Europska agencija za sigurnost hrane (eng. European Food Safety Authority, EFSA), krovno tijelo za pitanja sigurnosti hrane na području Europe moglo bi dopustiti prodaju kukaca za konzumaciju, prenosi Forbes. Ako agencija dopusti, prvi skakavci, cvrčci i crvi mogli bi stići na tržnice već najesen.

Tvrtke koje rade s kukcima pokušavale su dobiti odobrenje od Europske unije godinama, a u nekim europskim zemljama, kao što su Belgija, Danska, Francuska i Nizozemska, bube se mogu pronaći u supermarketima zbog blažih zakona.

Navodno se svake godine od kukaca proizvede oko 500 tona hrane za konzumaciju ljudi, ali ta bi se brojka mogla vinuti u nebo ako se upali zeleno svjetlo EFSA-e.

National Geographic prije nekoliko je godina objavio kako više od dvije milijardi ljudi redovito ima kukce na tanjuru, bilo kuhane ili sirove, a ta je brojka u međuvremenu narasla na 2,5 milijarde.

UN također smatra da su kukci zalog za budućnost u slučaju gladi, a slažu se i nutricionisti jer je u takvoj hrani obilje proteina, vitamina i minerala. Osim toga, prelaženjem s govedine na kukce uvelike bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, čime bismo napravili veliku uslugu Zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju