1. Tursko vjerovanje koje je stvorilo najljepše kućice za ptice

Vjerovanje da ptice donose sreću rezultiralo je izgradnjom kućica za golubove, vrapce i druge ptičice koje u njima žive i podižu potomstvo. Na to se nadovezuje i vjerovanje da onaj tko podigne kuću pticama čini dobro djelo koje neće biti zaboravljeno onog dana kada dođe „konačni sud“.

Stoga, kad sljedeći put budete u Turskoj, dignite pogled prema fasadama i ugledat ćete kućice za ptice u obliku pravih malih osmanskih palača. Danas brojne kućice za ptice imaju više katova, neke imaju i balkone, a sve su ukrašene brojnim ornamentima i detaljima. Naravno, prioritet je da se ptice u njima osjećaju sigurno, a većina njih čak je izgrađena na sunčanoj strani.

Brojne kućice za ptice imaju više katova, neke imaju i balkone Brojne kućice za ptice imaju više katova, neke imaju i balkone (Foto: Getty Images)

2. Pustinja u kojoj se možete obogatiti ako savladate pijesak koji se ugrije do 70 stupnjeva

Pravi primjer da čak i pustoš može biti posebna i prepoznatljiva jest iranska pustinja Lut ili Dasht-e Lut. Lut označava pustoš i prazninu, a dasht visoravan. Nalazi se na istočnom dijelu Irana i smatra se 34. najvećom pustinjom svijeta (površine je gotovo kao cijela Hrvatska).

Ono što je čini posebnom jest činjenica da ju je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine, a radi se o jednom od najtoplijih mjesta na svijetu. Neki, a pritom mislimo na NASA-ine satelite, reći će – i najtoplije. Naime, temperatura njezina pijeska dosegla je čak 70 stupnjeva! To ju je 2005. godine doista činilo najtoplijim mjestom na Zemlji. Pustinja Lut mogla bi donijeti neke „šuške“ onima koji se odvaže istražiti je. Procjenjuje se kako postoje velike šanse da u njoj pronađete meteorite. Ako ništa, pronaći ćete ostatke starih gradova, a i nestvarne fotografije mjeseca iznad kaluta moći ćete dobro unovčiti.

Iranska pustinja Lut ili Dasht-e Lut Iranska pustinja Lut ili Dasht-e Lut (Foto: Getty Images)

3. Klima-uređajima hlade ulice zbog visokih temperatura

Doha je jedan od najčišćih, najsigurnijih, ali i najtoplijih gradova na svijetu. Zbog neizdrživih temperatura, koje se ljeti penju i do 50 °C, osim sadnjom drveća pokušali su ublažiti vrućinu bojenjem ulica. Uprava glavnog grada Katara počela je s pilot-projektom za borbu protiv ekstremnih vrućina i obojila jednu od ulica u plavo, no čini se da ni to nije dovoljno kad se vlaga popne, a tijelo se više ne može osloboditi vrućine znojenjem. Nekadašnji komad pustinje priprema se i za Svjetsko prvenstvo u nogometu, za koje su ugradili klima- uređaje na stadionu, a posjetitelje će hladiti i umjetni povjetarac na ulicama, duž pločnika.

U Dohi se ljeti temperature penju penju i do 50 °C U Dohi se ljeti temperature penju penju i do 50 °C (Foto: Getty Images)

4. Božanstvena kava

Ako ste ljubitelj crnog napitka, onda vam je odlična ideja doći u Oman. Gdje god sjednete, ponudit će vam tradicionalnu omansku kavu, a kao prilog obavezno ćete dobiti i datulje. Kava se poslužuje u slatkoj maloj šalici naziva fenjan, a toči se iz ukrašenog lonca poznatog kao dallah. E, sad, zašto je okus poseban? Zato što ovdje u kavu dodaju začine poput šafrana, kardamoma, a ponekad i karanfila te cimeta.

Tradicionalna omanska kava Tradicionalna omanska kava (Foto: Getty Images)

5. Bliskoistočna meza

Zamezite uz bliskoistočne gastronomske favorite: mesne okruglice tibbeh, namaz humus te paštetu od patlidžana. Bliskoistočna meza užitak je za nepca ljubitelja osebujnih kombinacija i začina. Obožavatelji mesnih zalogaja uživat će u tibbehu. Riječ je o mesnim okruglicama od bulgura koje su punjene mljevenom janjetinom ili junetinom te obilno začinjene kuminom i prahom curryja. Tibbeh se jede na području cijelog Bliskog istoka, a pogotovo u Siriji, u kojoj se smatra nacionalnim jelom. Nađete li se na bliskoistočnoj mezi, bit će vam ponuđeni i komadići sira, kao i ukiseljeni komadi raznovrsnog povrća.

Bliskoistočnu mezu nemoguće je zamisliti i bez humusa. Ovaj popularni namaz od slanutka, sezamove paste (tahini), češnjaka, maslinova ulja i limuna mamac je za mnoge ljubitelje finih zalogajčića, a najčešće se poslužuje uz krušne pite te komade sirovog povrća. Uz pite će vam odgovarati i fini namaz od patlidžana – babaganuš.

Bliskoistočna meza Bliskoistočna meza (Foto: Getty Images)

Zameziti uz specijalitete Bliskog istoka možete i kod kuće jer u Lidlu traje tjedan okusa Orijenta. Orijentalna kuhinja poznata je po hrani koja pršti od okusa, raznim začinima, namazima i jako slatkim slasticama. Dok planirate putovanje, otputujte okusima u zemlje Bliskog istoka.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju