Pržene kuglice slatkog krumpira popularna su slastica u azijskim zemljama, a posebno u Maleziji i Tajvanu gdje se prodaju kao street food.

Riječ je o kuhanom slatkom krumpiru koji se skuha se na pari, zdrobi i pomiješa s rižinim brašnom, tapiokom, šećerom i praškom za pečenje, a potom se oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju.

Pržene kuglice slatkog krumpira možete napraviti i kod kuće, a servirati kao sladak međuobrok ili desert.

Pržene kuglice od slatkog krumpira - sastojci:

  • 450 g slatkog krumpira
  • 130 g rižina brašna
  • 60 g tapioke
  • 50 g šećera
  • 1 čajna žličica praška za pečenje
  • biljno ulje za prženje

Pržene kuglice od slatkog krumpira - priprema:

  1. Ogulite slatki krumpir, narežite ga na manje kocke i skuhajte na pari dok ne omekša. Potom ga prebacite u veću zdjelu i zdrobite vilicom ili gnječilicom za krumpir.
  2. Dodajte i šećer, rižino brašno, tapioku i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete mekanu, ali ne i ljepljivu smjesu. Ako je smjesa previše vlažna – dodajte još rižinog brašna.
  3. Od dobivene smjese napravite kuglice promjera oko 2,5 centimetara. Stavite ih pržiti u vrućem biljnom ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i ne isplivaju na površinu – za to će im biti potrebno oko tri do četiri minute u vrućem ulju.
  4. Pržene kuglice od slatkog papira stavite na papir za upijanje masnoće, a potom ih poslužite. Dobar tek!

Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Castagnole - 5 Castagnole - 1 Castagnole - 3 +1 Castagnole - 4