Francuska salata neizbježan je dio blagdanskog stola. Tradicionalno se priprema od krumpira, graška, mrkve, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.
Ako ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos te namirnice, to ne znači da ne možete uživati i u francuskoj salati. Kuhana jaja izuzmite iz recepta, a umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom.
Evo što vam je potrebno...
Sastojci za salatu:
300 g krumpira
300 g mrkve
300 g graška
150 g kiselih krastavaca
Za vegansku majonezu:
100 ml suncokretova ulja
50 ml sojina mlijeka
1 žlica jabučnog octa
1 žlica limunova soka
1 čajna žličica senfa
sol i papar po želji
Priprema:
1. Skuhajte krumpir, mrkvu i grašak u vodi. Narežite krumpir i grašak na kocke.
2. Izrežite kisele krastavce na manje komadiće.
3. Za vegansku majonezu: ubacite ulje, sojino mlijeko, jabučni ocat, limunov sok i senf u visoku posudu te štapnim mikserom pulsirajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Posolite i popaprite po želji.
4. Vegansku majonezu pomiješajte s povrćem. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Poslužiti se možete i gotovom smrznutom mješavinom za francusku salatu. No ona će imati bolji okus ako krumpir skuhate u kori i onda ga izrežete na kockice.