Poke posudice pune boja, okusa i mirisa posljednjih su nekoliko godina sve omiljenije i kod nas, a nastale su još davnih dana kada su havajski ribari jeli lokalnu sirovu ribu s onim čega je bilo u kući – ili na moru, poput raznih algi.
Poke znači "rezati" i odnosi se prvenstveno na komade sirove, marinirane ribe (obično tune) koja se zatim poslužuje na riži s povrćem i umacima. Poke bowl je poput sushija, samo ga je lakše jesti.
Nakon što su Japanci stigli na Havaje, preuzeli su recept i napravili varijacije s rižom i tunom, a kasnije su u gurmansku modu ušli losos i drugi dodaci, da bi danas, baš kao što je slučaj i sa sushijem, samo mašta bila granica. U međuvremenu se u poke zaljubio cijeli svijet. Kako i ne bi jer se pomnim odabirom svježih, sočnih i umami nota lako navući na jelo koje je ujedno i zdravo i fino.
Riža za sushi je najčešće baza jela, a osim ribe u zdjelicama se nađu i rakovi, meso ili tofu. Svježinu pruža povrće, ali i voće poput jabuke ili ananasa. Nerijetko se dodaju i kuhana jaja, kriške avokada, luk, coleslaw (salata od kupusa), kao i sojin umak, sezamovo ulje, furikake (alge), kimchi (salata od fermentranog povrća), wasabi, orašasti plodovi, kao i razno začinsko bilje te začini poput chilija.
Da biste postigli odgovarajući teksturu i okus riže, važno je sirova zrna dobro isprati u vodi. Ispirite rižu u čistoj vodi nekoliko puta sve dok voda ne postane bistra.
Rižu možete i ostaviti da se namače u čistoj vodi otprilike 30 minuta prije kuhanja. Ovaj dodatan korak pomoći će vam da omekšate zrna i pripremite ih za termičku obradu. Rižu kuhajte u vodi u omjeru 1:1. Ne trebaju vam posebne šalice za mjerenje – upotrijebite bilo koju čašu u kuhinji kako biste izmjerili istu količinu riže i potrebnu vodu, a kako skuhati savršenu rižu za sushi provjerite ovdje.
I kandidati MasterChefa odmjerili su snage u pripremi šarolikih zdjelica punih finih sastojaka, a jednog od njih poke bowl će stajati natjecanja. Tko će večeras napustiti show, pogledajte u novom MasterChefu. Nove epizode gledajte od ponedjeljka do petka u 22:05 na NovojTV .
Sastojci za poke bowl:
- 120 g riže za sushi
- 2 žličice rižinog octa
- 4 žlice majoneze
- 1 žličica začinkse mješavine shichimi togarashi
- 200 g svježe tune za sushi
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 žlice soja umaka
- sok ½ limete, plus 2 kriške za posluživanje
- 1-2 žličice čilija
- 1 avokado
- 10 cherry rajčica
- 1 list alge nori
- 30 g indijskih oraščića
- 2 mlada luka
Priprema poke bowla:
- Prepolovite i narežite avokado na kriške. List alge razlomite na komade. Cherry rajčice prepolovite. Indijske oraščiće grubo nasjeckajte. Mladi luk tanko narežite.
- Stavite rižu u posudu s vodom i miješajte je rukama kako biste isprali škrob pa je stavite kuhati u posudu koja se može čvrsto poklopiti. Rižu kuhajte u vodi u omjeru 1:1 na laganoj vatri oko 10 minuta. Ugasite vratru i ostavite je poklopljenu 15 minuta pa zatim otklopite i umiješajte rižin ocat.
- U međuvremenu pomiješajte majonezu sa začinskom mješavinom shichimi togarashi u maloj posudi i ostavite sa strane.
- Stavite tunu na dasku za rezanje, narežite je na kockice od otprilike 1 cm i posolite.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sezamovo ulje, sojin umak, sok limete i čili pahuljice. Dodajte komadiće tune i dobro promiješajte, tako da svaki komad bude obložen preljevom.
- Pripremite zdjelice i u svaku stavite rižu, avokado, tunu, cherry rajčice i alge. Pospite nasjeckanim orašastim plodovima i mladim lukom pa ukrasite žlicom začinjene majoneze.
Piće japanskih ratnika koje vraća energiju: Zašto se u kafićima sve češće naručuje matcha? +1