U vremenu koje je iza nas nedostajao nam je osjećaj odlaska u omiljeni kafić na kavicu, ali smo otkrili i cijeli novi svijet kava koje lako spremamo kod kuće i u njoj uživamo kad god poželimo.

Kako rastu temperature, tako rastu i naši apetiti kada je riječ o omiljenom mirisnom, crnom napitku. U ovo ćemo vrijeme možda više uživati u ledenoj kavi koja će nas vratiti u život nakon što nas vrućina obmane. 

Iako vam se na prvu ne čini da u vama čuči skriveni barista, i da dalje od klasičnog espressa ili kave s mlijekom u vašoj kući ne ide, u par trikova možete uživati u ledenom specijalitetu koji ste pripremili poput profesionalca, a da niste morali izaći iz kuće.

Kod pripreme ledene kave kao i kod svake bitno je odabrati kvalitetna zrna odnosno pravu mješavinu kave. Neke su mješavine jednostavno savršene za pripremu ledenih kava jer će njihove aromatične note biti posebno istaknute uz dodatak leda dok kod drugih to neće biti slučaj. Primjerice, u Nespressu eksperimentiraju s kavom i ledom već više od pet godina te prate kako niske temperature transformiraju arome ovisno o porijeklu kave koja se koristi u mješavinama, ali i o parametrima prženja i mljevenja. Intenzivno pržena kava u Nespresso kapsulama za ledenu kavu i lagano slatkasto osvježenje koje ide uz nju čini se kao savršen ljetni spoj. 

Kada radite ledenu kavu pustite neka se vruća kava malo ohladi prije nego je prelijte preko leda jer ćete tako spriječiti dodatnu razvodnjenost slasnog napitka. 

Ne treba vam puno novaca i vještine da napravite kavu poput pravog bariste. Aromatiziranu kavu možete napraviti kod kuće uz fine sirupe i dodatke koje će od vaše kave napraviti pravu kreaciju.

Donosimo vam tri  jednostavne recepture uz koje ćete stvoriti ledenu kavu kao iz kafića i zaboraviti da kava iz kafića uopće postoji.

Princip kod pripravaka ovih koktela je jednostavan. Malo više od šake leda, prelijte s 40 ml kave i 90 ml hladnog mlijeka, a potom uključite i dodatke. 

 FIZZY ICED PEACH

Recept 1 Recept 1 (Foto: Nespresso)

Sastojci: 

90 g leda

10 ml voćnog sirupa od bijele breskve

1 kapsula BARISTA CREATIONS Freddo Delicato

90ml hladne gazirane vode
 

Priprema:

U Nespresso aparat ubacite BARISTA CREATIONS Freddo Delicato. Dodajte led u čašu pa na njega voćni sirup od bijele breskve, 40 ml kave te preko svega prelijte hladnu gaziranu vodu. 

 ICED ROSEMARY LATTE

Recept 2 Recept 2 (Foto: Nespresso)

Sastojci: 

Grančica ružmarina

1 kapsula BARISTA CREATIONS Freddo Intenso

90g leda

10ml sirupa od slane karamele

pjena od hladnog mlijeka 

Priprema:

Stavite grančicu ružmarina na dno čaše. Pomoću Nespresso aparata napravite BARISTA CREATIONS Freddo Intenso (40ml) u desetak sekundi. Izvadite ružmarin iz čaše pa u nju dodajte 90g leda, sirup od slane karamele, a na vrh dodajte pjenu od hladnog mlijeka. 

BITTER CITRUS COOL

Recept 3 Recept 3 (Foto: Nespresso)

Sastojci: 

90g leda

kriška naranče

50 ml tonika

1 kapsula Nespresso Inspirazione Napoli

pjena od hladnog mlijeka

Priprema: 

U čašu dodajte 90 g leda, krišku naranče i tonik, a potom ulijte 40 ml kave napravljene pomoću kapsule Inspirazione Napoli. Na vrh dodajte pjenu od hladnog mlijeka. 

Navedeni recepti nisu jedini koje možete isprobati. Varijacija je puno, a vjerujemo da ćete i sami osmisliti onaj koji će vas izuti iz cipela i probuditi baristu u vama. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju