• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Kuća uja na Braču: Mjesto u kojem morate probati namaz čiji je recept tajna

Muzej uja u Škripu jedna je od tajni otoka Brača koju vrijedi otkriti, zaviriti u prošlost i upoznati kraj kroz autentične okuse terroira...

Nika Borovac 8.08.2019 12:06 komentari
viber Created with Sketch.
Muzej uja - 12
Muzej uja - 12 (Foto:NB)

Galerija Vlasnica Katja Cukrov 8 Muzej uja - 11 8 Muzej uja - 10 8 Muzej uja - 9 8

U trendu Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Piletina au poivre Ma, divota! Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu

Krenete li putovima tradicije na Braču, cesta će vas odvesti dalje od mora, do unutrašnjosti i sela Škrip – najstarijeg naselja na otoku u kojem preostali stanovnici većinom žive od turizma i maslinova ulja.

Na toj uzvisini od kamena mogu se uhvatiti djelići nasljeđa koje Škrip ljubomorno čuva kao uspomenu na prošlost. Prethistorijski bedemi, arheološki nalazi, sarkofazi i reljefi te srednjevjekovni grobovi čuvaju tajne o ljudima koji su nekoć svojim koracima glačali kamenje, gradili zidine i tvrđave kao dar ondašnjem vremenu, ali i onima koji će tek doći i upoznati ih kroz njihova djela. Škrip svoje ime duguje oštrom i golom kamenju, čvrstom poput predaka čijim je rukama izgrađen.

Osim Muzeja otoka Brača smještenog u Radojkovića kuli i ilirskih bedema, crkve Svete Jelene i dvorca Cerinić, jedno od mjesta koje slikovito dočarava život Bračana jest i Muzej uja obitelji Katje i Krunoslava Cukrova.

Ispod obnovljenog kamenog krova, na zidu uljare koja broji 155 godina stoji slika nekadašnjih vlasnika, u vrijeme dok je uljara bila tek jedna obična kuća u Dalmaciji.

Zbog škrtog terena Brač je oduvijek bio naklonjeniji maslini nego lozi, za razliku od susjednog Hvara ili Korčule. Pregršt je stabala, a masline s većih nadmorskih visina pružaju divnu aromatiku.

Nakon što je Josip Krstulović otvorio uljaru 1864. godine, njegov su san nastavili živjeti Kruno i Mandica Krstulović, a danas unuk Kruno Cukrov, koji se prije sedam godina iz Zagreba vratio na izvor – djedovinu i krenuo s restauracijom sa suprugom Katjom. 

Muzej uja - 9 Muzej uja - 9 (Foto: NB)

Nekoć je uljara bila središte života u selu, a danas je omiljeno okupljalište posjetitelja koji dolaze vidjeti, kušati i osjetiti čari mjesta u kojem se nesebično otkrivaju otočne tajne. Ulje se i dalje radi, osvaja nagrade i kuša uz druge zalogaje domaće kuhinje.

Josipovim potomcima na licima se vidi kako im je posao omiljeni hobi, veselo dočekuju goste i pokazuju im svoju etnološku zbirku, objašnjavaju kako se koristio žrvanj za masline i čemu su služili stari alati koji krase zidove.

U počecima se sve radilo ručno. Masline bi se gnječile, a zatim bi se, uz dolijevanje vruće vode propuštale kroz vreću dok ne poteče zeleno zlato. Kasnije je dio posla preuzela ručna preša. 

Masline bi se najprije vagale pa prale i mljele u pastu. Okretanje golemog mlinskog kamena nije bila šala, da bi se napravilo ulje, trebalo je mišića i žuljeva. Uz pomoć strojeva danas je sve lakše, ali vreće, vaga i preša u uljari služe kao podsjetnik.

Ponosni vlasnici posjetiteljima neumorno pričaju kako se proizvodilo nekad, a kako danas, sretni i zadovoljni što su odlučili ostati na otoku.
Na gornjem katu uljare nalazi se utočište od ljetnog sunca i kušaonica s drvenim stolovima u kojoj je zadovoljstvo otkrivati lokalne okuse i mirise.

Muzej uja - 6 Muzej uja - 6 (Foto: NB)

Među domaćim specijalitetima tih čuvara tradicije vrijedi kušati nagrađivani namaz od zelenih maslina i badema, najbolje uz topli domaći kruh, rajčice pune okusa, kapare i kozji i ovčji sir – naravno, uz pregršt lagano pikantnog maslinova ulja od autohtone oblice.

Odličan je i namaz od crnih maslina kojem slast daju inćuni i parmezan. Kako vlasnica Katja kaže, za pravi doživljaj najbolje je staviti ulja na tanjur i uživati u pikantnim i gorkastim notama s mekim kruhom. 

Jedno je od iznenađenja domaći džem od bračkog kivija, kao i smokva kojoj nema premaca; slatka fantazija okusa koja prenosi srž Mediterana na tanjure.

Više o turama na Braču možete doznati ovdje. 

Paklenica - 11 Putovanja Očaravajuća Paklenica: Mjesto na granici mora i "najviših" vrhova na koje želimo na godišnji

  • #gdje sjesti
  • #brač
  • #uljara
  • #muzej uja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Neokolišaj
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kamera u rupu ispod leda Antarktika
Wow!
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kameru u rupu ispod leda Antarktike
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
To bi bilo kul
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
sport
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Amerikanci javno objavili plaće svih nogometaša: Pogledajte koliko zarađuju Hrvati
Osnovna i zajamčena
Amerikanci javno objavili plaće svih nogometaša: Pogledajte koliko zarađuju Hrvati
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Damir Dolić
KAKAV GLAS!
Raspjevani drvosječa raspametio svojim glasom! Pod hitno treba zakazati neki koncert!
putovanja
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
novac
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Cjeloviti proizvodi
Nikolina stvara domaće proizvode u srcu Like: "Najveći izazov je rast cijena sirovine, no sve je lakše uz podršku obitelji"
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Bojana Gregorić Vejzović u fantastičnoj haljini s dugim rukavima s volanima
TOP TOPOVA
Ne znamo što je bolje - haljina ili štikle Bojane Gregorić Vejzović. Savršena je!
Ulična moda: Zagrebačko izdanje u haljini s čipkom
TOP JE
Kako ljetne komade nositi u jesen? Evo ovako kako je to napravila ljepotica sa zagrebačke špice
sve
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Luka Modrić oduševio igrom na utakmici Milan - Roma 1:0
Zanimljiv komentar
Navijač gledao Luku Modrića u derbiju pa ostao u šoku: "Ovo boli..."
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati. Pogotovo desnu stranu..."
Oštra poruka
Joško Jeličić: "Mora manje mlatarati rukama, a mogao bi se i ošišati"
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close