Sirna kugla (engl. cheese ball) klasično je američko jelo koje je iznimno popularno u blagdansko vrijeme. Riječ je o savršenom predjelu za veća društva – kugla se poslužuje na pladnju zajedno s krekerima, sirovim povrćem poput mrkve i stapki celera te sa sušenim i svježim voćem.

Baza recepta je sirni namaz koji se miješa s naribanim cheddarom i pokojim začinom. Smjesu ćete lakše povezati ako upotrebljavate sirni namaz sobne temperature. Također, kugla će biti ljepša i ukusnija ako sir naribate na sitne komade.

Sir se začinjava umakom Worcestershire i češnjakom u prahu
te oblikuje u kuglu, zamota u plastičnu foliju i stavlja u hladnjak na hlađenje – na barem osam sati.

Prije posluživanja izvadite kuglu iz hladnjaka, odmotajte plastike te uvaljajte u sitno nasjeckane pekan orahe, koji će cijelom predjelu dati dozu hrskavosti.

Ako ovaj recept planirate poslužiti osobi koja je vegetarijanac, umjesto Worcestershire umaka upotrijebite kombinaciju umaka od soje, ljutog umaka i soka limuna.

Ako vaši kušači imaju alergiju na orahe, kuglu možete uvaljati u začinsko bilje, sitno nasjeckani mladi luk, tostirane krušne mrvice ili sitno nasjeckane komadiće špeka.

Sastojci:

  • 450 g sirnog namaza
  • 350 g naribanog cheddara
  • 100 g pekan oraha
  • 2 čajne žličice umaka Worcestershire 
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu

Priprema:

  1. Mikserom istucite sirni namaz u glatku smjesu, dodajte naribani cheddar, umak Worcestershire i češnjak u prahu. Sve dobro promiješajte.
  2. Razvucite plastičnu foliju na radnu površinu pa na sredinu stavite dobivenu sirnu smjesu.
  3. Zamotajte foliju oko smjese u obliku kugle.
  4. Stavite kuglu sira na hlađenje u hladnjak na barem osam sati.
  5. Odmotajte foliju s ohlađene kugle sira te kuglu uvaljajte u sitno sjeckane pekan orahe.
  6. Poslužite kuglu od sira dobro rashlađenu s krekerima. Dobar tek!

Najbolji na svijetu: Ručno rađeni europski sir (koji ne bi svima bio po ukusu) odnio prvu nagradu na važnom natjecanju Sir - 1 Sir - 2 Sir - 3 +1 Sir - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju