• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Marfatti

Malfatti chefa Stefana Cosattinija: Nesavršeni toskanski žličnjaci u kojima je sva genijalnost talijanske kuhinje

Talijanska riječ "malfatti" doslovno znači 'loše napravljeni', što se odnosi na njihov nepravilni oblik. Međutim, iza tog nesavršenog izgleda krije se savršena kombinacija okusa i teksture koja to jelo čini pravim specijalitetom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 23.10.2024 16:17 komentari
viber Created with Sketch.
Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 7
Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 7 (Foto:Karlo Klasić/Nova Studio)

Galerija Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 10 6 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 9 6 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 8 6 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 7 6

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Malfatti su zapravo nježne okruglice ili žličnjaci napravljeni od svježeg špinata, ricotte, parmezana i brašna. Iako se tradicionalno poslužuju s jednostavnim maslacem i kaduljom, mogu se prilagoditi različitim umacima, uključujući pesto rosso, baš onako kako ih je je na predstavljanju našeg projekta Italian Chef Weekend Experience kao aperitivo pripremio chef Stefano Cosattini i poslužio na Barilla pesto rosso umaku.

Intenzivna okusa kao i Barilla pesto genovese, ovaj crveni umak oduševit će ljubitelje rajčica i dodati kontrast malfattima. Barilla pesto rosso slasna je kombinacija ukusnih rajčica, Modena IGP balzamičnog octa, češnjaka, maslinova ulja, badema i sira Grana Padano te pruža bogat, slatkast i zemljan okus koji se odlično slaže s nježnim okruglicama od ricotte i špinata.

Lagano premazivanje umakom dna tanjura na kojem ćete poslužiti malfatte ili posluživanje sa strane bit će idealno kako bi se postigla ravnoteža bogatog okusa pesta rosso i prozračnih žličnjaka blage teksture i okusa.

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 6 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 6 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Savršena pogreška

Malfatti dolaze iz srca Toskane, točnije iz Firence. Ta je regija poznata po jednostavnoj, ali izvanredno ukusnoj kuhinji koja koristi svježe, lokalne sastojke. Malfatti Fiorentina sjajan su primjer jednostavnosti i genijalnosti talijanske kuhinje. Uživanje u tom jelu nije samo gastronomski doživljaj već i prilika da osjetite duh Toskane u svakom zalogaju.

Ono što malfatte razlikuje od drugih talijanskih okruglica, kao što su gnocchi, jest to što sadrže vrlo malo brašna. Umjesto toga, naglasak je na ricotti i špinatu, što jelo čini lakšim i prozračnijim. Prema legendi, nastali su kao rezultat "pogrešno" napravljenih raviola - tijesto se raspalo, ali su okus i tekstura bili toliko fini da je novo jelo postalo hit.

Jelo se tradicionalno posluživalo u vrijeme berbe grožđa, kada su radnici trebali nešto hranjivo, a opet dovoljno lagano da mogu nastaviti raditi. I danas su rado viđen gost na svečanim obiteljskim okupljanjima, gdje je jednostavnost pripreme važna jer omogućava da se jelo pripremi u velikim količinama.

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 8 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 8 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

RECEPT - Malfatti Fiorentina

Sastojci:

500 g svježeg mladog špinata
250 g sira ricotte
1 jaje
50 g naribanog parmezana
100 g brašna
sol i papar po ukusu
2 do 3 žlice umaka Barilla pesto rosso

Priprema:

  1. Špinat operite i dinstajte ga na tavi na malo maslinova ulja. Pustite neka se malo ohladi pa ga usitnite nožem.
  2. U zdjeli pomiješajte špinat, ricottu, jaje, parmezan, sol i papar po ukusu. Dodajte brašno i lagano zamijesite smjesu da bude dovoljno čvrsta za oblikovanje.
  3. Oblikujte kuglice ili žličnjake veličine oraha dvjema žlicama.
  4. Stavite okruglice u lonac s kipućom, posoljenom vodom. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još oko 1-2 minute, a zatim ih pažljivo izvadite.
  5. U tavi zagrijte Barilla pesto rosso. Dodajte mu žlicu do dvije vode u kojoj ste kuhali malfatte te poslužite dvije do tri žlice toplog umaka na dnu tanjura na koji ćete poslagati malfatte. Na vrh pospite crumble od foccacie i začinskih trava ili parmezan. 

Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 1 Malfatti Fiorentina chefa Stefana Cosattinija - 1 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Savjeti uz koje će vam ''nesavršeni'' biti savršeni

  1. Prilikom izrade malfatta važno je paziti na količinu brašna. Ako ga stavite previše, okruglice će postati tvrde, a ako ga stavite premalo, mogle bi se raspasti tijekom kuhanja. Idealna konzistencija smjese je lagano ljepljiva, ali dovoljno čvrsta da zadrži oblik.
  2. Ključno je da špinat nije prevlažan jer će inače smjesa biti razvodnjena i teško ćete ih oblikovati.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Barilla po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Marfatti
  • #barilla
  • #pesto rosso
  • #Stefano Cosattini
  • #italian chef weekend experience
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
Sumanuti čin
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Sandra Bagarić bila na predstavi sa sinom i suprugom Darkom Domitrovićem
rijetko ga pokazuje
Sandra Bagarić u izlazak povela zgodnog sina, evo kako mladić izgleda!
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Nisu se baš potrudili
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
Wow!
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
lifestyle
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Naš prvi Italian chef weekend experience u hotelu Blu Mare - 33
Pokrovitelj Tognana

Iskustvo koje će se pamtiti! Pogledajte kako je izgledao prvi Italian Chef Weekend Experience

Prvi polaznici naše kulinarske radionice u Blu Mare hotelu u Novigradu odlično su se zabavili i naučili pritom neke nove kulinarske trikove od svoga mentora chefa Stefana Cosattinija, a zatim sunčanu nedjelju iskoristili za istraživanje Istre kako bi upotpunili svoju gastroavanturu Italian Chef Weekend Experience. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close