Ono što je u grčkoj frappe, u Indiji se naziva Phenti hui, a riječ je zapravo o istim kremastim poslasticama u kojima je kava glavni i najvažniji sastojak u kojem se jednako uživa u vrućoj ili pak hladnoj varijanti. Dalgona kava, sloj debele pjene od kave na zapjenjenom mlijeku u šalici, postala je viralna prije otprilike tri godine kad su društvene mreže bile prepune raznih ideja i recepata za taj kremasti napitak koji mnogi nazivaju omiljenim jutarnjim ritualom. 

Za pripremu toga zapjenjenog čuda potreban je dobro poznat, ali neobičan kuhinjski pribor koji svakako vrijedi iskoristiti jer ono što se od dubokog mat tanjura, odnosno hrapave površine, i najobičnijeg metalnog cjedila u samo nekoliko poteza rukom može dobiti - vrijedno je svakog zamaha!

U slučaju da pri ruci nemate cjedilo, koristiti možete i pjenjač mlijeka, ali i mikser za kolače. U tom se slučaju mat tanjur mora zamijeniti dubljom posudom, baš kao da miksate kremu za najdraži kolač ili tortu. 

Oštre note i konkretan okus te kave gotove u nekoliko stručnih cik-cak poteza, uz dodatak mlijeka zavoljet će čak i zaluđenici espressom

Inspirirani Lidlovim Bellarom asortimanom, odlučili smo pripremiti jednostavnu verziju vruće dalgona kave koja se priprema od samo tri sastojka. Za sve ljubitelje hladne varijante tog napitka, pjenu od kave ulijte u hladno mlijeko, dodajte kuglicu omiljenog sladoleda od vanilije, nekoliko kockica leda i uživajte u mini desertu koji će vas brzo razbuditi. 

Kremasta kava Kremasta kava (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - KREMASTA KAVA

SASTOJCI:

PRIPREMA: 

  1. U duboki tanjur hrapave mat površine dodajte kavu, šećer u prahu i vruću vodu. Trenjem cjedila brzim cik-cak potezima napravite blagu pjenicu sve dok se kava ne pretvori u čvrstu pjenu. 
    Kremasta kava Kremasta kava (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  2. U zagrijanom mlijeku rastopite žličicu meda i stavite ga u šalicu, pomoću pjenjača mlijeka napravite pjenu i na nju dodajte prethodno pripremljenu pjenu od kave. Pospite svoju dalgona kavu kakaom u prahu i uživajte u kremastom napitku koji će vas razbuditi u bilo koje doba dana. 
    Kremasta kava Kremasta kava (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Mnogima je kava sveti jutarnji ritual kojeg se nikako ne planiraju odreći, zbog čega je eksperimentiranje s ovim ukusnim napitkom koji nas razbuđuje uvijek dobrodošlo. Svoju dozu instantne sreće potražite u Lidlovoj ponudi Bellarom kava koje sadrže kvalitetna zrnca kave koja će razbuditi sva uspavana osjetila. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju