Kultura ispijanja kave u Italiji nije samo navika, već pravi ritual koji odražava talijanski način života, posvećenost kvaliteti i uživanju u trenutku. Kava se konzumira s poštovanjem prema stoljetnoj tradiciji, a pravila koja prate taj običaj oblikovana su kroz povijest. Talijani su postali majstori u pripremi i ispijanju kave, a njihov odnos prema tom napitku duboko je ukorijenjen u svakodnevici.

Jutarnja kava, bilo espresso ili cappuccino, prvi je ritual kojim Talijani započinju dan, a ovakav ritual nije stran ni na našim prostorima. To je prilika da na trenutak zastanemo i uzmemo vremena za sebe prije nego što dnevne obaveze krenu.

Talijanska kava, osobito espresso, poznata je po jednostavnosti i čistoći. Espresso je malen, snažan napitak intenzivnog okusa i bogate arome, s karakterističnom gustom kremom na površini. Priprema savršenog espressa zahtijeva veliku pažnju prema detaljima – od mljevenja zrna do temperature vode i vremena ekstrakcije.

Osim espressa, postoje brojne varijacije kave koje Talijani piju u određenim prilikama. Cappuccino, na primjer, pije se isključivo ujutro, dok je espresso najčešći izbor nakon obroka. Macchiato i caffè lungo također su popularni, svaka s pravilima kada i kako se piju.

Bez obzira na regiju, kava u Italiji uvijek ima isti značaj – to je trenutak uživanja, ritual koji označava početak dana ili prilika za predah u njegovoj sredini. S time se slaže i Nespresso koji je taj ritual uživanja u vrhunskoj kavi  uspio donjeti u svaki dom. 

Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 6 Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 6 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Vrhunska kava i kod kuće

Nespresso je pomoću novog pametnog sustava kave Vertuo osigurao svim ljubiteljima tog napitka da uživaju u najkvalitetnijoj kavi u različitim veličinama, i to samo jednim pritiskom gumba. Bilo da uživate u jakom espressu ili nježnom lungo napitku, Nespresso klasične kave savršeni su način da sebi poklonite nezaboravna jutra i trenutak samo za sebe te uživate u sitnim radostima života. 

Nespresso nudi širok spektar različitih mješavina kave, uključujući i mješavine inspirirane talijanskim stilom. Od jačih espresso kapsula kao što je Ristretto do laganijih varijacija, Nespresso pokušava zadovoljiti različite preferencije okusa i u užurbanom modernom životu nudi brz i jednostavan način pripreme kave.

Nespresso aromatizirane kave postaju ulaznica u svijet izvanrednih okusa i način da slavite svoj talent za uživanje u životnim zadovoljstvima. 

Kapsule su dizajnirane da pruže uvijek jednaku kvalitetu kave, a pomoću barkoda na svakoj od njih aparat odabire odgovarajuću veličinu napitka, brzinu rotacije, vrijeme ekstrakcije i temperaturu vode te vam osigurava savršen, kvalitetan napitak u samo nekoliko sekundi, i to konzistentnog okusa u kojem uživate.

Za one koji žive u trenutku i žele iskoristiti svaki njegov djelić svoju Nesspreso kavu mogu ponijeti sa sobom i uživati u izvanrednim okusima i aromama pomno pripremljene kave dok prigrljuju spontanost i uzbuđenje svakodnevnih avantura.

Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 8 Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 8 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Slastice s kavom koja produbljuje okus

Talijani vole taj bogati i duboki okus kave i u svojim desertima. Jedna od najpoznatijih talijanskih slastica iz regije Veneto nezamisliva je bez kave. Slojevi piškota natopljenih espressom, bogata krema od mascarponea i kakao na vrhu dobro je poznata receptura tiramisua, koja se štuje diljem svijeta. Kava produbljuje okus i drugih talijanskih deserata, poput zabaionea ili gelata s okusom kave. U vrući espresso stavlja se i kuglica sladoleda kako bi se uživalo u affogatu, a jedan kratki espresso sjedne kao kec na jedanaest i nakon svakog obilnog ručka.

Talijanski chef s hrvatskom adresom Stefano Cosattini otkrio nam je još jedan zanimljiv recept koji objedinjuje sva talijanska blaga u gastronomiji: lješnjake, agrume, prozračnu kremu s mascarponeom i, naravno, Nespresso kapsule za Espresso. Isprobajte ga kao savršen završetak obiteljskog ručka, a za sami kraj ostavite mjesta i za šalicu kremaste Nespresso espresso kave.

Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 5 Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 5 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

RECEPT - KREMA S AGRUMIMA I CRUMBLOM OD LJEŠNJAKA I KAVOM

Sastojci:

  • 200 g mascarponea
  • ½ mahune vanilije
  • 2 žličice korice naranče
  • 1 žličica korice limete
  • 20 g oguljenih lješnjaka
  • 30 g glatkog brašna
  • 15 g meda od kestena
  • 25 g maslaca
  • 20 g šećera
  • prstohvat soli
  • nekoliko klica meda
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 Nespresso kapsula za espresso kavu
  • 0,02 ml likera od lješnjaka

Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 1 Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom - 1 (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, mi smo koristili fritezu na vrući zrak. Pleh ili rešetku u fritezi na vrući zrak obložite papirom za pečenje.
  2. Usitnite lješnjake i pomiješate ih s brašnom, maslacem, soli i šećerom te ih izmrvite rukama.
  3. Istresite smjesu na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne porumeni. Povremeno promiješajte kuhačom. Kad je gotova, ohladite je.
  4. Miksajte mascarpone, med od kestena i korice limete i naranče. U drugoj posudi umiksajte šlag pa ga dodajte u mascarpone kako bi krema bila prozračnija.
  5. Servirajte slasticu tako da na dno čaše stavite crumble od lješnjaka, zatim Nespresso espresso, pa liker od lješnjaka te na sve stavite kremu od mascarponea i agruma. Ukrasite kandiranim koricama limete i naranče ili honey cress klicama.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nespresso po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju