U prvom okršaju našeg kulinarskog serijala snage su odmjerile Jelena Markota i Marie Wasler. Zadatak im je bio napraviti jelo u kategoriji koja im je primarna, obje su imale sat vremena da od namirnica koje je pred njih stavio chef Darko Vlašić naprave veganski specijalitet.

Na radnoj jedinici dočekala ih je Konzumova vrećica u kojoj su bili bulgur, slanutak, kuhana cikla, mrkva, cherry rajčica, rog paprika, patlidžan, bukovače, limun, ljubičasti luk, češnjak i začini. Nakon što su vidjele namirnice iznenađenja, Jelena i Marie iskoristile su prvih nekoliko minuta za odluku o tome što će od ponuđenog koristiti. Osim osnovnih namirnica, mogle su uzeti brašno i cornflakes kako bi upotpunile svoja jela.

''Kad sam pogledala u vrećicu, u glavi mi se stvorilo puno različitih kombinacija. Najteže mi je u početku bilo pročistiti i odlučiti s čime raditi kako bih imala dovoljno vremena posvetiti se odabranim namirnicama. Onda sam nekako gledala što paše s kojim okusom i eliminirala jednu po jednu stvar'', prisjetila se Jelena, koju je na prvu inspirirala kuhana cikla. ''S obzirom na to da smo dobili kuhanu ciklu, koja ima dosta prirodne slatkoće, znala sam da nju želim koristiti. Nije mi odmah bilo kristalno jasno što ću raditi, neke stvari sam odlučila u zadnje tri minute, pa sam tako sok od cikle iskoristila za bulgur.''

Od ponuđenih namirnica većina je po mjeri Marie. ''Uvijek sam sretna kad vidim cherry rajčice, slanutak, bulgur, luk, češnjak, limun, to su meni baš drage namirnice. Gljive su uvijek super u veganskoj prehrani, to su mi bile top namirnice'', rekla je Marie i priznala da joj je sam početak bio poprilično kaotičan. ''Imale smo puno izbora, nismo znale što nas čeka i onda se trebaš sabrati i smisliti nešto. Išla sam korak po korak, izdvojila sam namirnice koje najviše volim i krenula. A onda se nadaš najboljem.''

U tih sat vremena Jelena i Marie svakako su pokazale da barataju namirnicama i tehnikama, a pokazale su i veliku dozu snalažljivosti. Uz manjak začina kojima se svakodnevno koriste uspjele su napraviti jela od nekoliko komponenti.

Bulgur s pečenim i sirovim povrćem, polpete i pržene vučene gljive Bulgur s pečenim i sirovim povrćem, polpete i pržene vučene gljive (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Marie je oduševila idejom o vučenim bukovačama, koje je ispekla na naglo na maslinovu ulju s malo češnjaka. To je bila ''točka na i'' bulguru s pečenim i svježim povrćem koji je oponašao rižoto, a kako je neuspjeli humus pretvorila u polpete, pogledajte u videu.
Upravo su gljive bile element koji je najviše oduševio chefa Darka Vlašića, no to Marie, nažalost, nije bilo dovoljno za pobjedu.

''Vidi se da Marie voli začinjenu hranu. Nisam protivnik, ali volim zaokružene okuse'', rekao je chef. No, bez obzira na ispadanje iz serijala, Marie priznaje da ne bi ništa promijenila: ''Jako sam zadovoljna, pogotovo sam kad probala jelo, bilo mi je fino. Dok sam kuhala, nisam stigla probavati jer sam bila posvuda, nisam se mogla fokusirati, tako da sam zadovoljna. Volim takva jela s puno povrća. Unutra je bilo sve što volim.''

Jelenin pobjednički tanjur sastojao se od hrskavih pogačica, kreme od patlidžana i bulgura.
''Napravila sam pogačice inspirirane falafelom, znam da je to grehota reći s obzirom na to da je kuhani slanutak i da nema kumina, ali svejedno su hrskave jer sam koristila cornflakes. Kombinirala sam ih s pečenom kremom od patlidžana i malo bulgura za konkretnije jelo.''

Hrskave pogačice od cikle i slanutka, krema od pečenog patlidžana i bulgur Hrskave pogačice od cikle i slanutka, krema od pečenog patlidžana i bulgur (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Jelo je to, ako se pita Darka Vlašića, dostojno svakog restorana: ''Jelenino mi se jelo više svidjelo jer je koristila hrskavi element, napravila je super kremu od patlidžana, bulgur sa strane – imala je sva tri okusa dobro sročena na tanjuru. Okusi su bili izbalansirani, ništa nije iskakalo. Po meni ne treba puno začina, ova kombinacija je jako ukusna.''

Jelena je tako postala prva od troje finalista koji će se natjecati za titulu najboljeg u našem serijalu Kulinarski okršaj blogera. Iako je u finale ušla zahvaljujući veganskom jelu, do pobjede će morati preko kategorije koja joj nije primarna.

''U finalu bih htjela bih vidjeti Darka Debića kao svog protivnika, rado i Darka Kontina. Bio bi super moment da se svi nađemo jer se znamo poslovno i privatno.''

U kojoj će kategoriji Jelena kuhati i s kime, pratite u našem serijalu Kulinarski okršaj blogera.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju