Lažni svjedok, jedan od restorana koji se rodio u zagrebačkom centru usred pandemije, gostovao je nedaleko od Plitvičkih jezera, u restoranu kampa s pet zvjezdica - Campinga Plitvice u Smoljancu.

Zagrebački bistro krenuo je na izlet povodom eno-gastro projekta Vino uz žlicu, kojim već tradicionalno Renata Cisar i Mustafa Topčagić spajaju vrhunsku kapljicu s jelima vrijednim pozornosti.

Domaću priču u kojoj je premisa vrhunska namirnica marljivih OPG-ova chef Lažnog svjedoka Nino Đurina ispričao je kroz jela kakva se i inače mogu kušati u Amruševoj, a tom je prilikom voditelj poslovanja Marko Mažar, najavio i skoro otvaranje „novih svjedoka“ na Cvjetnom trgu i Jankomiru.

Gastronomska filozofija bistroa i bara s naglaskom na svjež i sezonski meni po prijateljskim cijenama tako će se proširiti na Revoluciju by Lažni svjedok, gdje ćemo moći guštati u sendvičima od njihovih domaćih peciva, pizzama, francuskom tostu, slasnim brunchevima i doručku. Jankomir će pak nuditi grill u restoranu koji će (jednom kad pandemija olabavi) biti novo mjesto za domjenke, krstitke, pričesti i druga događanja.

„Ovo je bio deveti event po redu Vina uz žlicu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja modniALMAnah Women’s Days. Gostovanje na Plitvicama bilo je više nego uspješno, Nino Đurina, chef Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela“, ispričali su Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Za dobrodošlicu su stigle bruskete s patéom od jetara punog okusa, u pilećoj i pačjoj varijanti, koje je lijepo nadopunio živahno perlajući Brut pjenušac Soldo 2018. od chardonnaya, rađen klasičnom metodom. Premijerno predstavljanje pjenušca pokazalo se uspješnim odabirom uz slasne bruskete.

„Glavna vinska zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg položaja u kutjevačkom kraju, koji je uz pomoć sina Mirka promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz juhu krem od šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i povisok alkohol (13,5%) dala tuča, koja je znatno obrezala grozdove.

U jelu kao što je crni rižoto s velikim kozicama i pestom od medvjeđeg luka, u kojem se koristilo maslinovo ulje Faustina, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela pokazao je da je bilo vrijedno riskirati“, dodaju domaćini Vina uz žlicu.

Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla pokazala su se uspješnim spojem s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim Merlotom 2019. Za kraj je stigao, doista neodoljiv semifredo uz lepršave arome Traminca mirisnog 2020.

Vrijedi spomenuti i bučino i hladno prešano suncokretovo ulje OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te ekstradjevičansko maslinovo ulje Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz Polače kraj Zadra – zbog fine arome i okusa tražila se pokoja kriška kruha više.

„Vinarija Soldo u svom podrumu ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji se opskrbljuju u Vrutku. Uzvanice su, osim u vinima, mogli uživati u likerima i rakijama Aura iz Buzeta (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits Competitionu", komentirali su domaćini eno-gastro projekta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju