Slatko-kiseli umak temelj je brojnih kineskih jela. S njime možete pripremiti različite vrste bjelančevina – od svinjetine od morskih plodova.
Slatko-kiseli umak ne samo da će se dobro sljubiti s kozicama već će cijelo jelo biti gotovo u svega 20-ak minuta. Idealno je za one dane kada želite pojesti nešto fino, ali nemate mnogo vremena za pripremu.
U slatko-kiseli umak ide ocat od slada, koji karakterizira slađi, blaži i manje kiseo okus od vinskog octa. Ocat od slada ima orašasti okus i toplu boju karamele zahvaljujući fermentiranom ječmu, od kojeg se priprema, te itekako doprinosi okusu cijelog jela.
Sastojci za kozice u slatko-kiselom umaku:
Za kozice:
- 300 g očišćenih kozica
- 40 g kukuruznog škroba
- 2 žlice umaka od soje
- biljno ulje za prženje
- mladi luk
Za umak:
- 100 ml octa od slada
- 2 crvene paprike
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice kečapa
- 1 luk
- 1 žlice bijelog šećera
- komadić svježeg đumbira veličine palca
Priprema kozica u slatko-kiselom umaku:
- Očišćene kozice stavite u čistu zdjelu i pomiješajte s dvije žlice umaka od soje. Posipajte ih s kukuruznim škrobom.
- U woku zagrijte suncokretovo ulje (otprilike tri do četiri centimetra od dna) i kad dosegne 170 Celzijevih stupnjeva, ispržite kozice.
- Pržite kozice oko dvije minute, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatnosmeđe boje. Izvadite ih iz woka na papir za upijanje masnoće te odložite sa strane.
- Pažljivo izlijte sve ulje iz woka izuzev jedne žlice. Na preostalom ulju kratko prepržite luk i papriku nasjeckanu na kocke otprilike iste veličine – u trajanju od otprilike jedne minute.
- Dodajte naribani đumbir i češnjak i prepržite sve zajedno u trajanju od pola minute.
- Dodajte šećer i ocat od slada. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute.
- Umiješajte umak od soje i kečap.
- U wok vratite prepržene kozice i dobro ih umiješajte u umak.
- Poslužite s nešto nasjeckanog mladog luka i uz kuhanu rižu. Dobar tek!