• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Boutique Hotel Alhambra

Lošinj domaćin nezaboravnog kulinarskog doživljaja – Taste Slovenia

Lošinj je i ovog proljeća nezaobilazna adresa nezaboravnog kulinarskog doživljaja Taste Slovenia. Prestižni hoteli Boutique Hotel Alhambra te Hotel Bellevue od 30. travnja do 3. svibnja ugostit će neka od najistaknutijih imena slovenske gastro scene koji će udržiti snage s vrhunskim chefovima Lošinj Hotels & Villas kako bi zajedno kreirali jedinstveni gourmet spektakl u čarobnoj uvali Čikat. Tim povodom porazgovarali smo s kulinarskim virtuozom iz Slovenije, Tomažom Kavčićem, čija ćete jela moći kušati na ovom kulinarskom spektaklu
Punkufer avatar placeholder
OGLAS 18.04.2025 08:24 komentari
viber Created with Sketch.
PR
PR (Foto:PR)

Kako biste opisali filozofiju slovenske gastronomije koju donosite na Lošinj? Što čini njezinu srž i kako je povezujete s mediteranskim ugođajem otoka?

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

U Sloveniji se geografski i kulturološki spajaju Dinaridi, Alpe, Panonska nizina i Mediteran, Germanska, Talijanska i Slavenska kultura, što se sjajno očituje na kulinarstvo našeg područja, u kojemu su isprepletene razne kulture i narodne kuhinje zajedničkih multietničkih država. Slovenska gastronomija crpi kreativnost i prepoznatljivost iz tog jedinstvenog miksa, to je njezina srž. Kad sa terase dvorca Zemono pogledam dolinu rijeke Vipava ugledam snijegom prekrivene vrhove Alpa, a nježan maestral sa zapada donosi mi arome Mediterana, obogaćene eteričnim uljima raslinja Krasa. Ponekad jaka bura sve pročisti i omogući kristalno čist zrak. Sve navedeno je najbolji opis kako je Mediteran stalno prisutan u slovenskoj gastronomiji.


Što za vas znači biti dio prestižnog gourmet događanja poput Taste Slovenia te kakvu poruku želite prenijeti gostima kroz svoja jela?

Posebna dimenzija slovenske gastronomije koju predstavlja gastro spektakl Taste Slovenia je upravo to što i samo ime kaže – kušanje okusa Slovenije. U našem kulinarstvu je oduvijek prisutna lokalnost, gostima služimo što nam je na dohvat ruke, odnosno iz okoline koju volimo i osjetimo. Zato je osnovna poruka koju prenosimo gostima kroz jela važnost lokalnosti i sezonalnosti kuhinje. Jedino takva kuhinja se može temeljiti na tradiciji kraja iz kojeg potječem i u kojem radim.

PR PR (Foto: PR)

Koji su najveći izazovi, a koje posebnosti kada gostujete izvan vlastite kuhinje?

Od uvijek radim i izvan vlastite kuhinje. S godinama smo naučili kako izaći iz vlastita četiri zida, ali istovremeno ne izgubiti sve ono što se unutar njih događa – a to je naša filigranska preciznost i posvećenost svakom tanjuru kojeg izbacujemo. Ono što je mana kod vlastite kuhinje je da se ponekad znate uljuljati u rutinu, dok je na gostovanju uvijek prisutan izazov novog i neotkrivenog. Na gostovanju se nikad ne možete opustiti do kraja, zato ste ponekad jasniji i inovativniji u razmišljanju te koncizniji u samom radu. Gostovanja ujedno napune baterije, pa se s novom energijom vratimo u vlastitu kuhinju.

 

Postoji li neka posebna priča iza odabranih jela?

Osnovna priča iza mojih jela od uvijek proizlazi iz lokalnih i sezonskih sastojaka. Uz to, kao četvrta generacija ugostitelja, a danas već i naša kćerka Sara, kao peta generacija, polako preuzima posao, prenosimo tradiciju gostione Pri Lojzetu, koja se razvijala više od sto godina razvijala i bila predvodnik inovativnih tehnika pripreme hrane. Osnovni cilj našeg poslao ostao je isti, na tanjur prenijeti što izraženiji okus osnovne namirnice, jer to je okus koji objedinjuje lokalnost i sezonalnost.

PR PR (Foto: PR)

Kako vidite budućnost slovenske kuhinje na europskoj i svjetskoj gastronomskoj sceni?

Taste Slovenia je put po kojem svakako treba ići i u budućnosti. Može se mijenjati forma, čak i ime, ali srž gastronomije mora ostati sve što se nađe u obližnjem vrtu, polju, rijekama i moru te susjednim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Samo tako je gostima moguće ponuditi izvorne okuse Slovenije i samo sa tako možete biti drugačiji i prepoznatljivi.

Kao chef s bogatim gastronomskim iskustvom, što biste savjetovali mladim kuharima početnicima koji sanjaju o međunarodnoj karijeri, ali žele ostati vjerni svojoj tradiciji?

Kao u svakom mom odgovoru i u ovom su temelj dvije riječi, lokalno i sezonsko. To je temelj i univerzalnog, globalnog trenda održivosti u našoj branši. Prepoznatljiv i u koraku sa globalnim trendovima možeš biti samo ako skratiš put osnovnih namjernica do gosta. Tehnike pripremanja hrane se mijenjaju. Potrebno ih je iskoristiti za predstavljanje bazičnih okusa namirnica sa područja i krajeva u kojima radite, iz kojih dolazite, gdje ste postali to što ste. Gastronomija mora biti neodvojiv dio lokalne, šire gledano nacionalne proizvodnje hrane. Budite otvoreni za sve novotarije našega posla, ali ih osvajajte, selektirajte i nadograđujte, možda smislite i neku svoju tehniku pripremanja hrane, sa čvrstim temeljima na tlu s kojeg potječete. Cilj svega mora biti serviranje tanjura bazičnih okusa namirnica, koji definiraju lokalnu kuhinju. I nikad ne zaboravite da vrhunsko kulinarstvo proizlazi iz ugostiteljstva, a osnovni cilj ugostiteljstva, kako otkriva sama riječ je ugostiti. Pobrinuti se da se gost dobro osjeća i uživa od dobar dan, do doviđenja. S namjerom da se vrati. I sve, pa makar se čini rigidno, mora stajati na čvrstim temeljima osnovnih zapovjedi ugostiteljstva.

 

  • #Boutique Hotel Alhambra
  • #Hotel Bellevue
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
Four hands dinner u hotelu Bellevue
Pokrovitelj Lošinj Hotels & Villas

Ovo nije samo večera! Putovanje Mediteranom od pet sljedova na koje nas vode dva kulinarska genija

Ako ste pravi gurman, a ujedno ste planirali izlet, godišnji ili bijeg na more tijekom vikenda, 23. srpnja savršen je datum da rezervirate stol i krenete prema Lošinju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close