Lea je na našu kulinarsku radionicu povela svoga supruga i poklonila mu to kulinarsko iskustvo za godišnjicu braka. Suprug je taj koji kod kuće isprobava recepte inspirirane između ostalog i kreacijama iz MasterChefa, pa je radionica sa Stjepanom Vukadinom bila idealan poklon, pauza od djece i idealno mjesto da provedu kvalitetno vrijeme skupa.

Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 16 Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Lucija je na početku ove godine u kutijicu novogodišnjih želja napisala "Skupiti hrabrost i prijaviti se u Masterchef". Zbog posla je propustila poziv na audiciju, pa smo joj djelomično ispunili želju i barem je malo približili MasterChef iskustvu i učenju. Za "kolegu iz klupe" odabrala je svoga dečka, ljubitelja hrane i strastvenog kušača te dobronamjernog gastrokritičara s kojim je na ovoj radionici s ostalim "učenicima" učila kako napraviti file pilećeg zabatka na malo drukčiji način te kako ga servirati kao u MasterChefu, s komponentama koje se uz nekoliko finesa mogu lako napraviti i kod kuće.

Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 15 Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 15 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Sve namirnice za naš masterclass nabavili smo u Konzumu, točnije naručili preko Konzum Klika, pa su namirnice u dogovoreno vrijeme i bez greške stigle na vrata Enzita Kitchen Studija.

Počeli su s kosanjem Cekin filea zabatka. Usitnili su pileće meso nožem do najsitnijih komadića kao da rade biftek tartar pa ga začinili s malo soli, papra, češnjaka, luka i svježe kadulje za malo zanimljiviji i drukčiji okus.

Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 19 Masterclass sa chefom Stjepanom Vukadinom - 19 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Smjesu su oblikovali u kuglice i panirali jajem, brašnom i panko mrvicama duplim pohom. Sočne iznutra, a hrskave izvana, pileće okruglice servirali su na domaćoj rustikalnoj šalši, baš onakvoj kakvu voli chef Stjepan Vukadin. Svježe rajčice, luk, češnjak i malo pelata začinili su prošekom koji je umirio kiselinu svojom slatkoćom, ali opet ostavio notu kiselosti umaku kao protutežu pilećim kroketima.

  Masterclass Stjepana Vukadina: Pileći kroketi na šporkoj šalši - 17 Masterclass Stjepana Vukadina: Pileći kroketi na šporkoj šalši - 17 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kako je jesen u điru, iskoristili su tikvu i od nje napravili kremasti pire te kao kontrast narančastoj napravili i džem od ljubičaste kapule s dodatkom malo smeđeg šećera i vinskog octa, na samom vrhu kuglice, koji je, kako kaže chef Stipe, dao "baš jedan kick potreban ovom jelu".

Naučili su i tajnu dobre tempure od samo dva sastojka koju možemo koristiti i samu, bez umakanja raznih namirnica u nju. Uz pomoć vrlo hladne Jamnice i brašna napravili su smjesu za hrskavce dobivene prženjem u vrelom ulju. Ta jednostavna hrskava komponenta podiže jelo na viši nivo.
Hrskavci chefa Stjepana Vukadina - 3 Hrskavci chefa Stjepana Vukadina - 3 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Masterclass sa Stjepanom Vukadinom - 16 Masterclass sa Stjepanom Vukadinom - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

"Imao sam sreću da su kandidati bili stvarno dobri, cijelo su me vrijeme pratili, kuhali smo skupa i na kraju složili svoj tanjur od svojih komponenti. Mogu samo reći da smo guštali i nadam se da su kandidati bili zadovoljni i nešto novo naučili, rekao je za kraj naš chef mentor Stjepan Vukadin.

Masterclass sa Stjepanom Vukadinom - 7 Masterclass sa Stjepanom Vukadinom - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Kako će se provesti oni koji će u prosincu kuhati sa chefom Melkiorom Bašićem, tek ćemo vidjeti, a u našem videu pogledajte kakva je atmosfera bila na masterclassu chefa Stjepana Vukadina.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju