Slatko-kiseli umak temelj je brojnih kineskih jela. S njime možete pripremiti različite vrste bjelančevina – od svinjetine od morskih plodova.


Slatko-kiseli umak ne samo da će se dobro sljubiti s kozicama već će cijelo jelo biti gotovo u svega 20-ak minuta. Idealno je za one dane kada želite pojesti nešto fino, ali nemate mnogo vremena za pripremu.

U slatko-kiseli umak ide ocat od slada, koji karakterizira slađi, blaži i manje kiseo okus od vinskog octa. Ocat od slada ima orašasti okus i toplu boju karamele zahvaljujući fermentiranom ječmu, od kojeg se priprema, te itekako doprinosi okusu cijelog jela.

Sastojci za kozice u slatko-kiselom umaku:

Za kozice:

  • 300 g očišćenih kozica
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 2 žlice umaka od soje
  • biljno ulje za prženje
  • mladi luk

Za umak:

  • 100 ml octa od slada
  • 2 crvene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice kečapa
  • 1 luk
  • 1 žlice bijelog šećera
  • komadić svježeg đumbira veličine palca

Priprema kozica u slatko-kiselom umaku:

  1. Očišćene kozice stavite u čistu zdjelu i pomiješajte s dvije žlice umaka od soje. Posipajte ih s kukuruznim škrobom.
  2. U woku zagrijte suncokretovo ulje (otprilike tri do četiri centimetra od dna) i kad dosegne 170 Celzijevih stupnjeva, ispržite kozice.
  3. Pržite kozice oko dvije minute, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatnosmeđe boje. Izvadite ih iz woka na papir za upijanje masnoće te odložite sa strane.
  4. Pažljivo izlijte sve ulje iz woka izuzev jedne žlice. Na preostalom ulju kratko prepržite luk i papriku nasjeckanu na kocke otprilike iste veličine – u trajanju od otprilike jedne minute.
  5. Dodajte naribani đumbir i češnjak i prepržite sve zajedno u trajanju od pola minute.
  6. Dodajte šećer i ocat od slada. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute.
  7. Umiješajte umak od soje i kečap.
  8. U wok vratite prepržene kozice i dobro ih umiješajte u umak.
  9. Poslužite s nešto nasjeckanog mladog luka i uz kuhanu rižu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju