Kroketi su fini popečci od krumpirova tijesta, uvaljani u jaja i mrvice te prženi u dubokom ulju. Originalno potječu iz francuske kuhinje, a serviraju se kao prilog uz meso i ribu.
Mi vam donosimo recept za manje kaloričniju verziju ovoga jela koja se radi bez brašna i mrvica u pećnici, te na bazi omiljenog ljetnog povrća - tikvica.
Važno je naribati tikvice i dobro ih ocijediti od viška tekućine prije nego što ih pomiješate s dvije vrste sira, jajima i nešto začina. Tikvice možete naribati i napraviti savršeni ljetni složenac prema receptu na linku.
Kroketi od tikvica - sastojci:
- 700 g tikvica
- 60 g naribanog cheddar sira
- 50 g ribanog parmezana
- 3 velika jaja
- 1 žličica origana
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Kroketi od tikvica - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje kroketa i stavite ga sa strane.
- Operite tikvice, posušite ih i naribajte. Naribane tikvice stavite u čistu pamučnu krpu i istisnite višak vode iz tikvica nad sudoperom.
- U velikoj zdjeli izmućkajte jaja, dodajte naribane ocijeđene tikvice, naribani cheddar i parmezan te začine: sol, papar, češnjak u prahu i origano. Miješajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu.
- Od jedne žlice smjese oblikujte duguljasti kroket. Nastavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Prebacite oblikovane krokete od tikvica na lim za pečenje. Stavite krokete peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta, odnosno dok nisu termički obrađeni do kraja.
- Poslužite krokete od tikvica s umakom po želji. Dobar tek!