Pržene kuglice slatkog krumpira popularna su slastica u azijskim zemljama, a posebno u Maleziji i Tajvanu gdje se prodaju kao street food.
Riječ je o kuhanom slatkom krumpiru koji se skuha se na pari, zdrobi i pomiješa s rižinim brašnom, tapiokom, šećerom i praškom za pečenje, a potom se oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju.
Pržene kuglice slatkog krumpira možete napraviti i kod kuće, a servirati kao sladak međuobrok ili desert.
Pržene kuglice od slatkog krumpira - sastojci:
- 450 g slatkog krumpira
- 130 g rižina brašna
- 60 g tapioke
- 50 g šećera
- 1 čajna žličica praška za pečenje
- biljno ulje za prženje
Pržene kuglice od slatkog krumpira - priprema:
- Ogulite slatki krumpir, narežite ga na manje kocke i skuhajte na pari dok ne omekša. Potom ga prebacite u veću zdjelu i zdrobite vilicom ili gnječilicom za krumpir.
- Dodajte i šećer, rižino brašno, tapioku i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete mekanu, ali ne i ljepljivu smjesu. Ako je smjesa previše vlažna – dodajte još rižinog brašna.
- Od dobivene smjese napravite kuglice promjera oko 2,5 centimetara. Stavite ih pržiti u vrućem biljnom ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne isplivaju na površinu – za to će im biti potrebno oko tri do četiri minute u vrućem ulju.
- Pržene kuglice od slatkog papira stavite na papir za upijanje masnoće, a potom ih poslužite. Dobar tek!
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način