Iako su jutra najčešće rezervirana za uživanciju u ispijanju ovog magičnog crnog napitka, takvim trenucima možemo dodati još jednu dimenziju; a to je očuvanje okoliša..

Pitate se kako? Pročitajte dalje u tekstu.

1. Birajte biorazgradive kapsule

Koristite li neki od aparata za kavu namijenjenih kućnoj upotrebi, onda znate koliko kapsula, obično sačinjenih od aluminija, na kraju procesa završi u smeću. Ono što možda ne znate ili niste o tome razmišljali je za koliko će se te kapsule razgraditi. Aluminiju je potrebno od 50 do 200 godina da se razgradi u prirodi ili na smetlištu, ako se ciljano ne recikliraju.

Julius Meinl biorazgradive kapsule Julius Meinl biorazgradive kapsule (Foto: Borna Subota/PR)

Sigurni smo da se svog omiljenog aparata za kavu ne želite riješiti, no ono što možete birati kako bi sačuvali okoliš su biorazgradive kapsule spremne za kompostiranje poput kapsule (možda kapsula) kave brenda Julius Meinl koje imaju OK COMPOST certifikat, što znači da se industrijski mogu kompostirati na temperaturi višoj od 60 °C. Same kapsule se raspadaju u periodu od 12 tjedana pritom stvarajući zdravi kompost.

Osim za Julius Meinl Inspresso aparate, ove su kapsule kompatibilne i s Nespresso aparatima. Njihova zračna barijera odražava zrnca kave u kapsulama svježom, a na vama je samo da izaberete jednu od pet posebnih mješavina Espresso Crema, Espresso Decaf, Lungo Clasicco (Classico), Ristretto Intenso i Lungo Arabica i krenete uživati u bogatstvu okusa. I dalje ćete moći uživati u briljantnoj mješavini kave, bez da uništavate planet na kojem živite.

2. Birajte biljni napitak, umjesto mlijeka

Širom svijeta postoji čak 270 milijuna krava koje proizvode mlijeko za ljudsku prehranu. Proizvodnja mlijeka na različite načine utječe na okoliš, uključujući emisiju stakleničkih plinova koje doprinose negativnim klimatskim promjenama. Mnoga istraživanja dokazuju kako mliječna industrija, uz mesnu, zagađuju više od naftne te da čovječanstvo mora hitno smanjiti pretjeranu upotrebu mlijeka.

Julius Meinl biorazgradive kapsule Julius Meinl biorazgradive kapsule (Foto: Julius Meinl/PR)

Srećom, na tržištu postoje mnoge zamjene za mlijeko, a dolaze u različitim oblicima. Biljni napitci od badema, kokosa, riže ili soje izvrsno će se stopiti s vašom kavom te joj dati novu dimenziju okusa, ali i poboljšati kvalitetu života jer se radi o namirnicama koje su itekako odlične za naš organizam. Na vama je samo da odaberete okus koji će se savršeno stopiti s afinitetima vašeg nepca.

3. Pripazite na porijeklo vaše kave

Informiranjem o tome odakle potječu zrnca kave koju konzumirate, svjesno birate brend koji cijeni etiku i održivost uz, naravno, odličan okus i aromu kave. Pravedna trgovina kavom znači da se sa zemljom, iz koje dolazi zrno, postupa pažljivo, kao i s poljoprivrednicima koji na njoj rade.

Nevjerojatna priča stoji i iza imena Julius Meinl koji se može pohvaliti održivim i inovativnim rješenjima koji su ujedno i ključni čimbenici njihovog uspjeha.

Jedan od njih je i The Colombian Heritage Project koji podržava lokalne proizvođače kave u kolumbijskim planinama, a cilj im je povećati kvalitetu i prinos tako da će i buduće generacije poželjeti postati uzgajivači kave.

Aktivnosti se kreću od financiranja ekološki prihvatljivih sušila za kavu do programa obuke i pomoći oko UTZ certifikata kvalitete. Osim već spomenutih biorazgradivih kapsula, važno im je i da njihovi to-go proizvodi budu posluženi u materijalima koji se mogu industrijski kompostirati; bilo da se radi o šalicama, poklopcima i sl.

Julius Meinl biorazgradive kapsule Julius Meinl biorazgradive kapsule (Foto: Julius Meinl/PR)

4. Birajte iz čega pijete kavu

Baš kao što Julius Meinl misli na svoje to-go potrošače, tako i vi investirajte u kvalitetnu termosicu ili šalicu iz koje ćete svakodnevno ispijati kavu te će vam ista poslužiti na dulji period. Iako to-go ili ‘’za van’’ kultura najčešće ne ide uz očuvanje okoliša, pravilnim odabirom ćete uistinu doprinijeti očuvanju planeta Zemlje, ali i kvalitete svog života.

5. Reciklirajte kavu

Postoji stotinu načina kako možete prenamijeniti kavu pa čak i onu u obliku taloga na dnu šalice. Primjerice, kava je odlični suzbijač neugodnih mirisa.

Volite li kuhati, najvjerojatnije ćete se zateći u situaciji da namirnice intezivnog mirisa ostavljaju neugodan vonj na rukama. Njega se možete riješiti tako da iskorištena zrnca kave trljate rukama, te isperete talog toplom vodom.

Osim što kava ima diuretska svojstva, ona može poslužiti za odličan peeling koji zaglađuje narančinu koru, te vraća lijep izgled umornoj koži.

Dodate li mljevenu kavu u zemlju, ista će odigrati ulogu gnojiva, jer je prepuna hranjivih tvari poput kalija, dušika, magnezija i fosfora.
Pomiješajte sjeme mrkve s mljevenom kavom prije sadnje. Ne samo da će vam ovaj trik omogućiti lakše postavljanje sjemena u zemlju, već će kombinacija odagnati neželjene nametnike poput crva i kukaca.

Mljevena zrnca možete pomiješati i s toplom vodom, te staviti u bocu s raspršivačem, pa njime prijeći preko sobnih biljaka kojima treba 'oživljavanje'.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju