Netko pije tursku, netko espresso, netko s puno, netko s malo mlijeka. Naravno, riječ je o svima omiljenom napitku – kavi. No, svijetom je prilično raširena i moka, aparat za spremanje kave, nastala 1933., za čiji nastanak je zaslužan, naravno, Talijan – Alfonso Bialetti. Nakon Drugog svjetskog rata raširila se južnom Europom, a uskoro je osvojila cijeli svijet.

E pa, evo i savjeta na koji je način najbolje pripremiti ukusnu kavu iz moke:

1. Napunite donji dio moke sa svježom, hladnom vodom, ali prestanite s punjenjem u trenutku kad vode dođe tik ispod malog vijka izvan posude, jer je to sigurnosni ventil.

2. Izaberite kavu koja nije tako fino „praškasta“ kao ona koju biste mljeli za espresso, ali finija od one koja se koristi za automatske aparate.

3. Ubacite kavu u gornji dio moke i ravnomjerno je rasporedite“.

4. Stavite moku na mali plamenik na srednje jaku vatru i za prvi put, ostavite poklopac podignut kako biste mogli uživati u skoroj erupciji kave.

5. Ne idite nikamo (možete razmišljati o smislu životu) i malo sačekajte. :)

6. Čim kava počne izlaziti kroz cijev u gornji dio moke, zatvorite poklopac. Nakon desetak sekundi isključite plamenik ispod aparata i pustite kavu da se skuha, što će biti minutu kasnije.

7. Uživajte u moki!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju