Kroketi su fini popečci od krumpirova tijesta, uvaljani u jaja i mrvice te prženi u dubokom ulju. Originalno potječu iz francuske kuhinje, a serviraju se kao prilog uz meso i ribu.

Mi vam donosimo recept za manje kaloričniju verziju ovoga jela koja se radi bez brašna i mrvica u pećnici, te na bazi omiljenog ljetnog povrća - tikvica.

Važno je naribati tikvice i dobro ih ocijediti od viška tekućine prije nego što ih pomiješate s dvije vrste sira, jajima i nešto začina. Tikvice možete naribati i napraviti savršeni ljetni složenac prema receptu na linku.

Kroketi od tikvica - sastojci:

  • 700 g tikvica
  • 60 g naribanog cheddar sira
  • 50 g ribanog parmezana
  • 3 velika jaja
  • 1 žličica origana
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Kroketi od tikvica - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje kroketa i stavite ga sa strane.
  2. Operite tikvice, posušite ih i naribajte. Naribane tikvice stavite u čistu pamučnu krpu i istisnite višak vode iz tikvica nad sudoperom.
  3. U velikoj zdjeli izmućkajte jaja, dodajte naribane ocijeđene tikvice, naribani cheddar i parmezan te začine: sol, papar, češnjak u prahu i origano. Miješajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu.
  4. Od jedne žlice smjese oblikujte duguljasti kroket. Nastavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
  5. Prebacite oblikovane krokete od tikvica na lim za pečenje. Stavite krokete peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta, odnosno dok nisu termički obrađeni do kraja.
  6. Poslužite krokete od tikvica s umakom po želji. Dobar tek!

U trendu Šetnica kroz Kanal sv. Ante - 2 Kao iz bajke Četiri i pol kilometra ljepote: Put na kojem se spajaju grad i more, priroda i povijest Spud Bud Spud Bud Hit-krumpiri zbog kojih se čekalo u ogromnim redovima na Dolcu sele se na more Kremasta tjestenina s tikvicama Tjedni jelovnik Brzo, lagano i povoljno: 7 neodoljivih ljetnih jela za koja vam pećnica ne treba

2 najveće greške koje radimo kad kuhamo i pečemo tikvice Tikvice u panko mrvicama i parmezanu Narežite tikvice na veće komade kada ih planirate kuhati ili peći duže vrijeme Lazanje od tikvica +1 Popečci od tikvica