• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bella Ciao: Pizzerija u kojoj se radi najbolja napoletanska pizza u Hrvatskoj

U prestižnoj kategoriji Pizza Napoletana STG, koja traži pridržavanje brojnih pravila zaštićene tradicionalne recepture pobjedu je odnio Bojan Merdzanovski iz pizzerije Bella Ciao s otoka Vira vrhunski izvedenom klasičnom Margheritom.
Nika Borovac 24.09.2025 13:43 komentari
viber Created with Sketch.
Bella Ciao - 23
Bella Ciao - 23 (Foto:Bella Ciao/Privatna arhiva)

Galerija Bella Ciao - 17 22 Bella Ciao - 25 22 Bella Ciao - 24 22 Bella Ciao - 23 22 Međunarodno natjecanje pizzaiola - Mainardi & APN Pizza Cup, koje se održalo na otoku Pagu u pizzeriji D10‘s Pizza Fantasista Ivana Šetke donijelo je nove kandidate koji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu Trofeo Caputo u Napulju. Natjecatelji su imali mogućnost pobijediti u strogoj kategoriji pripreme Pizze Napoletane STG ili nešto ležernijoj pripremi klasične pizze, koja ne traži tako rigidna pravila. U kategoriji klasične pizze titulu najboljeg odnio je Bartol Bašić, pizza majstor s Murtera.

U trendu Složenac Tjedni jelovnik 7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje Tučeni jogurt - 3 Gotovo za 5 minuta Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga Antica - 3 Prava talijanska... Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

U prestižnoj kategoriji Pizza Napoletana STG, koja traži pridržavanje brojnih pravila zaštićene tradicionalne recepture (Specialità Tradizionale Garantita) – od odgovarajuće pripreme tijesta do sastojaka i temperature peći, pobjedu je odnio Bojan Merdzanovski iz pizzerije Bella Ciao s otoka Vira vrhunski izvedenom klasičnom Margheritom. O tome koja su to stroga pravila i izazovi pripreme ispričao nam je gospodin Merdzanovski.

"Prije svega, tijesto se mora pripremati prema strogim pravilima koje navodi UNESCO; kao što su hidratacija tijesta od 55 posto, korištenje 1 g suhog ili 3 g svježeg kvasca te 25–30 g soli po kilogramu brašna (tip 00). Pridržavam se i odabira namirnica; koristim pelat San Marzano DOP, mozzarellu di bufala DOP, napuljski bosiljak i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Zahvaljujući dosljednoj izradi tijesta, tehnici schiafo odnosno šamaranja tijesta, preciznom omjeru namirnica po gramaži i savršenom pečenju, pizza dobiva karakterističan izgled: donji dio s prepoznatljivim leopard uzorkom, a rubovi su točno po pravilu, visoki 1 cm. Sve to doprinosi savršenom rezultatu.

Priprema napoletanske pizze je velik izazov. Ona otkriva strast i posvećenost pizzaiola – koliko ljubavi ulaže u svaku pizzu. A ja tu ljubav imam neograničeno i svaki dan se trudim prenijeti je u svoje kreacije“, otkriva pobjednik koji će na natjecanju u Napulju predstaviti Hrvatsku s istom S.T.G. pizzom u kategoriji tradicionalne napoletane jer u potpunosti poštuje klasične principe i duh napoletanske tradicije – a baš takve pizze možete kušati na Viru.

Bella Ciao - 22 Bella Ciao - 22 (Foto: Bella Ciao/Privatna arhiva)

Kako je sve počelo? 

"U Belli Ciao pripremamo moderne napoletane, a inspiraciju pronalazim u tajnama brašna – svaki dan otkrivam novu osobitost napoletanskog brašna koja predstavlja novi izazov. Stvaram kreacije s pažljivo odabranim namirnicama, a najveće zadovoljstvo mi pružaju gosti koji se tijekom sezone vraćaju iznova i uživaju u našim pizzama“, priča nam vrsni pizzaiolo kojeg smo pitali i kako se rodila strast prema pripremi pizze, te što za njega znači pobjeda.

"Pobjeda je za mene bilo veliko iznenađenje i prvenstveno dokaz samome sebi koliko mogu postići. Dala mi je vjetar u leđa, dodatnu motivaciju da se usavršavam i dokazujem svaki dan. A strast prema pizzi razvila se kada sam imao 16 godina, tijekom ljetnih praznika. Rođak me pozvao u pizzeriju u Skoplju da naučim pripremu pizza, iako je moj smjer tada bio pekarski. Prvih nekoliko dana nisam se smio približiti tijestu, ali kada sam nakon tri dana dobio priliku napraviti svoju prvu pizzu i osjetio tijesto rukama, rodila se velika ljubav. Već četvrtog dana počeo sam samostalno raditi, i od tada nisam prestao stvarati pizze“, prisjeća se Bojan, kojem tijekom sezone u pizzeriji pomaže i suvlasnik Kristijan Genda.

 

Bella Ciao - 8 Bella Ciao - 8 (Foto: Bella Ciao/Privatna arhiva)

"Bojana sam upoznao na njegovom tečaju za pizzaiola koji sam odlučio pohađati. Kroz rad i druženja razvilo se prijateljstvo koje je na kraju preraslo u poslovnu suradnju, te se priključio našem timu ove godine. Želim izraziti iskrenu zahvalnost Bojanu na njegovom trudu, posvećenosti i strasti koju svakodnevno ulaže u svaku pizzu jer upravo ta predanost čini našu suradnju posebnom - kada dijeliš istu viziju, rezultat je neizbježan“, kaže Kristijan Genda, kojeg smo priupitali da nam otkrije nešto više o samoj pizzeriji, ekipi koja je čini - te kako se uopće vrhunska napoletana našla na njihovom jelovniku.

Što je na jelovniku? 

"Naša pizzerija je dokaz da prijateljstvo i strast mogu stvoriti jedinstveno gastronomsko iskustvo. Nastala je iz dugogodišnjeg prijateljstva sa prijateljem Lukom Dzajom, kojeg poznajem još iz srednjoškolske klupe. On je prvi na Viru otvorio restoran Kaleta poznat po izvrsnom grillu. Zajednička vizija i ljubav prema gastronomiji doveli su nas do ideje da na otoku Viru zajedno ponudimo nešto novo – suvremenu, modernu napoletanu. To je pizza posebne pripreme i karaktera, koja gostima pruža gastronomsko iskustvo kakvo se rijetko nalazi u ovom kraju, barem kada je riječ o njezinom autentičnom obliku.

Odlučili smo se nju jer smatramo da, kao talijanski tip restorana, moramo biti što dosljedniji u prenošenju istinskog duha talijanske pizze – a što je bolji način nego kroz kraljicu pizza. napoletana spaja tradiciju i inovaciju: tijesto je prozračno, mekano, ali obogaćeno proteinima, što ga čini laganim i hranjivim, dok visoka temperatura pečenja daje karakterističnu, blago hrskavu koricu i savršeno rastopljeni sir. Naša verzija modernizirane napoletane naglašava originalnost i dosljednu kvalitetu sastojaka, od svježeg povrća do premium mozzarelle i domaće rajčice. Slobodno mogu reci da smo Vir obogatili modernom napoletanom – pizzom koja spaja tradiciju i suvremeni pristup“, kaže Kristijan i dodaje:

"Iako su pizze naši adut, ponuda se ne zaustavlja na njima. Nudimo i pažljivo pripremljene paste, rižota, njoke i salate, sve s visokokvalitetnim sastojcima i našim prepoznatljivim pristupom. Kraljica među pastama definitivno je carbonara, dok je losos pasta također favorit naših gostiju. Najviše pohvala ipak dobivaju naše pizze, ali paste ih gotovo jednako prate – i u kvaliteti i u zadovoljstvu gostiju“.

Kad je riječ o tajni njihovog uspjeha, jedna od njih je to što ekipa u Belli Ciao funkcionira kao dobro uigran bend.

"Naš restoran je spoj prijateljstva, vizije i želje da stvaramo doživljaje koje će gosti pamtiti, tako da dakle možemo reći i da je obiteljski, jer to i jesmo - obitelj. Svaki član tima, od marketinga do onih koji rade iza kulisa, daje neprocjenjiv doprinos – upravo taj zajednički rad omogućuje da naš restoran bude uspješan“.

Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga Tučeni jogurt - 4 Tučeni jogurt - 1 Tučeni jogurt - 3 +1 Tučeni jogurt - 2

  • #gdje sjesti
  • #Bella Ciao
  • #napoletana
  • #napulj
  • #Mainardi & APN Pizza Cup
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
40 razloga da prijeđete granicu i otkrijete ljepote Bosne i Hercegovine
Balkanski dragulj
40 razloga da prijeđete granicu i otkrijete ljepote Bosne i Hercegovine
Bella Ciao: Pizzerija u kojoj se radi najbolja napoletanska pizza u Hrvatskoj
Kraljica pizza
Bella Ciao: Pizzerija u kojoj se radi najbolja napoletanska pizza u Hrvatskoj
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
Lako
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
5 puta veće od Splita: Europsko "more plastike" koje se vidi i iz svemira
Divovsko ogledalo
5 puta veće od Splita: Europsko "more plastike" koje se vidi i iz svemira
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
Prava talijanska...
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
Najkremastija juha od krumpira: Recept koji će vas zagrijati i popraviti vam raspoloženje
Čas posla
Najkremastija juha od krumpira: Recept koji će vas zagrijati u hladnim danima i popraviti vam raspoloženje
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Tjedni jelovnik
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
Gotovo za 5 minuta
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
Recept za svaki dan: Zapečena riža s piletinom kojoj je teško naći manu
Jednostavno
Recept za svaki dan: Zapečena riža s piletinom kojoj je teško naći manu
Jednostavno, a neodoljivo: Recept za zapečenu tjesteninu sa sirom i šunkom
Ručak za 2 dana
Jednostavno, a neodoljivo: Recept za zapečenu tjesteninu sa sirom i šunkom
Nije za svaki dan: Recept za savršenu čokoladnu tortu od tri sloja koji se tope u ustima
Nježna i puna okusa
Nije za svaki dan: Recept za savršenu čokoladnu tortu od tri sloja koji se tope u ustima
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Velika akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja u tri grada
Kaznena djela
Velika akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja u tri grada, procurilo tko je sve priveden
Osvojen najveći dobitak u povijesti Eurojackpota
Objavljeno i kamo ide
Osvojen najveći mogući dobitak na Eurojackpotu!
Tko je ubijeni Zoran Grgić?
UBOJSTVO NA CESTI
Tko je ubijeni Zoran Grgić? Stručnjak je za sigurnost, bio je branitelj, a završio je i u zatvoru...
show
Lidija Bačić objavila fotografiju iz kade na kojoj je potpuno gola
''Bila i ostala bomba''
Potpuno gola Lidija Bačić fotkom iz kade zapalila Instagram: ''Prizor za infarkt!''
Jelena Rozga na Instagramu podijelila tužnu vijest
''zlatni moj dječače...''
Jelena Rozga podijelila vijest koja ju je shrvala: ''Zadnjih mjesec dana bilo je teško...''
Bivša supruga Igora Kojića iznenadila objavom na društvenim mrežama
zaokret u karijeri
Mlađahna bivša supruga Igora Kojića iznenadila potezom nakon razvoda: ''Vidimo se uskoro''
zdravlje
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Stigla je u hrvatske bolnice!
Candida auris: Simptomi superinfekcije koja se širi Europom
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
16 znakova da vas je teško djetinjstvo oblikovalo više nego što mislite
KRENI ZDRAVO
16 znakova da vas je teško djetinjstvo oblikovalo više nego što mislite
zabava
Čini se da na Balkanu svatko ima rođu keramičara, evo što se dogodi kad se dokopa alata
Samo za hrabre
Čini se da na Balkanu svatko ima rođu keramičara, evo što se dogodi kad se dokopa alata
"Kume, šta si obrisao?": Dopisivanje nasmijalo cijelu regiju, je li se i vama to dogodilo?
LOL
"Kume, šta si obrisao?": Dopisivanje nasmijalo cijelu regiju, je li se i vama to dogodilo?
Balkanska mama postala hit na TikToku: Kći je pokušala nasamariti, a obrat nasmijao gledatelje
Mama zna!
Balkanska mama postala hit na TikToku: Kći je pokušala nasamariti, a obrat nasmijao gledatelje
tech
Amerikanci već grade F-47, a prvi let se planira za 2028. godinu: "Spremni smo ići brzo. Moramo ići brzo”
U svega tri godine?
Amerikanci već grade F-47, a prvi let se planira za 2028. godinu: "Spremni smo ići brzo. Moramo ići brzo”
Jeftin i posvuda dostupan lijek može spriječiti povratak raka debelog crijeva
Otkriće švedskih znanstvenika
Jeftin i posvuda dostupan lijek može spriječiti povratak raka debelog crijeva
Testirali Teslinu autonomnu tehnologiju i požalili nakon samo stotinjak kilometara
Oštećeno vozilo
Testirali Teslinu autonomnu tehnologiju i požalili nakon samo stotinjak kilometara
sport
Đani Barbir izgubio borbu za UFC ugovor: Sudac prekinuo meč
Šteta!
VIDEO Hrvatski MMA borac izgubio borbu za UFC ugovor: Sudac prekinuo meč
Utakmica Segesta - Bjelovar bit će registrirana rezultatom 3:0
Eh, svašta
Najstariji hrvatski nogometni klub dobit će utakmicu rezultatom 3:0 zbog bizarne pogreške
FOTO Poznati glumac u društvu Dalića, Kustića i Miškovića: Za tu prigodu pripremio je posebnu majicu
Veliko slavlje u Istri
FOTO Poznati glumac pozirao uz Dalića i Kustića, ali svi pričaju o njegovoj majici
tv
MasterChef: Tko rano rani, pregaču ne grabi! Žiri je itekako šokirao Petru svojom odlukom
ŠTO MISLITE O TOME?
Tko rano rani, pregaču ne grabi! Žiri je itekako šokirao Petru svojom odlukom
U dobru i zlu: Sve je sjelo na svoje osim jednoga - koje su im opcije?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve je sjelo na svoje osim jednoga - koje su im opcije?
Skrivena sudbina: Došao je pokazati da se ne boji, a zauzvrat je dobio još jednu prijetnju
SKRIVENA SUDBINA
Došao je pokazati da se ne boji, a zauzvrat je dobio još jednu prijetnju
putovanja
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Tjedni jelovnik
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
Prava talijanska...
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
Gotovo za 5 minuta
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
novac
Istraživanje ECB-a: Svaki četvrti Europljanin više ne kupuje proizvode iz jedne zemlje
pukla ljubav
Istraživanje ECB-a: Svaki četvrti Europljanin više ne kupuje proizvode iz jedne zemlje
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Gdje je bogatstvo?
Ovo je deset hrvatskih gradova s najuspješnijim tvrtkama. Treće mjesto je iznenađenje
Evo koliko su Trumpova djeca (i uža obitelj) zaradila zahvaljujući njegovoj predsjedničkoj funkciji
Blagodati vlasti
Evo koliko su Trumpova djeca (i uža obitelj) zaradila zahvaljujući njegovoj predsjedničkoj funkciji
lifestyle
Joan Collins na mjuziklu "Producenti" u londonskom The Garrick Theatreu
kakva diva!
A tek joj je 91: Joan Collins pokazala što znači biti dama, savršena je od glave do pete
Dugodlake pasmine koje se najmanje linjaju
MNOGI IH VOLE
Sedam dugodlakih pasmina pasa koje se ne linjaju ili se linjaju jako malo
Popis imena inspiriran djedovima
Predivan popis
Pitale smo vas kako su se zvali vaši djedovi i složile popis tradicionalnih muških imena
sve
Lidija Bačić objavila fotografiju iz kade na kojoj je potpuno gola
''Bila i ostala bomba''
Potpuno gola Lidija Bačić fotkom iz kade zapalila Instagram: ''Prizor za infarkt!''
Čini se da na Balkanu svatko ima rođu keramičara, evo što se dogodi kad se dokopa alata
Samo za hrabre
Čini se da na Balkanu svatko ima rođu keramičara, evo što se dogodi kad se dokopa alata
Jelena Rozga na Instagramu podijelila tužnu vijest
''zlatni moj dječače...''
Jelena Rozga podijelila vijest koja ju je shrvala: ''Zadnjih mjesec dana bilo je teško...''
Antica - 3
Prava talijanska...

Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa

U Antici ćete pronaći lagane pizze nakon kojih nećete zaspati, a ipak ćete kući otići siti. Nježne su za želudac, ali i za novčanik - odlučite li se za klasike poput margherite, marinare ili miješane, pizze u Ogulinu predstavljaju dobru vrijednost za novac... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close