Krenete li putovima tradicije na Braču, cesta će vas odvesti dalje od mora, do unutrašnjosti i sela Škrip – najstarijeg naselja na otoku u kojem preostali stanovnici većinom žive od turizma i maslinova ulja.

Na toj uzvisini od kamena mogu se uhvatiti djelići nasljeđa koje Škrip ljubomorno čuva kao uspomenu na prošlost. Prethistorijski bedemi, arheološki nalazi, sarkofazi i reljefi te srednjevjekovni grobovi čuvaju tajne o ljudima koji su nekoć svojim koracima glačali kamenje, gradili zidine i tvrđave kao dar ondašnjem vremenu, ali i onima koji će tek doći i upoznati ih kroz njihova djela. Škrip svoje ime duguje oštrom i golom kamenju, čvrstom poput predaka čijim je rukama izgrađen.

Osim Muzeja otoka Brača smještenog u Radojkovića kuli i ilirskih bedema, crkve Svete Jelene i dvorca Cerinić, jedno od mjesta koje slikovito dočarava život Bračana jest i Muzej uja obitelji Katje i Krunoslava Cukrova.

Ispod obnovljenog kamenog krova, na zidu uljare koja broji 155 godina stoji slika nekadašnjih vlasnika, u vrijeme dok je uljara bila tek jedna obična kuća u Dalmaciji.

Zbog škrtog terena Brač je oduvijek bio naklonjeniji maslini nego lozi, za razliku od susjednog Hvara ili Korčule. Pregršt je stabala, a masline s većih nadmorskih visina pružaju divnu aromatiku.

Nakon što je Josip Krstulović otvorio uljaru 1864. godine, njegov su san nastavili živjeti Kruno i Mandica Krstulović, a danas unuk Kruno Cukrov, koji se prije sedam godina iz Zagreba vratio na izvor – djedovinu i krenuo s restauracijom sa suprugom Katjom. 

Muzej uja - 9 Muzej uja - 9 (Foto: NB)

Nekoć je uljara bila središte života u selu, a danas je omiljeno okupljalište posjetitelja koji dolaze vidjeti, kušati i osjetiti čari mjesta u kojem se nesebično otkrivaju otočne tajne. Ulje se i dalje radi, osvaja nagrade i kuša uz druge zalogaje domaće kuhinje.

Josipovim potomcima na licima se vidi kako im je posao omiljeni hobi, veselo dočekuju goste i pokazuju im svoju etnološku zbirku, objašnjavaju kako se koristio žrvanj za masline i čemu su služili stari alati koji krase zidove.

U počecima se sve radilo ručno. Masline bi se gnječile, a zatim bi se, uz dolijevanje vruće vode propuštale kroz vreću dok ne poteče zeleno zlato. Kasnije je dio posla preuzela ručna preša. 

Masline bi se najprije vagale pa prale i mljele u pastu. Okretanje golemog mlinskog kamena nije bila šala, da bi se napravilo ulje, trebalo je mišića i žuljeva. Uz pomoć strojeva danas je sve lakše, ali vreće, vaga i preša u uljari služe kao podsjetnik.

Ponosni vlasnici posjetiteljima neumorno pričaju kako se proizvodilo nekad, a kako danas, sretni i zadovoljni što su odlučili ostati na otoku.
Na gornjem katu uljare nalazi se utočište od ljetnog sunca i kušaonica s drvenim stolovima u kojoj je zadovoljstvo otkrivati lokalne okuse i mirise.

Muzej uja - 6 Muzej uja - 6 (Foto: NB)

Među domaćim specijalitetima tih čuvara tradicije vrijedi kušati nagrađivani namaz od zelenih maslina i badema, najbolje uz topli domaći kruh, rajčice pune okusa, kapare i kozji i ovčji sir – naravno, uz pregršt lagano pikantnog maslinova ulja od autohtone oblice.

Odličan je i namaz od crnih maslina kojem slast daju inćuni i parmezan. Kako vlasnica Katja kaže, za pravi doživljaj najbolje je staviti ulja na tanjur i uživati u pikantnim i gorkastim notama s mekim kruhom. 

Jedno je od iznenađenja domaći džem od bračkog kivija, kao i smokva kojoj nema premaca; slatka fantazija okusa koja prenosi srž Mediterana na tanjure.

Više o turama na Braču možete doznati ovdje. 

Paklenica - 11 Putovanja Očaravajuća Paklenica: Mjesto na granici mora i "najviših" vrhova na koje želimo na godišnji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju