 12 Hrana i piće
    "Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"

    Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close