Bakalar je namirnica toliko važna za portugalsku tradiciju da ne postoji vrijeme u godini u kojem bi njegovu pripremu čak i slučajno mogli preskočiti ili zanemariti, a obavezno se priprema za Badnjak i u vrijeme prije Uskrsa. Prženi, kuhani, iz pećnice ili s jajetom, bakalar se u Portugalu jede na tisuću načina i baš svaki od njih poseban je i zanimljiv.
Popularizirali su ga tamošnji pomorci koji su, zbog svojih dugih putovanja po svjetskim morima, tražili nekvarljivu namirnicu koja će ih držati sitima tijekom dugih izbivanja od kuće.
Važnost mu je s godinama još više rasla, spomenimo samo da će u portugalskim trgovinama ili restoranima lopovi ukrasti upravo - bakalar, a tamošnje ga stanovništvo u godini dana pojede čak šest tisuća tona.
Inspririrani Lidlovom Deluxe ponudom, odlučili smo napraviti bakalar na portugalski način, odnosno složenac od bakalara i kuhanih ploški krumpira upotpunjenih bešamelom koji će obilježiti ovogodišnje blagdane.
Bakalar - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - PORTUGALSKI BAKALAR NA BIJELO
SASTOJCI:
• 400-500 g bakalara
• 2 režnja češnjaka
• 1 luk
• 500 g krumpira
• 2 žličice soli
• 1/3 žličice crnog mljevenog papra
• svežanj svježeg peršina
• 5 žlica maslinova ulja
• 50 g maslaca
• 30 g oštrog brašna
• 500 ml mlijeka
• prstohvat muškatnog oraščića
PRIPREMA:
1. Prije pripreme bakalara za složenac namočite ga 24 sata u vodi. Nekoliko puta prilikom namakanja bakalar okrenite i promijenite mu vodu. Ako je vakuumiran, trebao bi odstajati u vodi nešto duže, otprilike 24-48 sati.
Bakalar (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
2. Nakon što je bakalar spreman za kuhanje, stavite ga u posudu, dodajte hladnu vodu i, kad voda proključa, ostavite ga da se kuha 5-8 minuta pa mu odstranite mu kožu. Mesnati dio odvojite od kosti, a meso narežite na kockice ili natrgajte na manje komadiće.
3. Operite i ogulite krumpir pa ga narežite na tanje ploške. Kuhajte ih 5-7 minuta u vodi i ocijedite. Sitno nasjeckajte luk i kratko ga popržite na maslinovom ulju.
Bakalar - 10
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
4. Za pripremu bešamela rastopite maslac i na njemu kratko prepržite brašno, dodajte hladno mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Pred kraj pripreme dodajte prstohvat soli i muškatni oraščić.
Bakalar - 5
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
5. Pripremite vatrostalnu posudu i dno lagano premažite maslinovim uljem. Nasjeckajte češnjak i peršin. Naizmjenično u vatrostalnu posudu, u slojevima, stavljajte kuhane ploške krumpira, poprženi luk, nasjeckani češnjak i bakalar. Na svaki sloj dodajte bešamel i nakon toga ponovno stavite ploške krumpira.
Bakalar - 2
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
6. Kad je složenac gotov, dodajte završni sloj bešamela i nasjeckanog peršina. Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike 20-30 minuta, dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju. Uživajte i dobar tek!
Iako se pomisao na pripremu bakalara nekima na prvu ne čini sasvim jednostavnom, ovo zahvalno jelo s ribom karakterističnom za blagdane i svečane prilike vrijedno je uloženog truda. Možda se ove godine za blagdane nećemo otisnuti u Portugal, koji mami svojim šarmom i delikatesama, ali bez pakiranja kofera u obližnjem Lidlu ovog prosinca pronaći možete bogatu Deluxe i Favorina ponudu raznih specijaliteta i slastica kojima možete otputovati u Portugal, ali i bilo koji dio svijeta za sekundu iz vlastitog doma.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.