Malfatti su zapravo nježne okruglice ili žličnjaci napravljeni od svježeg špinata, ricotte, parmezana i brašna. Iako se tradicionalno poslužuju s jednostavnim maslacem i kaduljom, mogu se prilagoditi različitim umacima, uključujući pesto rosso, baš onako kako ih je je na predstavljanju našeg projekta Italian Chef Weekend Experience kao aperitivo pripremio chef Stefano Cosattini i poslužio na Barilla pesto rosso umaku.

Intenzivna okusa kao i Barilla pesto genovese, ovaj crveni umak oduševit će ljubitelje rajčica i dodati kontrast malfattima. Barilla pesto rosso slasna je kombinacija ukusnih rajčica, Modena IGP balzamičnog octa, češnjaka, maslinova ulja, badema i sira Grana Padano te pruža bogat, slatkast i zemljan okus koji se odlično slaže s nježnim okruglicama od ricotte i špinata.

Lagano premazivanje umakom dna tanjura na kojem ćete poslužiti malfatte ili posluživanje sa strane bit će idealno kako bi se postigla ravnoteža bogatog okusa pesta rosso i prozračnih žličnjaka blage teksture i okusa.

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 6 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 6 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Savršena pogreška

Malfatti dolaze iz srca Toskane, točnije iz Firence. Ta je regija poznata po jednostavnoj, ali izvanredno ukusnoj kuhinji koja koristi svježe, lokalne sastojke. Malfatti Fiorentina sjajan su primjer jednostavnosti i genijalnosti talijanske kuhinje. Uživanje u tom jelu nije samo gastronomski doživljaj već i prilika da osjetite duh Toskane u svakom zalogaju.

Ono što malfatte razlikuje od drugih talijanskih okruglica, kao što su gnocchi, jest to što sadrže vrlo malo brašna. Umjesto toga, naglasak je na ricotti i špinatu, što jelo čini lakšim i prozračnijim. Prema legendi, nastali su kao rezultat "pogrešno" napravljenih raviola - tijesto se raspalo, ali su okus i tekstura bili toliko fini da je novo jelo postalo hit.

Jelo se tradicionalno posluživalo u vrijeme berbe grožđa, kada su radnici trebali nešto hranjivo, a opet dovoljno lagano da mogu nastaviti raditi. I danas su rado viđen gost na svečanim obiteljskim okupljanjima, gdje je jednostavnost pripreme važna jer omogućava da se jelo pripremi u velikim količinama.

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 8 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 8 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

RECEPT - Malfatti Fiorentina

Sastojci:

500 g svježeg mladog špinata
250 g sira ricotte
1 jaje
50 g naribanog parmezana
100 g brašna
sol i papar po ukusu
2 do 3 žlice umaka Barilla pesto rosso

Priprema:

  1. Špinat operite i dinstajte ga na tavi na malo maslinova ulja. Pustite neka se malo ohladi pa ga usitnite nožem.
  2. U zdjeli pomiješajte špinat, ricottu, jaje, parmezan, sol i papar po ukusu. Dodajte brašno i lagano zamijesite smjesu da bude dovoljno čvrsta za oblikovanje.
  3. Oblikujte kuglice ili žličnjake veličine oraha dvjema žlicama.
  4. Stavite okruglice u lonac s kipućom, posoljenom vodom. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još oko 1-2 minute, a zatim ih pažljivo izvadite.
  5. U tavi zagrijte Barilla pesto rosso. Dodajte mu žlicu do dvije vode u kojoj ste kuhali malfatte te poslužite dvije do tri žlice toplog umaka na dnu tanjura na koji ćete poslagati malfatte. Na vrh pospite crumble od foccacie i začinskih trava ili parmezan. 

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 1 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 1 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Savjeti uz koje će vam ''nesavršeni'' biti savršeni

  1. Prilikom izrade malfatta važno je paziti na količinu brašna. Ako ga stavite previše, okruglice će postati tvrde, a ako ga stavite premalo, mogle bi se raspasti tijekom kuhanja. Idealna konzistencija smjese je lagano ljepljiva, ali dovoljno čvrsta da zadrži oblik.
  2. Ključno je da špinat nije prevlažan jer će inače smjesa biti razvodnjena i teško ćete ih oblikovati.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Barilla po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju