Mississippi Mud Cake kombinacija je sočnog čokoladnog biskvita, rastopljenih sljezovih kolačića i čokoladne glazure.
Iako naziv i nije baš najprivlačniji, "blatna torta" trebala bi asocirati na teksturu obale rijeke Mississippi, ali okus te slastice Amerikanci obožavaju. Pogledajte recept za tortu i uživajte u jedinstvenim okusima.
Sastojci za tortu Mississippi:
- 250 g brašna
- 350 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 75 g kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 i ½ žličice sode bikarbone
- 3/4 žličice soli
- 175 ml ulja
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 6 žlica mlijeka
- 80 g kiselog vrhnja
- 250 ml kipuće vode
Nadjev:
- 300 g malih sljezovih kolačića (marshmallows)
- 115 g maslaca
- 6 žlica mlijeka
- 3 vrhom punih žličica kakaa
- 350 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema torte Mississippi:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lagano namastite posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 cm.
- U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, šećere, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte ulje, jaja, vaniliju, mlijeko i kiselo vrhnje i miksajte dok se ne sjedini. Smanjite brzinu i pažljivo ulijte kipuću vodu. Miksajte velikom brzinom 1 minutu da dodate zraka u smjesu.
- Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 28 do 33 minute ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite kolač iz pećnice i pospite ga sljezovim kolačićima. Vratite u pećnicu na 2-3 minute ili dok se marshmallow malo ne napuhne i otopi. Pustite da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga prelijete glazurom.
- Za glazuru otopite maslac u malom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mlijeko i kakao prah i dobro umutite. Kuhajte još oko 2-3 minute uz stalno miješanje. Maknite s vatre i umiksajte vaniliju i šećer u prahu. Toplu glazuru odmah prelijte preko kolača. Ostavite da se kolač hladi oko 30 minuta ili dok se glazura ne stegne.