Voljeli snijeg ili ga ne voljeli, Božić uvijek izgleda ljepše kad grad zabijeli bijeli pokrov. Daje dodatni osjećaj mirnoće i ljepote, bilo da vani radite snjegovića, ili sjedite uz vatru u toplini doma svog. Stoga, ako putujete i želite bijeli Božić, zaputite se u neki od ovih gradova, jer upravo oni u prosincu prema statistikama imaju najviše snježnih dana.

Helsinki, Finska – 16,5 snježnih dana mjesečno

Na petom mjestu nalazi se glavni grad Finske, a ako želite uživati u snježnim radostima, kupite ono po imenu „pulkka", vrstu saonica koju možete vidjeti svugdje u gradu. Kad ih kupite, zaputite se u Sinebrychoff Park i spustite se po nekom od brojnih brežuljaka. Naravno, u Finskoj se ponašajte kao Finac, i kad se smočite i možda već pomalo promrznete, posjetite neku od mnogobrojnih sauna, te se zagrijte na „ugodnih“ 80 stupnjeva. Ako ste dovoljno hrabri, odite i malo dalje, na zaleđeni Baltik i pridružite se klizanju na ledu!

Turku, Finska – 17 snježnih dana mjesečno

Ostanimo još malo u Finskoj, uostalom, ipak se ovdje nalazi i Laponija, zemlja Djeda Božićnjaka. Turku je najstariji grad u zemlji, nalazi se na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potječu još iz 13. stoljeća. Jedan od načina obilaska grada u prosincu svakako je i na klizaljkama, s obzirom da se rijeka Aura zaledi, te možete klizati uokolo i razgledavati znamenitosti. Ako s druge strane, tražite nešto kulturno, zaputite se u muzej Aboa Vetus Ars Nova.

Erfurt, Njemačka – 17,5 snježnih dana mjesečno

Ovaj za njemačke standardne neveliki grad u regiji Tiringiji, koji broji nešto više od 200 tisuća duša, u prosincu je prilično bijel, a u njemu ćete i pronaći brojne bisere srednjovjekovne arhitekture, uključujući i katedralu svete Marije. Sjajne fotke napravit ćete na mostu Kramerbrucke, s kojima ćete sigurno ukrasiti svoj Instagram profil.

Vilnius, Litva – 18,5 snježnih dana mjesečno

Litavski glavni grad najpoznatiji je po baroknoj arhitekturi u samom gradskom središtu, koje je i UNESCO postavio na popis Svjetske baštine još 1994. godine. Ako želite doživjeti pravi zimski duh i baviti se sportom, skijalište Liepkalnis udaljeno je tek 5 kilometara, a iz njega puca i sjajan pogled na grad. S druge strane, ako odmor ne planirate provodi aktivno, već kulturno, predlažemo posjet Litavskom nacionalnom umjetničkom muzeju u kojem ćete istražiti bogatu povijest zemlje.

Tallinn, Estonija – 20,5 snježnih dana mjesečno

I na prvom mjestu, nalazi se „kralj snijega“ u prosincu, glavni grad Estonije – Tallinn. Zimi je boravak u njemu čista romansa, a stari dio grada znan i kao Kesklinn se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, te je jedan od najbolje očuvanih gradskih srednjovjekovnih centara na cijelom kontinentu. Ako se oduševljavate zimskim sportovima, nemojte propustiti odlazak na Tallinn Song Festival Grounds, koji je po zimi centar raznih sportova.

Ludi za saunama: Zemlja u kojoj na svaka dva čovjeka postoji jedna sauna +0 Sauna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju